Ovogodišnji Revolution Festival  u Velikoj Britaniji bio je događaj kao nijedan drugi. Tisuću komunista iz cijelog svijeta okupilo se kako bi sudjelovalo na inspirativnom, povijesnom događaju, nadahnuti važnim sljedećim korakom: pokretanjem Revolucionarne Komunističke Partije. Ako ste u Velikoj Britaniji, pridružite se našim drugovima i drugaricama u ovom pothvatu!

Kapitalizam je na koljenima. U Palestini, Ukrajini i diljem svijeta milijuni su gurnuti u grozne uvjete zbog nakaradnog sustava koji ne nudi put naprijed.

RevFest2023 Image Socialist Appeal

Nakon neumoljivog niza šokova za svjetsku ekonomiju, vladajuća klasa je prestravljena. Umorna stara "ljevica" u međuvremenu je ogrezla u pesimizam.

Nasuprot tome, raspoloženje na ovogodišnjem Revolution Festivalu bilo je nabijeno. Internacionalna marksistička tendencija nikada nije bila jača. Mi marširamo naprijed diljem svijeta.

Svježi slojevi radnika i omladine kreću u borbu. Sve veći broj ljudi vidi da je kapitalizam u slijepoj ulici i okreće se barjaku komunizma.

Posvuda se spremaju revolucionarni prevrati. Britanija, nekoć smatrana uzorom konzervativizma i stabilnosti, danas je postala jedna od najnestabilnijih i najnesigurnijih zemalja.

U tom se kontekstu tisuću komunista iz cijele Europe – i izvan nje – okupilo u Londonu prošlog vikenda, od 10. do 12. studenog, kako bi se naoružali idejama potrebnim za dolazak radničke klase na vlast.

Festival je bio demonstracija snage, brojčane i političke. Internacionalna marksistička tendencija (IMT) – u Britaniji i na međunarodnoj razini – naglo je porasla u posljednjih nekoliko mjeseci, uz naš otvoreni apel komunističkoj mladeži. A ovogodišnji događaj jasno je pokazao ne samo nevjerojatan uspjeh našeg pokušaja regrutiranja za revoluciju, već i čvrstu teoriju na kojoj gradimo našu organizaciju.

Ali kampanja Jesi li komunist ili komunistkinja? bila je samo početak, otkrila je žeđ za istinski revolucionarnim idejama i golemi politički vakuum koji postoji u Velikoj Britaniji.Iz tog je razloga Rob Sewell, urednik Socialist Appeala, u subotu navečer u prepunoj dvorani – i uz ekstatično klicanje – najavio da ćemo uskoro odbaciti svoje trenutno ime i umjesto toga otvoriti novo poglavlje u razvoju naše organizacije: preimenovanje naših novina u ‘Komunist’ i podižući novi jarko crveni stijeg kao Revolucionarna Komunistička Partija.

Zašto smo komunisti?

Alan Woods – marksistički autor i politički urednik časopisa In Defence of Marxism – započeo je vikend pitanjem na plenarnom skupu: “Jeste li vi komunist ili komunistkinja?” Odlučan odgovor bio je DA!

Ali, kao što je Alan objasnio, naš revolucionarni optimizam kao marksista stoji poput otoka usred mora očaja.

Bez razumijevanja uzroka sveg kaosa oko nas, mnogi samo žale za strašnim simptomima sustava u njegovoj smrtnoj agoniji, vjerujući da je svijet poludio. Što je još gore, izmučena stara "ljevica" trči uokolo poput kokoši bez glave, cvileći o usponu fašizma, baš kad se radnička klasa budi i počinje rastezati mišiće.

Marksisti su, međutim, naoružani teorijom koja nam omogućuje da pogledamo ispod površine ove turbulencije.

“Kapitalizam je užas bez kraja”, primijetio je Alan citirajući Lenjina. Ali to je dovelo do procesa radikalizacije, otvarajući mogućnost za ogroman rast snaga marksizma i istinskog komunizma.

