stamatis1Pročitajte kratak članak o stavu Komunističke tendencije u Sirizi iznesenom na nedavnom sastanku Centralnog komiteta Sirize, i o govoru našeg druga Stamatisa Karagianopolusa.

Na sastanku Centralnog komiteta Siriza početkom januara 2014, izglasano je usvajanje predloženog kodeksa ponašanja za članove Parlamenta i odobrenje liste kandidata za predstojeće izbore te smjernica za djelovanje. Samo je Komunistička tendencija Sirize glasala protiv liste i smjernica na kojima su se našle oportunističke izdajice iz DIMAR-a (Demokratske ljevice odnosno stranke lijevog centra, bivšeg desnog krila Sirize), koja je bila temeljni dio Koalicijske vlade u razdoblju nakon izbora 2012.), na listi Sirizinih potencijalnih saveznika.

Drugovi iz Lijeve platforme (ljevičarske struje unutar Sirize s Panagiotisom Lafazanisom na čelu) suzdržali su se od glasanja za predloženu listu.

Slijedi govor našeg druga i predstavnika Komunističke tendencije Sirize, Stamatisa Karagianopolusa, na sastanku Centralnog komiteta Siriza:

Glede izbora 25. januara, politička misija Sirize nije niti izbrisati neke zakone stvorene iz Memoranduma niti uspostaviti neke uspješne pregovore sa vođama Grčke. Sirizina je zadaća historijska. Siriza je pozvana da povede radničku klasu u otvoreni rat kojeg je objavio kapital u pokušajima da obrani svoje reakcionarne dosege u zadnjih pet godina.

U ovome ratu, kapital je počeo koristiti svako oružje koje posjeduje: kontrolu nad ekonomijom, državom i masmedijima. Odnedavna gledamo kako kapital pokušava okrenuti velik dio društva protiv Sirize, što je istu omelo. Žalosno je to što se naši drugovi iz vodstva pokazuju tako zastrašujuće slabo pripremljenima za takve žestoke napade. Izgleda da im je nelagodno u ovoj situaciji. No ovo je sada duboko političko pitanje, a ne pitanje emocija. Vodstvo bi već do sada trebalo imati program sposoban da razoruža klasnog neprijatelja - odnosno da istome oduzme kontrolu nad državom i ekonomijom. No umjesto toga, vodstvo je stvorilo vrlo slabo utemeljen program. Sve prikladne i nužne reforme protiv Memoranduma koji sadrže program su zapravo utemeljene na utopijskoj zamisli da su dva sastavna elementa "Trojke", EU i ECB, voljne tolerirati, čak štoviše finacirati, rušenje politike koju su sami nametnuli.

Sve to skupa je ravno pripremanju za rat na način da se oslanja na velikodušnost neprijatelja umjesto na vlastite snage. Nimalo iznenađujuće, taj osjećaj nelagode ne ulijeva javnosti povjerenje u Partiju nego samo dozvoljava strahu da se ukorijeni.

Drugovi, Komunistička tendencija je upozorila Vodstvo da ako ne uspije ispraviti program na način da ga zamijeni sa pravim socijalističkim, doživjeti će bolna iskušenja u skorije vrijeme. Historijska je zakonitost da se svatko tko pokuša biti reformator kapitalizma na kraju pretvori u sredstvo za širenje krize. Siriza u tome neće biti iznimka.

Ovoga puta (odnosno na sastanku CK Sirize 04.01.2015.) Komunistička je tendencija odradila svoj dio odnosno ono što je bilo potrebno odraditi još na osnivačkom kongresu Partije u srpnju 2013. godine to jest predložila je iscrpan program za buduću socijalističku vladu kao alternativu programu predloženom od strane vodstva. To je program utemeljen ne na iluzijama nego na uvjerenju da su jedino podruštvljavanja i demokratski usmjerena ekonomija sposobne učinkovito razoružati kapitaliste i uzidći lijevosocijalističku paradigmu te napraviti od toga domino-efekt koji bi se onda proširio po čitavoj Europi, razoružavši na takav način Trojku.

Drugovi iz Vodstva! Prije nego što izvičete ovaj program kao klišejski i ekstreman, potrudite se pročitati ga do kraja i dopustite da dopru do vas bar neke osnovnih crta. Iako crte koje sadrži naš program jesu stvorene od strane jedne manjinske Tendencije unutar naše partije, one izaražavaju veliku i upornu nužnost: nužnost da se radnička klasa oslobodi ne samo od simptoma krize, to jest odnosno od štednje, Memoranduma i dugova, nego i od njezinog uzroka odnosno kaiptalizma.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!