07. ožujka, šefovi Delhaize Grupe – najvećeg lanca supermarketa u Belgiji – objavili su plan stvaranja franšize svojih 128 trgovina diljem zemlje. Kao posljedica toga, 6.500 od 10.000 radnika poduzeća riskira gubitak posla. Preostalim radnicima bit će ozbiljno smanjene plaće (do četvrtine), bit će opljačkani drugih teško stečenih beneficija i lišeni sindikalne zastupljenosti. Jednostrano će se raskinuti postojeći kolektivni ugovor. Kao odgovor na to, tisuće radnika Delhaizea započeli su uzornu borbu za očuvanje svojih poslova i radnih uvjeta.

Poduzeće Delhaize očekuje petostruko povećanje dobiti u sljedećih pet godina kao rezultat svog novog plana, koji ima za cilj transformirati poduzeće iz maloprodaje hrane u poduzeće za financijske nekretnine. Mnogi šefovi pomno motre na Delhaize i svi jedva čekaju na sličan način da zaključe podugovore sa svojom radnom snagom. Jedan je sindikalni vođa ispravno rekao da je ovaj manevar šefova Delhaizea ''kanarinac u rudniku ugljena'' tj. rani znak opasnosti za radnički pokret.

 Demo Image ABVV Twitter
 Foto: ABVV, Twitter

Uz zdravstvene radnike, osoblje supermarketa opisano je herojiima pandemije, 'neophodni radnici' koji riskiraju svoje zdravlje kako bi trgovine ostale otvorene. Sada su suočeni s ozbiljnim rezovima plaća i otpuštanjima. Borba radnika Delhaizea potiče različite slojeve radničkog pokreta, koji su 09. studenog 2022. pokazali svoje mišiće jednodnevnim generalnim štrajkom zbog krize troškova života u Europi.

Osim ovog općeg štrajka, nekoliko štrajkova javnog sektora i niza štrajkova širom drugih sektora i nacionalnih mobilizacija u zdravstvenom i neprofitnom sektoru, vrhuška sindikata je zakazala da preuzme vodstvo. Ništa  nije napravljeno od masovne podrške industrijskim akcijama. Za radnike u nekim sektorima nije bilo nikakvih akcija od trodnevnog općeg štrajka u ožujku.

To je zato što sindikalno vodstvo razumije implikacije ozbiljne borbe u ovom kontekstu i njenu sposobnost da uzdrma političku situaciju u Belgiji. Aktualnu koaliciju od sedam stranaka doživljavaju kao najbolju moguću postavu i ne žele uzdrmati čamac.

Delhaize kao primjer onoga što dolazi

Lanac supermarketa Delhaize osnovan je 1867. godine i usko je povezan s belgijskim nacionalnim ponosom. Ali 2015. se spojila s nizozemskim poduzećem Ahold, pokazujući da će novac u očima kapitalista uvijek biti snažniji od 'domoljublja'! Holding kompanija Ahold-Delhaize ostvarila je dobit od 2,5 milijardi eura u 2022., što je 14,5 posto više nego prethodne godine: krv i znoj tisuće radnika. Ali to nije sve. Od 2017. kompanija svake godine otkupljuje dionice u vrijednosti od oko 1 milijarde eura – do 2 milijarde eura u 2018. godini.

Ipak, to nije bilo dovoljno i šefovi poduzeća guraju dalje s planom franšize. Taj je potez razbuktao sveopći štrajk protiv kojeg su se hrabro borili radnici Delhaizea. Više od 100 supermarketa bilo je zatvoreno nekoliko tjedana. U nekim smo trenucima čak vidjeli i druge dijelove sektora kako štrajkaju u znak solidarnosti, ali je vodstvo sindikata trgovačkih radnika (SECTA-BBTK) blokiralo takve mobilizacije odbijajući pozvati svoje članove u drugim sektorima da aktivno podrže štrajk.

Tijekom posljednjih 10 tjedana, vodstvo sindikata (s pravom) je poslalo e-mail svojim članovima o kampanji solidarnosti za radnike u tekstilnoj industriji u Indoneziji, ali (nevjerojatno) je odbilo potaknuti podršku bojkotu Delhaizea, koji drugi sindikati počinju organizirati. Ovo pokazuje što solidarnost znači za ove dame i gospodu.

 Boycott Image CNE Facebook
 Foto: CNE, Facebook 

Potpora štrajku među stanovništvom je velika – čak i u Flandriji, kojom politički dominiraju desničarske nacionalističke stranke. Štrajkaše podržava 70 posto ispitanika, pokazuje anketa koju je proveo Het Laatste Nieuws.

Ovu pasivnu podršku treba aktivno organizirati sindikalni pokret, sa štrajkaškim odborima i štrajkaškim fondovima uspostavljenim diljem zemlje. Tu ideju u radničkom pokretu zastupaju marksisti u Belgiji, što bi značilo povratak najboljim tradicijama belgijskog revolucionarnog radničkog pokreta.

Uprava Delhaizea koristi sve knjiške trikove kako bi potkopala štrajk. Nakon više od dva mjeseca, broj supermarketa koji se ponovno otvaraju raste, jer se pojedini štrajkaši vraćaju na posao, a poduzeće koristi studente na kratkoročnim ugovorima kako bi popunila nedostatak osoblja. Također, poduzeće je najavilo velike popuste u kontekstu visoke inflacije, kako bi privukla kupce u kupovinu.

