Napisao Dule Marinković
Objavljeno 13. januara 2013. godine

 

Na političkim daskama koje, nekima i doslovno, život znače, zakoračiće nova stranka pod inovativnim imenom „Nova stranka“. Lider ove, ne tako nove, opcije biće, stari udarnik neoliberalizma u nas, bivši premijer, Zoran Živković. Čovek koji ide dotle da je za njega svaki oblik privatizacije, osim po principu slobodnog kapitalizma, (vaučerska privatizacija npr.) izmišljanje rupe na saksiji; isti onaj čovek koji je pred izbore govorio da u Nišu treba privatizovati sve, uključujući i vodovod, itd.

 

Živković je, videvši da za njega nema mesta u redovima Demokratske stranke, a i videvši da u odnosu na politiku sadašnjeg njenog predsednika Đilasa, ne predstavlja nikakvu neoliberalnu alternativu, rešio da oformi sopstvenu partiju. O ovom fenomenu sam pisao u tekstu Promene u centru; s tim da je Đilas popunio Živkovićevu poziciju u DS-u.

 


 

 

Dakle, čovek koji se u pravo vreme našao na pravom mestu pa od beznadežnog slučaja postao ovdašnji bogataš, ugradivši se u sve privatizacije svoga vremena, danas širi priču o tome kako je kapitalizam nešto što predstavlja naviši stadijum društvenog razvoja. Jer, kako on kaže, da nije tako "Japanci bi izmislili nešto bolje". On je, kao najverniji srpski sin kapitalizma i najsjajniji primer refleksije tranzicije od socijalizma ka kapitalizmu, pozvan da o tome govori. 

 

Živković kaže, slobodno tržište je tržište koje nema monopola, koje je otporno na korupciju, u kome se poštuju pravila, plaćaju porezi itd. To je priča o poštenom lopovu; koji pljačka zbog profita, ali redovno plati porez na dobit. Svaka sličnost sa pomenutim Živkovićem je apsolutno namerna.

 

 

Promene će se u centru desiti, time što će politička scena doboti jednu eksplicitnu neoliberalnu, fridmanovsku stranku - za razliku od dosadašnjih prikrivenih fridmanovaca; i u tome će Živkovićeva prednost biti naspram dosadašnjih partija centra. Još ako k' sebi bude privolio sve odbegle članove i članice LDP-a, možda i uspe da povrati uloženi novac.

 

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!