Saopštenja

Protiv 60 časovne radne sedmice samo uz zaoštravanje klasne borbe!

Makedonsko Sobranje je na sednici u petak 26.05.2023. usvojilo sporne zakonske izmene pet zakona (Zakon o radnom odnosu, Zakon o eksproprijaciji, Zakon o izgradnji, Zakon o urbanističkom planiranju, Zakon o utvrđivanju javnog interesa i nominaciju strateškog partnera za implementovanje projekta izgradnje infrastrukturnog koridora 8 i koridora 10-D) kojima se omogućuje američko-turskom konzorcijumu “Behtel i Enka” da gradi koridore 8 i 10-D. (Koridori 8 i 10-D zapravo su nacionalni koridori, 68 km autoputa između Tetova i Gostivara i albanske granice i 40 km između Prilepa i Bitolja). Nakon amandmanske blokade partije “Levice” vladajuća koalicija našla je provereni način zaobilaženja procedura i provukla je zakonske izmene sa takozvanom evropskom zastavicom. Ovom usvajanju prethodile su skupštinske rasprave na kojima je opozicija (VMRO i Levica) optuživala za korupciju tokom zaključivanja Dogovora za koridore i netransparentnu proceduru koja je rezultirala u dogovoru zaključenom u četiri oka. Vlast je proglasila izmene strateškim i nacionalnim interesom i vladini predstavnici su trijumfalno izjavili kako će oni omogućiti rast ekonomije i povezivanje sa Evropom.

Opširnije...

Protiv rehabilitacije saradnika okupatora i ratnih zločinaca!

Nikola Kalabić je bio jedan od istaknutih četnickih komandanata u Srbiji. Poznat kao komandant Gorske kraljevske garde, jedinice poznatije po pokoljima u Srbiji nego po vojnim operacijama. Brutalan i beskopromisan imao je niz obračuna sa političkim protivnicima u sklopu kampanja protiv komunista kao što su akcije u Kopljarima koje su obično dovodile do ubistava civila a izbor žrtava je zavisio od procjene komandanta.

Opširnije...

Protiv cenzurisanja glasa radnog naroda!

"Štampa ja najopštiji način individua da saopštavaju svoj duhovni život. Ona ne zna za ugled ličnosti, nego samo za ugled inteligencije."

"Kao što svako uči da piše i čita, tako i svako mora smjeti da piše i čita."

''U zemlji cenzure država, doduše, nema slobodu štampe, ali ima je jedan državni organ — vlada.'' – Karl Marks ( K. Marx, F. Engels 1968, DELA Tom l, Institut za izučavanje radničkog pokreta, Prosveta - Beograd)

 

Novi zakon o kleveti pokazuje koliko se tajkunsko-politička elita prepala glasa kritike i koliko u momentima kriza pokušava da uguši glas radnog naroda koji je prvi na udarima kapitalističke krize. Prema ovom zakonu, novčanom kaznom kažnjavaće se svaka riječ uvrede, ali time se ne kažnjava sama riječ, nego čin otpora prema vlasti.

Opširnije...

Saopštenje povodom napada huligana na LGBT aktiviste u Banjoj Luci

U subotu je izvršen fašistički napad na aktiviste iz Organizacionog odbora ''BH Povorka ponosa'', a prije toga je izvršen napad i na prostorije DKC Incel gdje se trebalo održati i javno okupljanje. Riječ je o homofobnom napadu koje su izvršile desničarske grupe banjalučkih huligana, tzv. navijača banjalučkog kluba Borac – ''Lešinara''. Ono što nas ovdje nije iznenadilo jeste reagovanje vlasti i policije – i jedni i drugi nisu izrazili ništa drugo do pasivnu homofobiju i dozvolu da se nasilje desi. Milorad Dodik, taj profiterski nacionalista, zajedno sa svojim mlađim tajkunskim kolegom Draškom Stanivukovićem, čije su izjave prethodnih dana pripremile teren za ovaj napad, nisu ponudili nikakvu zaštitu građanima, time kršeći vlastiti zakon o slobodi seksualnog izražavanja. Zanimljivo je da se ovaj napad desio u trenutku kada banjalučka gradska vlast planira na sjednici gradske skupštine povećati cijene komunalnih usluga. Vidimo kako se nacionalizam i homofobija potenciraju onda kada vlasti trebaju skrenuti pažnju javnosti sa nepopularnih mjera i zakona koje udaraju na životni standard radnih ljudi. Da bi stvari učinili još gorim policija je odgovorila da nije u stanju da ponudi zaštitu i u trenutku nasilja takođe je ostala po strani rekavši da se ''to njih ne tiče'', time kršeći svoju dužnost kao organa javnog reda i mira. Naravno, ovo nas ne iznenađuje, jer vidimo da u Banjoj Luci prolaze daleko gori zločini poput ubistva Milana Vukelića i Davida Dragičevića.

Opširnije...

Emancipacija žena kao dio oslobođenja čovječanstva od kapitalizma

Aproprijacija i komercijalizacija Osmog marta od strane vladajućih klasa i liberalnog javnog mnjenja svela je ovaj dan na isprazan ritual čestitanja i kupovine cveća. Istorijat Osmog marta je ključan za shvatanje njegovog pravog značenja. Današnji dan obilježavamo u čast pokreta za politička i socijalna prava radnica kao Međunarodni dan radnih žena. 1910. godine na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja, proglašen je međunarodni dan borbe na prijedlog Klare Cetkin. Ubrzo nakon toga na ovaj dan počeli su se održavati godišnji skupovi u nizu evropskih država  na kojima su zahtevana jednaka prava žena i muškaraca po pitanju mogućnosti rada i zapošljavanja. Osmi mart je dakle neraskidivo vezan sa klasnom borbom, radničkim pokretom i socijalističkim idejama. Nastao je iz pobune žena protiv društvenog ugnjetavanja, ekonomskog izrabljivanja i zakonske diskriminacije i služi kao podsjetnik  da ova borba još uvijek nije gotova.

331527639 722985392641484 3658027838133958413 n

Danas, u periodu poznog kapitalizma, prava žena na radnim mjestima još uvijek zaostaju za pravima radnih muškaraca u svrhu povećanja kapitalističkog profita. Međutim žene su dvostruko eksploatisane usljed činjenice da se kućni rad još uvijek najvećim dijelom svaljuje na žene. Patrijarhalna porodica se čuva zabranom abortusa, dok se istovremeno žene otpuštaju radi trudničkog bolovanja ili uopšte nemaju mogućnost zapošljavanja ako planiraju osnivanje porodice. Takođe, prinuđene su da rade sve teže poslove za sve manju platu. Od žena se danas očekuje da svoje živote, snove i težnje napuste zarad nametnutih viših ciljeva poput „očuvanja nacije“ i „ekonomskog rasta“.

Žene ne mogu očekivati dalje poboljšanje svog položaja u društvu u okviru sadašnjeg sistema. Emancipacija žene je emancipacija čovjeka, odnosno radničke klase uopšte. Žensko oslobođenje neraskidivo je vezano za  oslobađanje rada od jarma privatnog vlasništva i oslobađanje podređenosti čovjeka čovjeku. Borba za oslobođenje žena se dakle ne može razdvojiti od borbe protiv kapitalizma, jer je borba za ženska prava i jednakost borba za oslobođenje čovječanstva od okova logike profita - borba za socijalističku revoluciju! 

Pridružite nam se u naporima za građenje antikapitalističke, radničke partije na idejama marksizma!