Svet

Izbori u Turskoj: Erdoan je pobijedio bankrotiranu opoziciju u drugom krugu – kojim putem dalje?

Poslije više od 20 godina na vlasti, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan produžio je svoju vladavinu za još pet godina nakon što višestranačka opozicija, predvođena buržoaskim liberalima, nije uspjela da krizom uzdrmanom predsjedništvu zada odlučujući udarac u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju 28. maja.

Opširnije...

Izbori u Grčkoj: potrebna nam je ujedinjena borba da bi porazili desnicu!

Rezultat nacionalnih izbora 21. maja doveo je do pobjede tradicionalne partije grčke vladajuće klase, Nove demokratije (ND), i poraza SIRIZE, glavne partije ljevice u posljednjoj deceniji.

Ovo se dogodilo uprkos skandalu sa ilegalnim prisluškivanjem koji je dugo mučio režim ND, i nedavnom tragičnom iskakanju voza i iz šina u Tempiju u februaru (posljedica korupcije i lošeg upravljanja) koji je izazvao ogroman gnjev protiv vlade. Kako možemo objasniti ovaj ishod?

Opširnije...

Francuska: borba napreduje – Makron mora pasti!

Jučerašnje masovne demonstracije (23. mart prim. prev.) u Francuskoj dovele su borbu protiv Makrona do novih razina. U poslednja dva meseca pokret (podstaknut novim napadom na penzije) jača. Vladini zvaničnici su se nadali da će se sve vratiti u normalu do vikenda, računajući da će pokret nestati nakon demonstracija u četvrtak. Pogrešili su. 23. marta  je 3,5 miliona radnika i mladih preplavilo ulice većine gradova u Francuskoj, pošto su štrajkovi i protesti poprimali izrazito borbenije raspoloženje.

Opširnije...

Turska: logika 'manjeg zla' nije uspjela poraziti Erdoana

Prvi krug predsjedničkih izbora u Turskoj nije rezultirao jasnim pobjednikom. Aktuelni predsjednik Erdoan iz AKP-a (sa 49,3 posto glasova) po prvi put će biti primoran u drugi krug. Njegov rival će biti Kemal Kiličdaroglu iz CHP-a, Republikanske narodne partije. Ovi izbori su bili teška bitka za AKP, koja vlada Turskom već 20 godina, a Erdoan ipak nije smijenjen.

Ekonomska kriza je teško pogodila stanovništvo: inflacija prema službenim statistikama premašuje 80 posto godišnje, turska lira je u slobodnom padu, dok prognoze rasta BDP-a ne prelaze 3 posto. Masovni štrajkovi, najveći od 1970-ih, potresli su zemlju između kraja 2021. i 2022. godine. I na kraju, dogodio se katastrofalni zemljotres 06. februara, koji je samo u Turskoj izazvao preko 50.000 smrtnih slučajeva i ostavio milione ljudi bez krova nad glavom.

Opširnije...

Njemačka: Veliki štrajk - prekretnica za radničku klasu

U Njemačkoj se u ponedjeljak (27. mart prim.prev.) nije okretao nijedan točak, jer je zemlju potresao najveći štrajk u posljednjih 30 godina. Ovaj 'mega-štrajk', koji su organizovala dva najveća sindikata u zemlji, doveo je njemački transportni sistem do potpunog zastoja. Trenutni talas štrajkova u Njemačkoj raste već nekoliko mjeseci, a radnici su kao rezultat dobili značajne ustupke. Štrajk u ponedjeljak predstavljao je prekretnicu koja bi mogla pripremiti put za intenziviranje klasne borbe u onome što je dugi niz godina predstavljalo stub stabilnosti evropskog kapitalizma.

Opširnije...