Prosvjedi protiv izraelskog genocidnog napada na Gazu kojeg podupire Amerika eskaliraju u kampusima diljem zemlje. Dana 17. travnja, studenti na Sveučilištu Columbia u New Yorku postavili su ''Kamp solidarnosti s Gazom'', zahtijevajući da se sveučilište odrekne ulaganja u Izrael i poduzeća koja profitiraju od pokolja. Prosvjed se poklopio s pojavljivanjem predsjednice Sveučilišta Columbia Minouche Shafik na saslušanju u Kongresu čiji je cilj bio klevetanje pokreta solidarnosti s Palestinom kao antisemitskog.

(Izvorno objavljeno na socialistrevolution.org)

Sljedećeg dana, Shafik je pozvala NYPD. Falanga specijalne policije u punoj opremi  upala je u kampove, uhapsivši preko 100 studenata. Kampus nije vidio ovakvu vrstu represije otkad je NYPD nasilno ugušio proteste protiv rata u Vijetnamu u travnju i svibnju 1968. Studenstki aktivisti također su se suočili s disciplinskim mjerama sveučilišta, uključujući suspenzije. Ova represija samo je potaknula daljnje akcije i studenti nastavljaju okupirati južni travnjak kampusa. U ponedjeljak, 22. travnja, Shafik je otkazala predavanja i stotine iz fakultetskog osoblja prosvjedovalo je protiv Shafika i racije NYPD-a.

 Protests Image Shayoni Mitra X formerly Twitter
 Foto: Shayoni Mitra, Twitter

Prosvjedi se šire dok je na tisuće studenata širom zemlje postavilo svoje šatore. Nekoliko sati nakon što je Shafik premjestila nastavu Columbie na internet, 47 aktivista je uhapšeno kada je policija zatvorila kamp na Sveučilištu Yale u Connecticutu. Nisu uspjeli slomiti volju studenata koji nastavljaju demonstrirati na obližnjem raskrižju.

Slične akcije pogodile su područje Bostona na Massachusetts Institute of Technology, Tufts i Emerson. Očekujući prosvjede solidarnosti, novi privremeni predsjednik Harvarda Alan Garber zatvorio je kampus do petka, 26. travnja, i suspendirao Palestinski odbor solidarnosti. Daljnje demonstracije su pogodile Brown, Princeton, Sveučilište Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, Sveučilište Miami, Ohio State, Northwestern, Temple, CUNY i Sveučilište Nevada-Las Vegas.

Ivy League razotkrivena

Prestižne institucije Ivy League poput Columbie predstavljaju se kao uzori liberalne vrline i slobodnog istraživanja. Nemilosrdni napadi na osnovna demokratska prava u mjesecima nakon izraelske invazije razotkrili su njihovu licemjernu perfidnost. Studenti i radnici nemaju utjecaja na to kako se te institucije vode. Uprava sa sedam-cifrenim plaćama odlučuje o svemu. S druge strane, uprava je vjerna sluga milijardera koji doniraju i koji sveučilišta tretiraju kao svoje osobne igračke.

Još u studenom, uprava Columbie zabranila je propalestinske studentske organizacije Židovski glas za mir i Studenti za pravdu u Palestini, u ime zaštite židovskih studenata. U svjetlu događaja na Columbiji, ''genocidni Joe'' Biden rekao je sljedeće: „Ovaj očigledni antisemitizam je za osudu i opasan je – i nema mu apsolutno mjesta na sveučilišnim kampusima ili bilo gdje u našoj zemlji.“

Duboko je ironično da su brojni židovski studenti igrali istaknutu ulogu u pokretu solidarnosti s Palestinom i da su dobili većinu loših reakcija. Jedan židovski student Columbie rekao je CNN-u:

Studenti Columbie koji se organiziraju u znak solidarnosti s Palestinom – uključujući židovske studente – suočili su se s uznemiravanjem, doxxingom, a sada su i uhapšeni od strane NYPD-a. Ovo su glavne prijetnje sigurnosti židovskih studenata Columbie… Reći da su studentski prosvjednici prijetnja židovskim studentima je opasna kleveta.

