U još jednom skandaloznom napadu na slobodu izražavanja, jedan broj naših austrijskih drugova i drugarica pozvan je od strane državnog tužioca zbog podrške IMT-u i Palestini. U potpunosti odbacujemo neosnovane optužbe austrijske države i izražavamo potpunu solidarnost sa drugovima i drugaricama koji su podvrgnuti ovom napadu.

Naše saborce u Austriji progoni država jer su najdosljedniji i najodlučniji branioci palestinskog naroda, za razliku od svake druge organizovane ljevičarske grupe u zemlji. Širom svijeta komunisti se bore ne samo za suprotstavljanje pokolju u Gazi, već i za odbranu osnovnog demokratskog prava na protest protiv izraelskih zločina. Ne damo se zastrašiti! Ako ste takođe bijesni zbog krvoprolića u Gazi i suučesništva vaše vladajuće klase, onda se pridružite komunistima! U junu pokrećemo Revolucionarnu komunističku internacionalu (RCI): kliknite ovdje i registrujte se za sudjelovanje!

Drugovi iz Der Funkea u državi Forarlberg u Austriji su od jeseni pod stalnim maltretiranjem, kao rezultat njihovih aktivnosti u solidarnosti s Palestinom. Štampa, država, buržoaske stranke i Socijaldemokratska partija (SPÖ) učinili su sve da izvrše pritisak na drugove. Drugovi  i drugaricesu se suočili s nizom neprijateljskih članaka, uključujući imenovanje pojedinačnih drugova, posjete policije njihovim kućama i radnim mjestima, skandalozne lažne optužbe i prijetnje izbacivanjem iz (SPÖ).

Comrades Image Der Funke

Sada je kancelarija državnog tužioca u Forarlbergu napravila korak dalje i formalno pozvala drugove na razgovor, optužujući ih da podržavaju Hamas i terorizam.

Svežanj takozvanih dokaza, koji je sastavila Državna kancelarija za zaštitu ustava i antiterorizma (LVT), zadužen za praćenje ‘ekstremizma’ i ‘prijetnje’, uopšte nije dokaz. Sastoji se od snimaka ekrana Socijalističke omladine iz Forarlberga (SJV) koja dijeli saopštenje IMT-a o Palestini na društvenim mrežama.

O tome je opširno pisano u štampi još u jesen, a drugovi su ponovili da je savršeno moguće suprotstaviti se brutalnoj okupaciji Izraela bez podrške Hamasu. Ali da bi se odbranio izraelski masakr nad Palestincima, potrebno je okupiti svu opoziciju i proglasiti ih simpatizerima terorista.

Izvrtanja su postala toliko teška da je državni emiter, ORF, čak morao da izda ispravku i povlačenje zbog pogrešnog predstavljanja saopštenja IMT-a o Palestini. ORF, u članku pod naslovom Socijalistička omladina opravdava napad Hamasa, tvrdi da je IMT branio napad 07. oktobra kao dio revolucionarne borbe.

To je zapravo nešto što je novinar više-manje doslovno prepisao iz izjave za štampu regionalnog konzervativnog poslanika mladih Konzervativne stranke (ÖVP) u Forarlbergu nekoliko sati ranije. Ista klevetna optužba našla se i u izvještaju policajaca LVT-a.

To je, naravno, potpuno neosnovana laž. Saopštenje IMT-a je savršeno jasna po ovom pitanju, pod naslovom: “Da li podržavamo Hamas?”

“Naši neprijatelji će reći: onda podržavate Hamas. Na ovu optužbu mi ćemo odgovoriti: nikada nismo podržavali Hamas. Ne dijelimo njegovu ideologiju, niti odobravamo metode koje koristi.

“Mi smo komunisti i imamo svoje ideje, program i metode, zasnovane na klasnoj borbi između bogatih i siromašnih, tlačitelja i potlačenih. To je ono što određuje naš stav u svakom slučaju.”

LVT mora priznati da se saopštenje distancira od Hamasa i napada. Ali kako IMT izražava saosjećanje s teškom situacijom Palestinaca i objašnjava šta bi Palestince moglo navesti da navijaju za napad; u izopačenim umovima ÖVP-a i sigurnosne policije, to znači da IMT podržava napad.

