Karlos Latuf je brazilski crtač političkih stripova. Njegova dela se bave raznim temama, među kojima su anticionizam, antiglobalizacija, antikapitalizam i kritika američkih vojnih intervencija. Najviše je poznat po svojim crtežima o izraelsko-palestinskom sukobu i dešavanjima oko Arapskog proleća.

CK: Na svom tviter profilu ti sebe opisuješ kao političkog strip crtača i vizuelnog hroničara varvarstva. Jedan od tvojih „omiljenih“ likova, Erdogan, je Hitlerovu Nemačku naveo kao primer učinkovite vlasti, dok Donald Tramp bez trunke blama citira Musolinija. Da li bi rekao da se tu radi o istom varvarstvu o kome je Roza Luksemburg govorila u svom čuvenom citatu?
KL: Naše individualističko, potrošačko društvo je od varvarstva napravilo našu svakodnevnicu. Bojna polja nisu samo arena za ispoljavanje varvarstva, već su i mesto za biznis. Svaki put kad eksplodira bomba u Siriji, neko sa bezbedne udaljenosti od toga profitira. Varvarstvo je komercijalno.

CK: Kada govorimo o takvoj vrsti varvarstva, nema boljeg ni očiglednijeg primera od okrutnog odnosa države Izrael prema palestinskom narodu. Bezuslovna podrška koju Izrael uživa od strane SAD i ostalih svojih proklamovanih i skrivenih saveznika situaciju čini još gorom. Kako bi se po tebi ovaj horor okončao?
KL: Teško je reći, ali ako se osvrnemo na istoriju, videćemo dugoročne sukobe, rat koji je vekovima trajao, ali nikada nije bilo večitih sukoba. Stoga verujem da će patnja Palestinaca kat-tad biti okončana. Možda ja taj kraj neću doživeti, ali svakako ću dati svoj doprinos da što pre do njega dođe.

CK: Često te optužuju za antisemitizam i podržavanje terorističkih napada. Zapadni mediji nisu naklonjeni isticanju varvarstva Zapada i njihovih saveznika po Bliskom Istoku. Štaviše, varvarska etiketa je rezervisana samo za njihove protivnike. Da li smatraš da pomažeš jačanju svesti o tome kako stvari nisu tako jednostavne kao što ih mediji prikazuju?
KL: Terorizmom se obično nazivaju pokreti otpora i antikolonijalni pokreti poput onih u Alžiru, Severnoj Irskoj, Kurdistanu ili Palestini. Čak i u Čileu, država je Mapuče domoroce žigosala kao teroriste. Naravno, tu su i stvari poput „Islamske“ države, koja svuda širi nasilje, diže ljude u vazduh, ubija crtače stripova u ime alaha, ali ja smatram da IDIL nije pokret otpora, već mi više zvuče kao projekat CIA-e. Terorizam je takođe dobar izgovor za gaženje ljudskih prava, slobode govora i štampe – pogledajte samo šta se dešava u Turskoj. Brazilski kongres je upravo odobrio antiteroristički zakon. Smatram da ćemo uskoro videti napade na narodni, socijalni pokret.

CK: Kakav je tvoj stav prema predsedničkim izborima u SAD? Mnogi misle da je kampanja Bernija Sandersa pomogla američkom narodu da uvidi istinu o svom političkom sistemu – on je predviđen da služi krupnom kapitalu, a ne američkom narodu. Da li bi se složio sa tom procenom i očekuješ li da će se američki radnici i omladina dodatno radikalizovati?
KL: Berni je dobar izbor u odnosu na Klintonovu i Trampa, ali nisam siguran da će pobediti Klintonovu. U SAD se sada dešava uobičajeni izbor između većeg i manjeg zla. Ni Klintonova, ni Tramp ni Berni na kraju krajeva neće promeniti imperijalističku politiku SAD. Mogu se promeniti partije, lica i imena, ali politika SAD se suštinski neće promeniti.

CK: Uprkos kvalitetu tvojih karikatura, one nisu toliko prisutne u mejnstrim medijima. Srećom, internet omogućava ljudima iz zemalja poput Srbije i ostatka Balkana da vide i da se dive tvom radu. Nikada nisi bio trend na brazilskom tviteru, ali si naveden na listi tviter trendova u Turskoj. Da li misliš da je „sultan“ još više poludeo zbog tvoje popularnosti u Turskoj?
KL: Vrlo je zanimljivo što imam veću publiku u Turskoj nego u Brazilu. To vam je čudo umetničkog jezika, koji ne zna za granice. Naravno, moje šanse da steknem širu publiku po inostranstvu bi bile minimalne bez interneta. Svakako mi je vrlo drago što moji stripovi dopiru do ljudi iz svih krajeva sveta. Nadam se da će moja umetnost biti ljudima od koristi.

Neke od Latufovih karikatura