Saopštenja

Otvoreno pismo festivalu Slobodna zona povodom prikazivanja dokumentarnog filma „Mala devojčica“

Festival angažovanog filma Slobodna zona nedvosmisleno se afirmisao kao važno mesto susreta u našoj sredini, koji nastoji da „otvori prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regionu“. Upravo zbog kulture dijaloga i angažovanosti po pitanju najvažnijih tema od društvenog i političkog značaja smatramo duboko problematičnom činjenicu da se bez ikakvog kritičkog osvrta prikazuje film koji tematizuje jedan od najvećih savremenih skandala medicine – transovanje, odnosno medicinsko eksperimentisanje nad maloletnom decom.

Opširnije...

Izašao novi broj Crvene kritike - oktobar 2020

Iz štampe je izašao novi broj našeg časopisa Crvena kritika. Broj možete preuzeti kod naših članova u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Kruševcu, Banjoj Luci, Bos. Dubici, Bos. Šamcu, Travniku. U ovome broju čitajte:

Opširnije...

Međunarodna solidarnost sa Haićanskom revolucijom: dole Mojseov režim nepravde!

Pozivamo radničke i studentske aktiviste i organizacije širom sveta da izraze solidarnost sa borbom na Haitiju podelom ove izjave, fotografisanjem i kačenjem sopstvenih izjava na društvenim mrežama, služeći se haštagovima #SolidaritéAvecLaLutteEnHaïti i #ABasLeRégimeMoïse. Da biste potpisali Vašu organizaciju ispod ove izjave, molimo Vas da se javite na adresu elektronske pošte:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Opširnije...

Narodnom akcijom protiv batinaških „patrola“

U nedelju, 25. oktobra, u 16:30, biće organizovano deljenje čaja izbeglicama iz Afrike i Azije. To je simboličan čin solidarnosti i podrške ljudima koji dele našu sudbinu stalnih meta sukoba velikih sila.

Malo je naroda u Evropi koji su u tolikoj meri iskusili sve užase rata i izbeglištva u meri u kojoj su ih iskusili narodi Balkana, uključujući i narod Srbije. Svakom normalnom čoveku je jasno da se svoja kuća ne napušta iz obesti i hira, već usled velike muke. Da li je ta muka izazvana time što neko na tebe puca ili što ne možeš da prehraniš sebe i svoju porodicu nije presudno pitanje. 

Opširnije...

ZA ZABRANU NACISTIČKOG PIRA U BIGZ-U

Ove subote, 10.10.2020. godine, udružene neonacističke grupacije Kormilo, Serbon i Klub 28 planiraju da održe koncert u zgradi BIGZ-a. Koncert je posvećen britanskom nacisti Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču međunarodne neonacističke mreže koja za ime uzima slogan Hitlerove omladine „Krv i čast“. Na koncertu će nastupati bendovi „Iz revolta“, „Kristalna noć“ i „Predskazanje“ koji otvoreno iskazuju nacističke stavove.

Opširnije...