Činjenica da se Hamas gotovo ne spominje u saopštenju IMT-a, a podrška se izražava samo Palestincima, čini se da nimalo ne smeta policiji. Ali su odlučili, bez ikakvih dokaza, da ono što IMT zaista misli kada govori o podšci pravima Palestinaca jeste da podržava Hamas. Opet, ne postoji ni djelić dokaza, ali čini se da im to ne izaziva pretjeranu zabrinutost.

Legal doc

U stvarnosti, naravno, ovdje se uopšte ne radi o dokazima. To je pokušaj da se ovi mladi drugovi i drugarice zastraše pravnim uznemiravanjem i kriminalizira palestinska solidarnost. Ironično je da se državni organ koji treba da “štiti Ustav”, a valjda i slobode sadržane u tom ustavu, upušta u eklatantno maltretiranje protivnika vladine politike.

Činjenica da laži potiču od ÖVP-a, vladajuće stranke kako u državi Forarlberg, tako i na nacionalnom nivou, čini to još više osuđujućim. Kukavički, klevetnički postupci socijaldemokratskih vođa svakako su pomogli da se podstaknu napadi na drugove i drugarice. Oni ne samo da su se pridružili najočitijim klevetama vodećih konzervativnih poslanika u nacionalnom parlamentu protiv Der Funke i SJV-a, već su čak doprinijeli i svojim fantastičnim lažima lovu na vještice.

Lider regionalnog SPÖ-a Mario Lajter optužio je drugove iz Forarlberga da izražavaju simpatije prema ljudima koji djeci režu grkljane. Generalna sekretarka bečke stranke Barbara Novak izmislila je i promovisala tvrdnju da se Der Funke zalaže za “veličanje nasilja i terorizma”. Pokorni socijaldemokratski lideri se upijaju u establišment u nadi da će im biti dozvoljeno da uđu u vladu i upravljaju kapitalizmom u ime vladajuće klase.

Speaker Image Der Funke

Revolucionarni komunisti iz Der Funke čine jednu od organizacija u Austriji koja je vodila najenergičniju kampanju u odbrani Palestine, u oštroj suprotnosti s većinom kukavičke austrijske ljevice. To ih je izdvojilo za napade štampe i čitavog establišmenta, koji svakodnevno objavljuje tekstove pune laži i kleveta ovog tipa.

Austrija naravno nije jedina zemlja u kojoj je napad 07. oktobra iskorišćen kao izgovor za napad na slobodu govora. Sve 'zapadne demokratije' su se upustile u orgiju cenzure i viktimizacije propalestinskih aktivista. Uz mnoge druge, sličnim akcijama bili su izloženi i naši saborci u Švajcarskoj, SAD-u, Kanadi, Njemačkoj i Britaniji. Klevete buržuja i njihovih najamnih lakeja uzimamo kao kompliment. To pokazuje da radimo nešto kako treba.

Danas, drugovi i drugarice iz Der Funkea pokreću kampanju širom zemlje osuđujući uznemiravanje drugova i napade na demokratska prava. IMT im nudi našu punu podršku protiv ovog napada.

Sloboda Palestini! Ruke dalje od Sonje i Aleksa!

 [Slijedi apel koji su austrijski drugovi objavili na njemačkom na svojoj veb stranici derfunke.at]

Međunarodna vladajuća klasa je u ofanzivi protiv bilo koje organizacije koja pokazuje solidarnost sa Palestinom. Revolucionarne komuniste iz Der Funkea – austrijskog dijela Međunarodne marksističke tendencije – mjesecima su klevetali i maltretirali naši politički neprijatelji. Sada su naši drugovi Sonja i Aleks pozvani u javno tužilaštvo kao optuženi, jer su podijelili saopštenje IMT-a u kojoj se osuđuje rat Izraela.

