Slovenija

V obrambo oktobra

(Govor v Københavnu novembra 1932)

Prvič sem bil v Københavnu na Mednarodnem socialističnem kongresu (leta 1910 Op. ur.) in odnesel sem si najlepše spomine na vaše mesto. Toda to je bilo pred več kot četrt stoletja. Od takrat se je voda v reki Ore-Sund in v fjordih vedno znova spreminjala. Pa ne samo voda. Vojna je zlomila hrbtenico stare evropske celine. Evropske reke in morja so odplaknile nemalo krvi. Človeštvo in še posebej evropsko človeštvo je šlo skozi hude preizkušnje, postalo je bolj mračno in bolj kruto. Vse vrste spopadov so postale bolj zagrizene. Svet je vstopil v obdobje velikih sprememb. Njeni skrajni obliki sta vojna in revolucija.

Opširnije...

Slovenija: Na dnevnem redu je okrepitev razrednega boja

V petek, 28. maja, se je na Prešernovem trgu v Ljubljani zbralo štirideset tisoč ljudi, ki so protestirali proti reakcionarni politiki Janeza Janše. Na nek način je bil ta protest vrhunec družbenega gibanja, ki se je začelo še pred Janševim izvajanjem varčevalnih ukrepov v Sloveniji. Na protestni manifestaciji so sodelovali sindikati, državljanske, študentske in akademske organizacije ter stranka "Levica". Po obliki so bili to civilni protesti, ki so izbruhnili zaradi nesposobnosti Janševe vlade za obvladovanje epidemije koronavirusa, pa tudi ukrepi, ki jih je njegova vlada sprejela proti delavskemu razredu, na primer poskusi privatizacije oskrbe z vodo, zmanjšanje socialnih programov in omejevanje pravic tujih državljanov.

Opširnije...

Solidarno z Gorenjem!

Z obrambo tovarn pred zapiranjem branimo vse nas, branimo naš kruh in prihodnost delavstva vseh jugoslovanskih dežel in celega sveta. Da bi v tej borbi zmagali, se ne smemo posluževati zgolj kapitalistom sprejemljivih oblik protesta in sindikalnega organiziranja.

Opširnije...

Deložacija uporabnikov avtonomnega centra Rog

Predstavniki alternativnih družbenih organizacij, ki že od leta 2006 zasedajo poslopje nekdanje tovarne koles Rog v središču Ljubljane, so bili minuli teden, sredi pandemije in zime, nasilno deložirani iz strani Mestne Občine Ljubljana, policije in pajdaških varnostnih služb. S tem je župan Zoran Jankovič uresničil svoje napovedi in grožnje, ter tako tudi uradno in neusmiljeno začel postopek gradnje novega gentrificiranega centra sodobnih umetnosti, ki naj bi meščanom ponudil “prave” umetiniške vsebine.

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!