Преносимо саопштење другова из источносарајевске организације "Млада Босна", чланице ЈОСД-а.gavro

Другови из ове организације, који се данас храбро и без политикантских калкулација, супротстављају хистеричним покушајима разних националиста и четника да се лажно представе као представници целокупног српског народа, пружају светао пример свим прогресивним и освешћеним радницима и омладини у Републици Српској и целој Босни и Херцеговини.

Сасвим је природно да они који поштују лик и дело хероја борбе за ослобођење и уједињење Јужних Словена, Гаврила Принципа, данас осуђују Ратка Младића, једног од џелата Југославије у служби једне од националних буржоазија које су свој профит исцедиле из крви братоубилачког рата.

Редакција "Црвене критике" се у потпуности солидарише са босанским друговима у њиховој борби.


Поводом националистичке хистерије коју је, након хапшења равногорског злотвора Ратка Младића, почела ширити актуелна власт у Републици Српској, Млада Босна, као локална организација ЈОСД-а у више дијелова РС-а, оглашава се саопштењем.

Млада Босна најприје упозорава српски народ да масовна хистерија коју, преко својих послушника, креира власт Милорада Додика није ништа друго него - као и ујдурма са референдумом - слуђивање српског  народа са циљем његовог даљњег пљачкања и понижавања. Млада Босна подсјећа да ово пљачкање и понижавање траје већ 20 година и да је почело управо онога тренутка када су се владајући националисти, којима је служио равногорски злотвор Младић, докопали власти.vepar2

Ратко Младић није никакав херој, већ националистички касапин, који је као врховни егзекутор злочиначко-пљачкашке клике, бацио до сада невиђену љагу на српски народ, наређујући протјеривања, масовна убијања и силовања припадника радничке класе братског бошњачког и хрватског народа. Млада Босна поручује српском народу да је иста та клика која је убијала наше другарице и другове Бошњаке и Хрвате, опљачкала, убијала и понижавала српски народ и да то још увијек чини.

Предсједници студентских удружења и борачких организација, који су били главни организатори протеста подршке равногорском злочинцу Младићу, нису ништа друго до биједни пиони режима, који и даље жели држати српски народ за таоца своје деструктивне и пљачкашке политике. Демобилисани борци ВРС полако схватају да су цијелог рата држали оружје уперено на погрешну страну, те да приче о заштити „националног интереса“ нису ништа више до мизерних лажи оних који су их отјерали са њихових радних мјеста и препустили их милост и немилост домаћим и страним профитерима.

Млада Босна стога позива све демобилисане борце, радничку класу и студенте, да се не не дају преварити и изманипулисати, те да не учествују у скуповима подршке „генералу“ Младићу. Умјесто тога, потребно је градити заједнички, ванпарламентарни и ванстраначки фронт радничке класе у цијелој БиХ, како би се, што је могуће више, сузбио утјецај владајућих пљачкашких картела и њихових националистичких идеологија.

Протести подршке касапину Младићу на Палама и у Источном Сарајеву, жалосна су посљедица 20-годишњег систематског испирања мозга младим генерацијама национализмом и клерофашизмом. Млада Босна упозорава студенте Универзитета у Источном Сарајеву да не насједају на мрачњачку пропаганду и не дозволе да се њихова имена злоупотребљавају у заштити ратних злочинаца и израбљивача.

Млада Босна овом приликом подсјећа на размишљање великог борца за јединство југословенских и балканских народа Димитрија Туцовића:

“Свака балканска државица хтела би све оно на Балкану што само у заједници може добити. И уместо једине логичне тежње да се путем заједнице и иде, балканска буржоазија ствара ратне ситуације и гура у пропаст народе због своје страховите неспособности да се уздигне на висину смелих прегнућа које историја изискује.“

Бошњачки, српски и хрватски радници морају се борити заједно или одвојено пропасти!

Доле равногорски зликовац Младић! Доле наредбодавци убистава наших бошњачких и хрватских другова! Доле пљачкашка власт Милорада Додика!

Смрт фашизму! Смрт националном шовинизму!

Један свијет, једна борба!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!