U vezi sa napadima na Gazu, vladajuća klasa je pokrenula talas kleveta i progona protiv svih onih koji su na strani potlačenih – Palestinaca. Širom Evrope i SAD-a propalestinske demonstracije su zabranjene; aktiviste je policija hapsila i maltretirala, a poslodavci otpuštali; dok su propalestinski događaji otkazani, a govornici cenzurisani. U Austriji je zabranjeno najmanje 13 okupljanja, podignuto je 400 tužbi, 10 osoba je uhapšeno, a pravosuđe istražuje više od 70 slučajeva.

Međutim, austrijska država sada ide korak dalje: tvrdi da je saopštenje IMT-a Dolje licemjerje! Za odbranu Gaze! kriva za “poticanje na terorizam”, krivično djelo za koje je propisana kazna od najviše dvije godine. Ova optužba je lišena bilo kakve istine i jednostavno je brutalan napad na demokratiju i slobodu izražavanja.

Revolucionarne komuniste iz Der Funkea mjesecima su klevetali i maltretirali naši politički neprijatelji. Sadašnje optužene su naši članovi Sonja i Aleks, predsjednik i potpredsjednik Socijalističke omladine Forarlberg, koji su na meti zbog djeljenja saopštenja IMT-a. Oni će kao optuženi biti pozvani u kancelariju javnog tužioca u Feldkirhu u srijedu, 21. februara.

Press slander Image fair use

Saopštenje IMT-a, koje je sada kriminalizovano u Austriji, distribuisana je i reprodukovana u desetinama zemalja širom svijeta. Da li je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova zaista otkrilo nešto novo ovdje ili je riječ o jednostavnom slučaju politički motivisane klevete?

Mi znamo da je ovo drugo slučaj. Dana 18. oktobra, desničarska Narodna stranka (ÖVP) u Forarlbergu pokrenula je medijsku kampanju protiv nas koja se brzo proširila po cijeloj Austriji i trajala sedmicama.

Posebno važnu ulogu u ovom lovu na vještice protiv nas odigrali su političari i mediji. Rafael Vihtl, član državnog parlamenta i omladinskog krila Narodne stranke (JVP), nikada ranije nije postigao takav politički uspjeh kao što je uspio pokretanjem ove klevetničke kampanje. U svom prvom saopštenju za javnost, histerično je osudio našu solidarnost s Palestincima i tvrdio da naše saopštenje pozdravlja napade Hamasa kao „revolucionarno sredstvo“ za palestinsku slobodu. Ovo klevetničko saopštenje za javnost nekritički je reprodukovano u nekoliko medija, a može se naći i u istražnom dosijeu državne policije.

Saopštenje IMT-a jasno objašnjava da, u pogledu Hamasa: "Ne dijelimo njegovu ideologiju, niti odobravamo metode koje koristi." Mladi kapitalisti JVP-a – i svi ostali klevetnici u tom slučaju – namjerno su to ignorisali. Trudili su se da pokažu solidarnost s akcijama izraelskog državnog aparata, koji je od tada ubio 30.000 Palestinaca i koji trenutno bombarduje Rafu, posljednji netaknuti grad u Gazi i posljednje utočište za više od milion zatočenih Palestinaca. Licemerje buržoazije je bez premca.

Socijaldemokrati u Austriji (SPÖ), u međuvremenu, očajnički žele da se vrate u vladu, a njeni lideri spremni su da kapituliraju po svaku cijenu. Ove dame i gospoda koriste buržoaske napade na našu principijelnu revolucionarnu poziciju kako bi svoje potčinjavanje ÖVP-u učinili sasvim jasnim. Čineći to, oni se trude izmisliti sve fantastične laži koje mogu.

Predsjednik SPÖ-a u Forarlbergu, Mario Lajter, iskoristio je konferenciju za novinare za tvrdnju da simpatiziramo s ubicama djece: „Zamislite da moj sin živi u stanu i da teroristi dođu i prerežu mu vrat... a onda možda naiđu naši ljudi i kažu da je sve u redu.” Osim toga, SPÖ u Beču, posebno njen regionalni partijski sekretar, optužio nas je da „veličamo nasilje i terorizam“.

