Saopštenja

Republika Srpska: kriminalizacija klevete - gušenje slobode govora da bi korumpirani režim produžio trajanje

Narodna skupština RS sa 47 glasova ZA i 16 PROTIV usvojila je izmjene Krivičnog zakonika čime se kleveta u RS kriminalizuje. Ponašanje vlasti proteklih mjeseci su nas upućivale na ovo, pogotovo jer je inicijativa za ove izmjene došla od strane režima. Kako vlast tvrdi, zakon se donosi kako bi se uredili mediji, a u stvarnosti se radi o tome da se zakonski političari izuzmu od kritike i spriječe novinari i obični ljudi u kritikovanju istih i ukazivanju na korumpiranost i druga kršenja zakona koje rade funkcioneri i birokrate u institucijama. Treba dodati da najviše uvreda i klevetanja dolazi upravo od medija pod kontrolom vlasti, kao što su javni servis RTRS, Dodikova Alternativna televizija i fantomski portali.

Opširnije...

Izašao novi broj Crvene kritike - jul 2023

Iz štampe je izašao 30. broj Crvene kritike. Broj možete preuzeti kod naših članova u Banja Luci, Sarajevu, Kozarskoj Dubici, Travniku, Bosanskom Šamcu, Bihaću, Modriči, Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu i Ljubljani, javljanjem u inboks, a takođe svoj primerak možete naručiti i poštom. Solidarna donacija po primerku iznosi 3 KM za BiH, 150 dinara za Srbiju ili 2 evra za Hrvatsku i Sloveniju. Naslovi ovog broja su:

Opširnije...

Umro je Sieva Volkov, unuk Lava Trockog: Alan Vuds odaje počast velikom borcu

Sinoć (petak, 16. jun prim. prev.), malo iza ponoći, primio sam telefonski poziv iz Meksika sa vijestima koje su me duboko pogodile. Rekli su mi da više nema mog starog prijatelja i druga Estebana Volkova. Iako ne mogu reći da je ova vijest bila potpuno neočekivana, budući da je Esteban u martu dostigao duboku starost od 97 godina, ipak me je ispunila dubokim osjećajem nepovratnog gubitka, ne samo veoma dragog prijatelja, već i posljednje preostale fizičke veze sa jednim od najvećih revolucionara svih vremena, Lavom Trockim.

Opširnije...

Prigožinov pokušaj državnog udara: Saopštenje Organizacije komunističkih internacionalista – IMT u Rusiji

Dobili smo sljedeće saopštenje od strane naših ruskih drugova, napisanu ranije juče, nakon što je šef Vagnerovog PMC-a Jevgenij Prigožin objavio pobunu i okrenuo kolone trupa u pravcu Moskve. Situacija se sada donekle smirila: Vagnerove trupe su zaustavile napredovanje i najavljeno je da će Prigožin otići u egzil, nakon ishitrenih pregovora. Kako pišu naši ruski drugovi, ova epizoda je bila borba između dva dijela ruske oligarhije. I opet, oligarsi su dokazali da nemaju interesa za razvoj ruskog društva ili za poboljšanje uslova ruskih masa. Njihova jedina briga je da se nastavi da žive na račun rada radnika i siromašnih, pljačkom i otimanjem i potiskivanjem svake stvarne opozicije masa. Jedini izlaz iz ovog ćorsokaka, jedini način da se radnici izdignu iz užasnog stanja, jedini način borbe protiv rata, korupcije i opšteg propadanja jeste da radnička klasa preuzme vlast u svoje ruke, da izvrši  eksproprijaciju svih oligarha i da koriste ogromno bogatstvo zemlje za dobrobit svih. Odnosno, putem socijalističke revolucije.

Opširnije...

Protiv 60 časovne radne sedmice samo uz zaoštravanje klasne borbe!

Makedonsko Sobranje je na sednici u petak 26.05.2023. usvojilo sporne zakonske izmene pet zakona (Zakon o radnom odnosu, Zakon o eksproprijaciji, Zakon o izgradnji, Zakon o urbanističkom planiranju, Zakon o utvrđivanju javnog interesa i nominaciju strateškog partnera za implementovanje projekta izgradnje infrastrukturnog koridora 8 i koridora 10-D) kojima se omogućuje američko-turskom konzorcijumu “Behtel i Enka” da gradi koridore 8 i 10-D. (Koridori 8 i 10-D zapravo su nacionalni koridori, 68 km autoputa između Tetova i Gostivara i albanske granice i 40 km između Prilepa i Bitolja). Nakon amandmanske blokade partije “Levice” vladajuća koalicija našla je provereni način zaobilaženja procedura i provukla je zakonske izmene sa takozvanom evropskom zastavicom. Ovom usvajanju prethodile su skupštinske rasprave na kojima je opozicija (VMRO i Levica) optuživala za korupciju tokom zaključivanja Dogovora za koridore i netransparentnu proceduru koja je rezultirala u dogovoru zaključenom u četiri oka. Vlast je proglasila izmene strateškim i nacionalnim interesom i vladini predstavnici su trijumfalno izjavili kako će oni omogućiti rast ekonomije i povezivanje sa Evropom.

Opširnije...