Iz Istanbula, 6. juna 2013. godine

Danas se neoliko hiljada pristalica vladajuće partije AKP okupilo u Istanbulu kako bi dočekali premijera Redžepa Erdogana koji je danas, po povratku iz zvanične posete zemljama Severne Afrike, sleteo na aerodrom Ataturk. Njega su pristalice sačekale u opštini Yeşilköy, u kojoj je partija premijera Erdogana na vlasti.

 

Noćas se na Taksimu skupilo oko 20.000 demonstranata.

Sindikati u štrajku su marširali u utorak i sredu u Istanbulu i Ankari, a danas su takođe marširali i u drugim gradovima.

Interesantan je podatak istanbulskog univerziteta Bilgi Üniversitesi koji je među 3000 demonstranata u parku Gezi sproveo anketu. Rezultati ove ankete govore o tome da 53,7% ispitanika nikada ranije nije učestvovalo na protestima; a da 70% ispitanika ne podržava niti jednu političku partiju, 14,7% je neodlučno a svega 15,3% je opredeljeno za jednu od postojećih partija.

Demonstracije u Istanbulu su pomirile, ne samo navijačke strasti, o čemu je u Srbiji bilo reči – makar na socijalnim mrežama ako ne u mejnstrim medijima – već mahom i nacionalističke. U nekoliko slučajeva nije bilo sigurno da li će izbiti sukobi Kurda i nacionalista, međutim, odlučili su da se odupru provokacijama. Nakon toga su se pomešali i pevali, skandirali i igrali zajedno. Demonstracije su šarolike u svakom smislu – političkom, klasnom i nacionalnom.