Kolumne

Izraelskom komunisti koji živi u inostranstvu oduzeto državljanstvo jer je odbio da podrži pokolj u Gazi

U nastavku objavljujemo članak koji nam je poslao mladi izraelski komunista koji živi u inostranstvu. Nakon što je odbio da služi u IDF-u, ovaj mladi drug se suočio sa ozbiljnim ličnim posljedicama. Nakon što je uhapšen na protestu solidarnosti s Palestinom, oduzeto mu je izraelsko državljanstvo i rečeno mu je da se više neće moći vratiti u Izrael. Ovo je skandalozno kršenje najosnovnijih principa demokratije.

Opširnije...

80 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a - prva faza jugoslovenske revolucije

Partizanska skupština ili AVNOJ (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije) je danas potpuno deplasirana i u propagandnom smislu se predstavlja kao jedan od najtežih grijehova jugoslovenskih komunista. Sa sebi svojstvenom sklonošću da daje banalna pojednostavljenja istorijskih procesa, srpska desnica AVNOJ praktički svodi na ratove 1990-ih i razloge poraza svojih istorijskih projekata prebacuje na teret komunista i njihove skupštine, odnosno njenih odluka 1940-ih.

Opširnije...

Bosna i Hercegovina: zemlja i voda na dobošu, ekološka katastrofa u najavi

Posljednjih nekoliko godina, ofanziva stranog i domaćeg kapitala u Bosni i Hercegovini fokusirala se na eksploataciju prirodnih resursa koji su proteklih preko 30  tranzicionih godina izbjegli privatizaciju i ostali u javnom vlasništvu. Nakon rasprodaje i uništavanje društvenih preduzeća izgrađenih i nasljeđenih iz jugoslovenskog socijalizma, preostale su još šume, rijeke i zemlja kao primamljivi i profitabilni resursi periferne Bosne i Hercegovine.

Opširnije...

Republika Srpska: Quo vadis, prosvjeto?

Početak je nove školske 2022/23. godine. 11 mi je godina rada i sjećam se prve naravno i sjećam se da je moj ulazak u školu obilježio štrajk prosvjetnih radnika organizovan početkom drugog polugodišta školske 2012/13. godine. Sjedimo u školskom holu na sjednici Nastavničkog vijeća i razgovaramo da li ćemo početi nastavu ili ne. Radnici su većinom za štrajk, ali tada, prvi put u dotadašnjoj praksi, direktor zahtjeva da svaki radnik koji ne želi početi sa nastavnim procesom stavi svoje ime na spisak koji će biti dostavljen Ministarstvu prosvjete. To, u tom momentu, rade svi direktori u školama Republike Srpske. Njegov istup unese nemir među radnike koje počeše da se povlače i bivaju tiši. Starije kolege pozvaše da se pristupi štrajku, ukazujući na činjenicu da je direktor na toj poziciji, kao čovjek Ministarstva, logično okrenut tome da izvršava naređenja sa vrha i otpočne nastavni proces, dok mi tražimo poboljšavanje uslova našeg rada i životnog standarda i negdje smo logično opozicija njemu. Sa druge strane ne mogu nas sve otpustiti. Njihove riječi naiđoše na zid ćutanja. Štrajk je neslavno propao. Starih kolega (da ne kažem kadrova) više nema.

Opširnije...

Republika Srpska: Režimska parodija bonapartizma

Milorad Dodik, domaća parodija Napoleona, jeftina kopija Orbana i ogledalo Vučića, odlučio je da uguši i onaj treći sektor građanskog društva – civilno društvo, nevladine organizacije. Ovaj tekst će biti pokušaj da se da jedna slika koliko su zapravo nevladine organizacije prijetnja po režim, ne u nekom suštinskom smislu, ali definitivno u smislu privilegija koje režim uživa.

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!