 Columbia protests Image Shayoni Mitra X formerly Twitter
 Foto: Shayoni Mitra, Twitter

Prosvjedi protiv izraelskog rata u Gazi nemaju nikakve veze s mržnjom prema Židovima. Mladima je muka od bolnih scena roditelja koji plaču nad beživotnim tijelima svoje djece. Službeni podaci pokazuju da je izraelski režim masakrirao preko 34.000 ljudi, od kojih su velika većina žene i djeca. Glad i bolesti, koje aktivno uzrokuje cionistička država, brzo se šire.

I kako imperijalističke sile reagiraju na ovu nezapamćenu patnju? Izjavljujući svoju bezuvjetnu potporu Izraelu i podupirući svoje riječi milijardama dolara. Gađenje studenata samo je pojačano sramotnim suučesništvom uprave fakulteta, koje su pokrenule vlastite represivne kampanje kako bi nadopunile one od kapitalističke države i korporativnih medija.

Sedam mjeseci marševa i demonstracija nisu uspjeli zaustaviti krvoproliće, pa su se studenti okrenuli kampovima i okupacijama u pokušaju da eskaliraju borbu protiv imperijalističkog ubijanja. Nisu sami. Istog dana kada je NYPD upao u Columbiju, 28 Googleovih radnika je  otpušteno zbog okupacije ureda u New Yorku i Kaliforniji u znak protesta protiv pomoći tehnološkog giganta izraelskoj vojsci.

Samo komunizam može zaustaviti užas

Izraelska ubilačka ofenziva još je jedna potvrda Lenjinove izjave: „Kapitalističko društvo je i uvijek je bilo užas bez kraja.“ Podrška Izraelu je gotovo univerzalna među demokratskim i republikanskim političarima i u svim kapitalističkim institucijama zbog vitalne uloge koju Izrael igra u pomaganju američkim imperijalistima da kontroliraju vrijedne resurse i tržišta Bliskog istoka.

Borba za palestinsko oslobođenje, koja je inspirirala desetke milijuna radnika i mladih, udara u srž američkog i svjetskog kapitalizma. U trbuhu zvijeri, sveučilišni kampusi postali su centralno mobilizacijsko mjesto za protestni pokret, podsjećajući na veliki pokret studenata i radnika protiv Vijetnamskog rata 1960-ih i 70-ih.

Povijest je više puta dokazala revolucionarni potencijal studenata. Ali taj se potencijal može ostvariti samo kada se studenti povežu s radničkom klasom. Posljednjih dana, radnici i studenti su usvojili slične taktike, ali zasad su njihovi napori previše izolirani i neusklađeni da bi zadali ozbiljan udarac. Komunistička partija je hitno potrebna za organiziranje studenata i radnika za odlučnu borbu za svrgavanje bankara i milijardera.

Kad je organizirana, nema veće sile na zemlji od radničke klase. Samo radnici imaju moć da zaustave proizvodnju, preuzmu ekonomiju u svoje ruke i izgladne izraelsku ratnu mašineriju. Lučki radnici u Indiji, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Španjolskoj i Južnoj Africi pokazali su put odbijanjem rukovanja teretom koji bi mogao pomoći Izraelu u genocidnom ratu.

Priprema za uspješnu socijalističku revoluciju u SAD-u je najveći korak koji američki studenti i radnici mogu poduzeti za oslobođenje Palestine. Također bi transformiralo obrazovne institucije iz snaga ugnjetavanja u snage za istinsku slobodu i učenje, pod demokratskom kontrolom učenika i radnika. Jedini put naprijed je kroz snagu radničke klase, organizirane u komunističku partiju za rušenje kapitalizma i imperijalizma u SAD-u i širom svijeta.

Sloboda Palestini!

Za solidarnost studenata i radnika!

Za socijalistički internacionalizam i svjetsku revoluciju!

Intifada do pobjede!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!