Unatoč propagandi poslodavaca i medija protiv radnika u štrajku, oni ustrajavaju. No, situacija se pogoršala posljednjih tjedana, uz ozbiljne povrede prava na štrajk. Sudovi su stali na stranu uprave Delhaizea i odobrili, na zahtjev šefova, slanje sudskih izvršitelja da razbiju štrajkaše. Pod izlikom „prava na trgovanje“ gazde, potpomognute sudovima i izvršiteljima, ponovo otvaraju trgovine i ukidaju štrajkove. Cilj je brzo okončati mobilizaciju koja je u tijeku. Slične metode sada se koriste za zaustavljanje drugih, manjih štrajkova- poput onog u prodajnom mjestu Zare u Bruxellesu ranije ovog mjeseca.

Veliki prosvjed je održan 22. svibnja u obranu prava na štrajk. Kapitalistički sustav sada je razgolićen onakvim kakav jest stotinama tisuća radnika, a mobilizacija je bila uspješna, jer je 25.000 radnika iz cijele zemlje održalo militantni marš glavnim gradom. Ali bit će potrebno još više da se odbije napad na prava radnika na organiziranje.

Kojim putem naprijed?

Kao što smo rekli, odbori solidarnosti moraju biti na dnevnom redu. Prosvjedi 22. svibnja moraju biti početna točka velike kampanje, a ne kraj procesa. U posljednje dvije-tri godine nakon svake masovne demonstracije slijedi razdoblje 'procjenjivanja' i 'planiranja sljedeće akcije'. To je ostavilo tisuće radnika i aktivista na cjedilu, čekajući poziv za nastavak borbe. Sindikalna birokracija boji se svoje vlastite sjene i koristi ove mobilizacije kao otpuštajući ventil za sigurno oslobađanje nagomilanog pritiska u društvu, prije nego što sve pošalje natrag na posao. Ovo mora prestati!

Važan prijedlog, koji su napisali lokalni i regionalni radnici u sindikatu javnog sektora (CGSP-ALR), poziva ostatak sindikalne konfederacije da mobilizira podršku radnicima supermarketa. Pozivaju na međusektorski štrajk u znak solidarnosti s radnicima Delhazea i obrane prava na štrajk!

U prijedlogu se također poziva na regionalne skupštine radnika da organiziraju odgovor na aktualne napade na pravo na štrajk, na blokadu Delhaize trgovina subotom u svibnju te na javni bojkot. Druge federacije poput CNE-kršćanskog sindikata koji organizira radnike u Delhaizeu u francuskom govornom području Belgije – pozivaju na osnivanje grupa solidarnosti, bojkot poduzeća i širenje borbe na cijeli prehrambeni i trgovački sektor. To su pozitivni zahtjevi.

Pregovori s upravom Delhaizea bili su gubitak vremena. Poduzeće nije spremno dopustiti ni najmanju promjenu svog plana. Zapravo, poduzeće je koristilo 'pregovore' kako bi kupila vrijeme u svom ratu iscrpljivanja radnika.

Niti jedna od sedam stranaka u vladi – uključujući socijalističke stranke – ne usuđuje se pokrenuti inicijativu u korist radnika. Jedino je PTB (Radnička stranka Belgije) značajno angažirana u ovom sukobu, podržavajući štrajkaše. No, kako želi održati dobre diplomatske odnose sa sindikalnim čelnicima, ne predlaže ništa drugačije od službenih sindikalnih stajališta.

Right to strike Image fair use

Sindikalni čelnici kažu da su jako uznemireni nepopustljivim stavom uprave, za koji tvrde da je u suprotnosti s takozvanom belgijskom tradicijom 'socijalnog dijaloga'. Doista, 'normalan' stav šefova u ovoj situaciji bio bi uključiti sindikalne vođe u provedbu svojih planova, u zamjenu za neke manje ustupke. Ali gazde im ne daju ni toliko.

Vodstva nekih sindikata traže da ih se 'poštuje' kao pravog 'socijalnog partnera'. Ovo je nevjerojatno naivno. Ti ljudi žive u prošlosti. Današnje odnose između gazda i radnika ne određuju 'partnerski' već goli klasni interesi. U stvarnosti je to oduvijek bio slučaj, ali kapitalisti su neko vrijeme mogli održavati fikciju 'socijalnog partnerstva'. Danas su rukavice skinute.

Posljednji koji će to shvatiti i izvući sve potrebne zaključke su sindikalni čelnici, koji nastavljaju djelovati kao 'posrednici' sa šefovima na štetu radnika: a ponekad su takozvani 'socijalistički' sindikalni čelnici najnazadniji.

Na primjer, u sektoru prijevoza, Socijalistička prometna federacija nedavno je postigla tajni sporazum s Uberom, bez konzultacije s vozačima, da bude priznata kao 'partner' – ali bez ikakve namjere za pregovore o bilo čemu. Ironično, u ovom sporu, kršćanska unija francuskog govornog područja, CNE, nadmašila ih je na ljevici!

Bitka radnika supermarketa je ključna. To je ključni trenutak za cijeli radnički pokret u Belgiji. Radnici Delhazea pokazali su svoju odlučnost. Oni trebaju ostatak klase da se pridruži borbi, kako bi zaustavili manevre kapitalista. Vrijeme je da sindikalni pokret napravi borbeni plan!

Tekst je objavljen 30. maja 2023.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!