Štrajkovi

Hrvatska: štrajkovi u vrtićima

Diljem Hrvatske već se mjesecima odvijaju štrajkovi u dječjim vrtićima što je nezabilježen slučaj u novijoj povijesti, ali ne i iznenađenje.. Pokretač ovih štrajkova, sindikat SOMK (Sindikat obrazovanja, medija i kulture), još je u prošlom desetljeću prosvjedima ukazivao na neodrživu situaciju u vrtićima.Aktualna kriza kapitalizma i inflacija ovu su situaciju dodatno pogoršali do točke ključanja i stupanja u štrajk.

Opširnije...

Srbija: štrajk u Juri

Nakon 19 dana, 26. juna je završio štrajk radnika „Yura Corporation“, južnokorejske fabrike kablova u Leskovcu. Štrajkački odbor u Juri je odlučio da prekine štrajk i nastavi borbu “drugim sredstvima” iako nije ispunjen nijedan zahtjev koji su radnici iznijeli.  Štrajk je započeo 07. juna i većim dijelom svog trajanja sastojao se od jednosatnih obustava rada kao znakom upozorenja za menadžment kompanije. U nekoliko navrata, dolazilo je i do potpunih obustava rada tokom radnog vremena cijele jedne smjene. Bio je ovo najduži štrajk u Srbiji u posljednjih nekoliko godina.

Opširnije...

Makedonija: Štrajk u javnim tužilaštvima - borba za opstanak i dostojanstvo!

27. septembra počeo je još jedan dugi štrajk radnika u javnim tužilaštvima, koji je samo još jedan u nizu dugih štrajkova različitih sektora zaposlenih u administraciji predvođenih sindikatom UPOZ (Uprava pravosudnih organa). Osnovni zahtjev štrajka je povećanje plata za 78 odsto po zvaničnom rasporedu plata i vraćanje 35 odsto naknada koje su im uskraćene posljednjih mjeseci. Sa najnovijim povećanjem službenih plata, razlika između službeničke i radničke plate se penje do 1:6! Radnici su svoju odlučnost i nepokolebljivost pokazali najavom da tokom štrajka zaposleni neće raditi niti biti na svojim poslovima, a samo u rijetkim slučajevima obavljaće hitne i neodložne radne zadatke. Tražili su da se rebalansom budžeta predvide neophodna sredstva za podizanje plata radnicima.

Opširnije...

Štrajk radnika pravosuđa RS

Početkom aprila završio je jedan od najdužih štrajkova radnika u RS u posljednjih nekoliko godina. Administrativno-tehnički radnici u pravosuđu RS su štrajk započeli 28. februara, a zvanično je završen 01. aprila 2024. Po riječima sindikalnog vođstva štrajk nije završen, već je zamrznut, tj. stavljen je moratorijum na štrajk do daljnjeg. Nažalost nakon mjesec dana  radnici u pravosuđu ne mogu reći da su nešto dobili, osim obećanja sindikalnog rukovodstva i resornog ministarstva da će se formirati radna grupa koja će doći do rješenja oko usklađivanja plata, iako nije naveden tačan rok kad bi se taj dogovor trebao desiti.

Opširnije...

Val štrajkova i prosvjeda u Hrvatskoj: Zaoštravanje klasne borbe

“Štrajk uči radnike da shvate u čemu je snaga kapitalista i u čemu je snaga radnika; uči ih da ne razmišljaju samo o vlastitom kapitalistu i ne samo o svojim neposrednim kolegama, već o svim kapitalistima, cijeloj klasi kapitalista i cijeloj klasi radnika. Kada vlasnik tvornice koji je zaradio milijune mukom nekoliko generacija radnika odbije skromno povećati plaće ili čak pokuša svesti plaće na još nižu razinu i, ako radnici pruže otpor, izbaci tisuće gladnih obitelji na ulicu, radnicima postaje sasvim jasno da je kapitalistička klasa kao cjelina neprijatelj cijele radničke klase i da se radnici mogu osloniti samo na sebe i svoju jedinstvenu akciju. Često se događa da vlasnik tvornice da sve od sebe da prevari radnike, da se predstavi kao dobročinitelj i prikrije svoje iskorištavanje radnika nekim sitnim trikovima ili lažljivim obećanjima. Štrajk uvijek jednim udarcem ruši tu prijevaru pokazujući radnicima da je njihov “dobročinitelj” vuk u ovčjoj koži.”

Opširnije...

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!