Istorija

Lenjin i značaj radničke štampe

Ove godine se obilježava godišnjica smrti Lenjina. Džejms Kilbi u ovome članku piše o istoriji revolucionarne štampe.

"Iz ove iskre, nastaće plamen."

Takav je bio uvod Lenjinovih novina Iskre, koju je pokrenuo 1900. sa malom grupom drugova. Kako su bile istinite ove riječi! Samo 17 godina kasnije, Lenjin i boljševici su doveli radničku klasu Rusije na vlast u prvoj uspješnoj socijalističkoj revoluciji.

Opširnije...

Izrael-Palestina 1948.-1993: pola stoljeća revolucionarne borbe

U drugom dijelu naše serije o Izraelu i Palestini, Francesco Merli istražuje ratove, manevre i ustanke koji su karakterizirali desetljeća nakon stvaranja izraelske države i koji su palestinski narod ostavili potlačenim.

Prije 75 godina, stotine tisuća Palestinaca raseljeno je sa svoje zemlje u Nakbi, što je bio brutalan čin neophodan za formiranje Izraela.

Opširnije...

Marks o indijskoj pobuni, nasilju potlačenih i imperijalističkom licemerju

Kratki Marksov članak koji sledi, objavljen u New York Daily Tribune 1857. godine, osvrće se na indijsku pobunu koja je izbila protiv Britanske istočnoindijske kompanije iste godine. U nekoliko kratkih crta, Marks niže licemerja koja dolaze od uglednog engleskog društva užasnutog nad nasiljem pobunjenika koje je proizvelo decenijsko ugnjetavanje. Njegove reči imaju veliku važnost i danas s obzirom na događaje u Izraelu i Palestini.

Opširnije...

Peti oktobar: Revolucija i kontrarevolucija u Jugoslaviji

Srbija je već godinama pogođena redovnim masovnim mobilizacijama protiv režima Aleksandra Vučića, a protesti protiv Rio Tinta i skorašnji protesti protiv nasilja posebno su protresli njegov temelj. U oba slučaja, opozicija je tražila minimalne zahteve, a režim je pružio minimalne ustupke. Ipak, bilo je nemoguće biti nesvestan straha režima za svoju budućnost, usled sve težeg upravljanja situacijom, što u društvu, što unutar svojih struktura. Srpska napredna stranka počela je da gubi kontrolu nad svojim članovima, što onih na vrhu, to onih niže u hijerarhiji, a ironično, ono što je mirilo savest režima jeste potpuni nedostatak opozicije koja je spremna da pokaže bilo kakvu perspektivu, osim one apstraktne da će biti bolje bez Vučića.

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!