Osobito mladi ljudi, objasnio je Alan, preskaču olupinu reformističkih socijalista poput Corbyna i Sandersa, i umjesto toga gledaju prema Marxu i Lenjinu.

Upravo su ovi svježi klasni borci s kojima je naša kampanja za regrutaciju pogodila gdje je trebala. I to je bilo jasno iz samog festivala, s tisuću – uglavnom mladih – komunista okupljenihiz cijele Velike Britanije, kojima su se pridružila izaslanstva iz 20 drugih zemalja.

Nakon Alanova uvoda, doprinosi IMT drugova i drugarica u petak navečer naglasili su ova jinternacionalizam, s inspirativnim govorima posjetitelja iz Kanade, Švicarske, Brazila, Italije više o uspjehu kampanje Jesi li ti komunist ili komunistkinja? u tim zemljama. Ali najočekivanija priča o uspjehu i najava čekala je sudionike u subotu navečer…

Revolucionarna Komunistička Partija

U uzbudljivom govoru na subotnjem plenarnom zasjedanju, Rob Sewell ocrtao je zadatke s kojima se komunisti u Britaniji suočavaju citirajući Lava Trockog:

“Proturječja koja podrivaju britansko društvo neizbježno će se pojačati. Ne namjeravamo prognozirati točan tempo ovog procesa, ali bit će mjerljiv u godinama, najviše u pet godina; sigurno ne u desetljećima. Ova opća perspektiva zahtijeva od nas da prije svega postavimo pitanje: hoće li se u Britaniji na vrijeme izgraditi komunistička partija sa snagom i vezama s masama koja će moći u pravom trenutku otopiti sve potrebne praktične zaključke iz sve oštrije krize?"

Rob je pokazao da gradimo takvu partiju velikom brzinom.

Uz ovacije, Rob je objavio da smo dosegnuli 1101 člana – nadmašivši naš cilj od 1000 do kraja godine.

Sada imamo cilj udvostručiti broj članova na 2000 što je prije moguće, na vrijeme za sljedeće opće izbore i turbulentne događaje koji će uslijediti. Ovo će označiti važnu prekretnicu na putu da postanemo masovna komunistička snaga u Velikoj Britaniji.

Ova osvajanja proizašla su iz entuzijazma i odvažnosti, objasnio je Rob. Ali će u narednom razdoblju biti potrebno još više smjelosti, kako bi se dosegnuo i privukao sve veći sloj revolucionarnih radnika i omladine pod našu zastavu.

Marksovim riječima: “Komunisti preziru skrivati svoje stavove i ciljeve.” Moramo biti crveni svjetionik za sve one koji se žele boriti protiv kapitalizma.

Iz tog razloga, iznošenu "odjeću" Socialist Appeal treba zamijeniti novom uniformom, prikladnom za marš naprijed koji poduzimamo.
Iduće godine, u svibnju, Rob je stoga proglasio, obilježit će osnivački kongres Revolucionarne Komunističke Partije. A kao odskočna daska prema tome, od siječnja će naši drugovi biti naoružani potpuno novim novinama: Komunist.

Obje ove objave izazvale su gomilu da skoči na noge, uz spontane izvedbe Internacionale i Bandiere Rosse, a more crvenih zastava vijorilo se u znak pljeska. Drugovi i drugarice su očito uzbuđeni i nestrpljivi da odmah počnu graditi ovu novu partiju i njezin tisak. Pozivamo sve čitatelje da nam se pridruže u ovim nastojanjima.

Škola komunizma

Odlučni smo u izgradnji moćne, istinske komunističke organizacije, u Velikoj Britaniji i na međunarodnoj razini. A temelj svega toga je revolucionarna teorija. Da bismo promijenili svijet, prvo ga moramo razumjeti. A to znači opremiti se znanstvenom metodom marksizma.

