Svet

Kazahstan: Predsednik pozvao strane trupe da razbiju protestni pokret

Juče su kazahstanska vojska i snage bezbednosti uz podršku ruskih specijalnih snaga počele nasilno gušiti ono što je postalo najveći masovni pokret u Kazahstanu od raspada Sovjetskog saveza.

U četvrtak, 6. januara, ulične borbe su se odvijale u nekoliko velikih gradova Kazahstana, nakon što su vlasti proglasile vanredno stanje i iskoristile vojsku kako bi ponovo uspostavile svoju vladavinu. U poruci osmišljenoj da šokira i provocira, portparol policije rekao je na državnim vestima da je „na desetine napadača likvidirano“. Bilo je izveštaja o stotinama ranjenih i hiljadama uhapšenih. Nastupajući na televiziji danas (petak), pompezni predsednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je lično dao naređenje snagama bezbednosti i vojsci da „otvore vatru smrtonosnom silom“ protiv onih koje je nazvao „banditima i teroristima“.

Opširnije...

Predsjednički izbori u Čileu: povećanje glasova radničke klase porazilo pro-Pinočeovog kandidata

Kandidat Apruebro Dignidad, Gabrijel Borić pobijedio je na predsjedničkim izborima sa 56% glasova. U apsolutnim brojevima, ovo je rekordna većina, sa oko 4,6 miliona glasova za Borića, što ga stavlja za skoro milion glasova ispred pro-Pinočetovog kandidata Huana Antonija Kasta, koji je dobio 44%.

Opširnije...

Kuba: reakcionarni protesti propali dok se „Crvene marame“ okupljaju u odbranu revolucije

Dugo očekivane opozicione demonstracije 15N na Kubi na kraju se nisu ostvarile. Veze organizatora s Vašingtonom te s kontrarevolucionarnim i terorističkim elementima srozale su svaki legitimitet njihovom pozivu na mobilizaciju.

Selektivna policijska represija je pomogla u tome. Nakon što je otkazao demonstracije, predvodnik 15N, dramaturg Junior Garsija na kraju je otišao u Madrid. Ali možda najznačajniji razvoj događaja u ovih nekoliko dana –o kojem zapadni kapitalistički mediji ćute –bio je uspon pokreta Crvenih marama.

Opširnije...

Tornado u SAD-u: radnike je ubio kapitalizam!

U proteklih nekoliko dana, masovno izbijanje tornada u SAD dovelo je do niza smrtnih slučajeva na radnim mjestima, zbog odbijanja rukovodećih da preduzmu čak i minimalne mjere kako bi njihovi radnici bili sigurni. Tragedije poput ovih predstavljaju korporativno ubistvo. One razotkrivaju okorjelost svojstvenu kapitalizmu koji svakodnevno žrtvuje živote radnika na oltaru profita.

Opširnije...

Indija: farmeri pobijedili Modija!

Poslije jednogodišnje bitke, indijski farmeri su konačno pobijedili desničarsku Modijevu vladu i njene kapitalističke gospodare, primoravajući ih da ukinu njihova tri reakcionarna zakona o poljoprivredi. Ovo je velika pobjeda poljoprivrednika koja je ostvarena hrabrom i upornom borbom koja konstantno traje od septembra 2020. godine.

Opširnije...