Преносимо новообјављен документ другова и другарица из источносарајевског огранка босанске Јединствене организације за социјализам и демократију. Након скоро двадесет година ратовања и подела које су бирократске и профитерске структуре унеле у радничку класу Босне и Херцеговине, нова генерација младих комуниста најављује оживљавање напредних идеја и класног јединства у борби против ратне буржоазије и империјалистичке окупације.

crveni princip

 

А сунцу и манастирима угушите пој
Кадифе и свиле нек нестане драж
Јаук и гробље је народ мој
А сјајна прошлост је лаж.


Мој народ није стег царски што се вије,
него мајка обешчашћена,
Зној и сиротиња што тиња
у стиду згаришта и стена...

(Милош Црњански, Спомен Принципу)

Чланови Јединствене организације за социјализам и демократију у Источном Сарајеву овом декларацијом објављују формирање организације „Млада Босна“, која прихвата све програмске и статутарне одреднице ЈОСД-а и аутономна је у своме дјеловању у рангу других ћелија ЈОСД-а у Босни и Херцеговини.

Формирање овакве локалне организације ЈОСД-а има два примарна циља. Реафирмирање лијеве револуционарне мисли у Босни и Херцеговини и, у оквиру ње, повратак српског народа у БиХ вриједностима универзализма и интернационализма, које су већ двије деценије без утемељења у реалности и историјским чињеницама потиснуте и обезвријеђене.

Млада Босна сматра да српски народ, кроз антифашистичку и револуционарну партизанску борбу у Другом свјетском рату, није, са друга два народа, стварао Босну и Херцегтовину као народну републику да би она данас, као финансијска колонија крупног банкарског и корпоративног капитала, била раздјељена у интересне зоне националних буржоазија. Српски народ више не смије бити наиван и допуштати да њиме манипулишу наводни заштитници националних интереса, лажни национални демократи и тобожњи социјалдемократи, који су као реализатори либерално-капиталситичке економске идеологије упропастили и/или распродали сва јавна предузећа, а сада се припремају да под плаштом преузимања „државне имовине“, припреме терен за њено крчмљење и распродају у сопственом интересу.

Млада Босна подсјећа да се Гаврило Принцип и Недељко Чабриновић, у својој револуционарној борби против ондашње колонијалне силе, Аустро-Угарске монархије, нису борили против других народа у Босни и Херцеговини, већ против њеног подређеног колонијалног статуса. Није то била само борба против аустро-угарског империјализма у јужнословенским земљама, већ и колаборације српске буржоазије са колонијалном хабзбуршком управом.

Мало је познато да је Гаврило Принцип сматрао да сарајевску српску чаршију треба запалити „као кутију шибица“, због привидног залагања за националну и југословенску ствар, док им је примарни интерес био заштита и увећавање сопственог богатства у оквирима колонијалне управе и интереса аустро-угарске буржоазије. Недељко Чабриновић је као предсједник организације сарајевских шегрта (а тада је имао само 14 година) знао упозорити на оне који знају „само слушати ријечи попова, а не промишљати да ли је истина оно што они веле или не“, него се „дају заглупљивати од тих народних гуликожа“. Никакво чудо да је тако произведена пљачашка клика, отуђена од народних интереса и демократских вриједности, понајвише помогла да колонијална управа београдске буржоазије над земљама јужних Словена, својом похлепом, упропасти импементацију напредне југословенске идеје.

Идентично стање имамо и данас у БиХ, када Милорад Додик, Небојша Радмановић и Никола Шпирић изигравају заштитнике националних интереса, док су, доносећи пљачкашке законе, српски народ у Босни и Херцеговини препустили на милост и немилост финасијским интересима страних банака, корпорација и лихварских микрокредитних организација. Босну и Херцеговину и, самим тиме, Републику Српску, уколико се настави политика „националних заштитника“, чека судбина Грчке, која због аранжмана „националних ревнитеља“ са крупним банкарским капиталом, сада, на име враћања дуга, мора продати своје аеродроме, луке, цесте, телеком, па чак и водовод и канализацију.

Дакако, Млада Босна посебно скреће пажњу на чињеницу да су бошњачки и хрватски народ у БиХ, такођер сведени на инструменте својих националних буржоазија, а кроз дјеловање националдемократских и социјалдемократских елитистичких политичких агенција. Наше позивање на Гаврила Принципа нипошто се не смије свести на обраћање искључиво српском народу, нити се тиче само његових интереса. Млада Босна у потпуности одбацује буржоаски фетишистички концепт народности и нације заснован на окултним идеолошким конструкцијама. Наше је да упозоримо на класну свијест коју је седамнеастогодишњи Принцип развио почетком прошлог вијека, а која се данас смишљено уништава како код српског, тако и код бошњачког и хрватског народа.

spomen_ploca

За разлику од некадашње Младе Босне, која никада није егзистирала као политички покрет, већ се радило о тако касније прозваној групи људи различитих политичких убјеђења, Млада Босна ће се унутар ЈОСД-а профилирати као организација базирана на слободарским марксистичким принципима. Млада Босна у оквиру ЈОСД-а се дакле ограђује и одриче од буржоаских и застарјелих националистичких идеологија, појединих чланова убројених у некадашњу Младу Босну, посебно када је ријеч о каснијим националситичким убјеђењима Васе Чубриловића, којих се након Другог свјетског рата и сам одрекао.

Млада Босна сматра да српски народ у Босни и Херцеговини, у своме најбољем интересу, мора разоткрити и презрети перфидне манипулације својим традиционалним симболима и вриједностима, које већ двадесет година врше буржоаски идеолози спроводећи концепт друштва у којем добрима већине по своме нахођењу располажу привилеговане мањине. Нарочито је срамотна у постојећем поретку улога корумпираног и морално изопаченог високог свештенства СПЦ, које умјесто хришћанских вриједности универзализма, те скромности и једнакости међу људима, благосиља и сама учествује у капиталистичком гангстеризму владајуће буржоазије.

Двадесет година владавине реакционарне национал-шовинистичке буржоазије и њене равногорске идеологије српском народу није донијело ништа осим сиромаштва, понижења и неописиве срамоте због монструозних злочина, етничког чишћења и геноцида које је ова пљачкашка и злочиначка клика потакла, испланирала и наредила у његово име. Српски народ више не смије бити инструментом зликоваца и њихових манипулација. Они нису народни представници, већ класа која се обогатила пљачкајући српски народ и која ради само у своме интересу.

Млада Босна стога позива српски народ да, кроз дјеловање у напредним, ванпарлемантарним, љевичарским и радничким организацијама, пружи руку једнако обесправљеном, пониженом, опљачканом и осрамоћеном бошњачком и хрватском народу. Нека наш нови савез буде наша заједничка катарза и гарант будућег друштва грађеног на егалитарности и социјалној правди, а не на фантазмагоријама и фетишизмима националних пљачкашких буржоазија.

Срочено у Источном Сарајеву, 16. јануар 2011

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!