Svi oni koji agituju protiv Palestinaca i njihovih branioca slijede istu primitivnu logiku: “Svako ko nije za genocid nad Palestincima mora umjesto toga biti za istrebljenje Jevreja.” Ovo je apsurdno i pokazuje da logika branioca kapitalizma može dovesti samo do genocida i rata!

Demo Image Der Funke

Istina je da se samo klasnom borbom, metodama radničkog pokreta, intifadom i socijalističkom revolucijom može okončati varvarstvo na Bliskom istoku. To je ono za šta se zalažemo i borimo se kao revolucionarni komunisti.

Umjesto toga, vladajuća klasa i reformisti podržavaju ugnjetavanje i eksploataciju. Sve parlamentarne stranke u Austriji "bezuslovno" podržavaju Izrael a napadaju muslimane i migranate u ovoj zemlji.

To im je isplativo na nekoliko načina. Austrijska vladajuća klasa želi da pokaže Vašingtonu i Briselu da su čvrsto privrženi „zapadnim vrijednostima“, uprkos tome što se kockaju i imaju posla sa glavnim neprijateljem Zapada – Vladimirom Putinom. Ali Palestinci? Nemaju ništa, čak ni polu državu koja im je garantovana prije 30 godina. To ih čini savršenom metom za vladajuću klasu da dokaže svoju lojalnost svojim zapadnim prijateljima.

Comrade speaking Image Der Funke

Gaženje slabih takođe pomaže vladajućoj klasi da se nosi sa svojim problemima kod kuće. Njihov cilj je da zakucaju radničku klasu da se ne može suprotstaviti daljem realnom smanjenju plata i napadima na uslove rada! Ovu taktiku šefovi su demonstrirali na jesen sabotirajući kolektivne pregovore sa metalskim radnicima, zbog “anonimnih prijetnji predstavnicima industrije za koje su djelimično odgovorni i sindikati”.

Mi se protivimo ovom licemjerju. Podjela radničke klase samo jača eksploatatore. Zalažemo se za internacionalnu solidarnost radničke klase kao jedine sile koja može stati na kraj kapitalističkom varvarstvu!

Povucite sve optužbe protiv Sonje i Aleksa!

Živjela internacionalna solidarnost! Zaustavite kriminalizaciju solidarnosti sa palestinskim narodom!

Dolje rasizam i podjele koje stvara vladajuća klasa u Austriji!

Za klasnu borbu protiv svih napada kapitalista na radnička prava, plate i demokratska prava!

Za socijalističku revoluciju na Bliskom istoku i na međunarodnom planu da okončamo varvarstvo kapitalizma!

Šta možete učiniti?

Ako želite pomoći u borbi protiv ovih klevetničkih napada na revolucionarne komuniste, evo nekoliko načina na koje možete pomoći:

Pokažite solidarnost

Podijelite ovaj članak što je više moguće na društvenim mrežama i sa kolegama, prijateljima, porodicom, poznanicima ili drugima. Često je iznenađujuće gdje se mogu naći  istomišljenici!

Naši drugovi u Austriji izradili su ovaj letak na njemačkom jeziku, objašnjavajući napade na njih.

Poruke solidarnosti se mogu slati e-poštom na sljedeću adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Donirajte da bismo mogli uzvratiti!

Vladajuća klasa postaje sve drskija u svojim pokušajima zastrašivanja i napada. Ovo nije bio prvi i neće biti posljednji. Nećemo biti ućutkani – podržite Der Funke finansijski da pokrije troškove kampanje, štampanja i pravnog postupka.

Podržite revolucionarnu štampu!

Širite ideje koje vladajuća klasa želi ućutkati. Napadaju nas što otvoreno stojimo na strani potlačenih i radničke klase. Upravo su te ideje potrebne za promjenu svijeta! Ovdje nabavite primjerak novina naših austrijskih saboraca iz Der Funke.

Pridružite nam se!

Pomozite nam da izgradimo snage revolucionarnog komunizma na međunarodnom planu! Imamo lokalne grupe širom svijeta, kao i u Austriji. Ako u vašem kraju nema takve grupe, sami izgradite filijalu uz našu pomoć. Javite se i organizujte!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!