Video snimak sa protesta bivših radnika i malih akcionara Nissal-a i komentar.

Protest bivših radnika i malih akcionara Nissal-a

 

Udruživanje radnika, objedinjavanje njihovih ciljeva, jedini je put za ostvarenje njihovih prava. Međutim, radnici ne smeju dopustiti da budu instruirani od strane raznih politikanata u redovima sindikalnog vođstva te uvučeni u frakcijske, unutarstranačke razmirice. Problem radnika nije, ni posredno niti neposredno, problem bilo koje stranke u zemlji - niti je, s druge strane, ijedna partija u zemlji radnička partija. Stoga, radnici se moraju okrenuti jedni drugima, a ne političkim liderima, praveći međusobno razdor - optužujući jedni druge za instruiranost zbog napada na lik i delo bilo kog od političara - koji koristi jedino poslovnim i političkim elitama. Ne sme se izgubiti iz vida da politička elita upravlja zemljom u ime poslovne elite. Ove dve grupe su odgovorne za stanje u privredi, koja je ustrojena prema ostvarivanju kratkoročnog profita kroz sve brutalniju eksploataciju radnika.

 

Dakle, neophodno je udruživanje radnika na nivou klase - radničke klase; sa strogim otklonom prema svakome ko pokuša da klasu potčini bilo kojoj sadašnjoj političkoj struji. Vlast u okolnostima sadašnjeg političkog sistema ne može biti proradnička - ona je nužno antiradnička, ma koja od aktuelno postojećih političkih snaga učestvovala u vlasti. Potrebno je zapitati se koliko radnika sedi u Parlamentu, imajući u vidu da su poslanička mesta rezervisana za pripadnike političke elite. 

Sa druge strane, radnička politika jedino može biti ona koja je pokrenuta od strane samih radnika, a to je direktna radnička borba. Radnici se moraju otrgnuti otrcanih nacionalističkih fraza, koje svaka vlast spremno baca kao odgovor na svaki problem koji pogodi radništvo. Radništvo mora da razume da ono nema nikakvog zajedničkog materijalnog interesa, nikakve bliskosti sa vladajućom klasom - uprkos predizbornoj slatkorečivosti političara - te da je ono, radništvo, u podređenom položaju. I to je osnovni razlog zbog kog ono treba da nastupi s klasnih pozicija. Postoji jedno jedino nacionalno pitanje - dakle ne „najvažnije” niti „najbolnije” nacionalno pitanje, već jedno jedino - a to je radničko pitanje. Nužno je da se radnici ujedine. То је polazna osnova za rešenje problema podređenosti većine stanovništva prema manjini - bogatih i njihovih trabanata.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!