Tijekom cijelog festivala to se naglašavalo. Jedino opravdanje za naše postojanje kao organizacije, različite od ostatka pokreta, su naše ideje. Revolucionarna partija je kolektivno sjećanje radničke klase. Marksistička teorija je destilirano iskustvo povijesti i klasne borbe.

Zbog toga je cijeli vikend najavljivan kao škola komunizma. I kroz 36 predavanja, drugovi su pokrili sve od Pinočeovog puča u Čileu 1973. do palestinske borbe; od "crnog marksizma" i rasizma, do lekcija sovjetske ekonomije.

Na svim predavanjima postojao je golem apetit za teorijom. Sobe su bile pune do posljednjeg mjesta. Publika je pozorno slušala govornike, bijesno hvatajući bilješke. A rasprave su bile prepune drugova i drugarica – iskusnih i novih – koji su davali izvrsne doprinose.

No nažalost, vrijeme je bilo ograničeno. Vikend je samo mogao pružiti drugovima okus neizmjernog bogatstva marksizma. Ipak, s prodajom od £7600 na štandu Wellred Booksa, sudionici su očito otišli kući s dovoljno zaliha za svladavanje ovih revolucionarnih ideja.

Revolucionarna žrtva

Ideje, međutim, trebaju organizaciju koja će ih prenijeti. Marxovim riječima, teorija mora postati “materijalna sila”. A u kapitalizmu, za to su potrebne financije – ‘tetive rata’.

Skup u subotu navečer odražavao je duh revolucionarne žrtve među drugovima i drugaricama; predanost i želja da se izgradi takav medij za nošenje i širenje marksističkih ideja što je dalje i glasnije moguće.

Drugovi, drugarice i ogranci iz cijele zemlje ustali su i uzvikivali svoja impresivna obećanja.

To je pak otkrilo rast organizacije, uključujući područja i gradove u kojima smo prije bili malo ili nimalo prisutni, s nacionalnim organizatorom Benom Glinjickijem koji je izvješćivao o razvoju svake podružnice i ćelije dok su objavljivali rezultate svojih napora prikupljanja sredstava.

Ukupno je prikupljeno više od 210.000 funti – što je premašilo naš godišnji cilj od 160.000 funti za 50.000 funti i osiguralo materijalna sredstva potrebna za pokretanje Revolucionarne komunističke partije u nadolazećim mjesecima.

Ako želite pomoći još više povećati ovu brojku, donirajte našem fondu za borbu još danas!

Priprema za vlast

Tisuću članova (točnije 1101) očito je nevjerojatan uspjeh – na koji bi svi suborci koji su pomogli da dođemo ovdje trebali biti iznimno ponosni.

Boreći se na prvim crtama svake borbe i masovnog pokreta, postajemo referentna točka za radnike i mladež u potrazi za revolucionarnim rješenjima. I sigurno udaramo daleko iznad svoje težine.

Istini za volju, međutim, naša je veličina još uvijek skromna – i očito nedovoljna za zadatke koji nam predstoje, kao što je Alan naglasio u svojim završnim riječima u nedjelju poslijepodne.

Poruka koja je proizašla s #RevFest2023 bila je stoga jasna. Moramo hitno graditi, kako bismo mogli utjecati na titanske događaje koji su pred nama.

Nema vremena za gubljenje! Kako je rekao Rob Sewell, citirajući osnivača IMT-a i marksističkog teoretičara Teda Granta:

“Revolucionarnom odvažnošću može se postići sve. Organizacija se mora svjesno postaviti i vidjeti kao odlučujući čimbenik situacije. Neće nedostajati mogućnosti da se na valu revolucije pretvorimo u masovnu organizaciju.”

Stoga, ako ste komunisti, ali još uvijek neorganizirani, što onda čekate?! Pridružite nam se – komunistima IMT-a – danas!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!