U prvom dijelu naše serije članaka o Izraelu i Palestini, Francesco Merli objašnjava mutne poslove i spletke imperijalističkih nacija, koje su utrle put podjeli Palestine i otvorile Pandorinu kutiju nasilja i degradacije.

Trocki je 1940. upozorio da bi pokušaj rješavanja 'židovskog problema' u Europi oduzimanjem zemlje Palestinacima bio "krvava zamka". Ove riječi odzvanjaju do danas. Ali prava povijest Izraela i Palestine zakopana je pod brdima krivotvorina.

U ovom članku Francesco Merli objašnjava mutne poslove i spletke imperijalističkih nacija koje su utrle put podjeli povijesne Palestine. Ova epizoda u povijesti svjedoči o kratkovidnosti vladajuće klase, koja je otvorila Pandorinu kutiju nasilja i degradacije koja otada hara zemljom.

800px thumbnail

Tijekom proteklih stotinu godina, Bliski istok bio je šahovska ploča za mnoge odlučujuće igre između imperijalističkih sila. Razlog važnosti regije, kojoj se do kraja 19. stoljeća pripisivala relativno sekundarna važnost, dobro je poznat: ispod zemalja Bliskog istoka leže glavne rezerve nafte na planetu. Zbog niza geopolitičkih i povijesnih razloga, Palestina sve više postaje žarište bliskoistočnih napetosti.

Dugotrajni proces razgradnje Osmanskog Carstva naglo se ubrzao 'Mladoturskom' revolucijom u srpnju 1908. ali je dovršen tek nakon poraza Carstva u Prvom svjetskom ratu.

Već je tijekom 19. stoljeća Carstvo izgubilo kontrolu nad dijelom svojih europskih provincija. Tijekom tog razdoblja Velika Britanija i Francuska također su preuzele kontrolu nad velikim dijelovima Sjeverne Afrike. Francuska je preuzela Alžir 1830. i okupirala Tunis 1881. Velika Britanija je napala Egipat i Sudan 1882. Čak je i drugorazredna sila poput Italije uzela dio Carstva okupacijom Libije 1911.

Mladoturska vlada ušla je u rat uz Centralne sile, Njemačku i Austro-Ugarsku. Mnogo prije kraja rata Velika Britanija i Francuska već su postigle dogovor o tome kako međusobno podijeliti plijen Carstva.

Naviknuti na dominaciju golemim kolonijalnim carstvima, Britanci i Francuzi dogovorili su se o stvaranju niza država umjetno odvojenih granicama proizvoljno iscrtanim ravnalom na geografskim kartama. Dogovor je zapečaćen tajnim sporazumom Sykes-Picot (uz suglasnost Rusije i Italije) u siječnju 1916. godine.

Dogovor su osudili i objavili boljševici u studenom 1917. odmah nakon revolucije, na zgražanje imperijalista. Međutim, nakon rata, podjela se dogodila prema linijama koje su dogovorili Sykes i Picot. Francuska je preuzela kontrolu nad Sirijom i Libanonom. Velikoj Britaniji je priznat mandat nad Mezopotamijom (današnji Irak), Palestinom i protektorat nad marionetskom monarhijom Transjordana (danas Jordan).

Britanski imperijalisti su cinično pobudili nade arapskih nacionalista u arapsku domovinu. Pregovore u ovom smjeru uspostavio je Sir Henry McMahon, britanski visoki komesar za Egipat, u svojoj korespondenciji s Husseinom bin Alijem, šarifom od Meke, u zamjenu za arapsku podršku u ratu. Arapski ustanak protiv Osmanlija odigrao je ključnu ulogu u raspadu Osmanskog Carstva.

Međutim, britanski imperijalisti nisu imali namjeru ispoštovati svoja obećanja i bili su više zainteresirani za širenje vlastite sfere utjecaja. Uspon arapske nacionalne svijesti predstavljao je stratešku prijetnju njihovim imperijalističkim interesima.

Židovsko pitanje i cionizam

Povijest židovskog useljavanja u Palestinu usko je isprepletena s usponom cionističkog pokreta krajem 19. stoljeća. Do tada je autohtono židovsko stanovništvo koje je živjelo u Palestini brojalo nekoliko tisuća ljudi, uglavnom koncentriranih u urbanim sredinama.

Preokret je došao s valom pogroma koji je u Ruskom Carstvu pokrenula tajna policija protiv židovske manjine, koja se smatrala odgovornom za atentat na cara Aleksandra II 1881.

Ljutita gomila koju su potaknuli unajmljeni provokatori upala je u židovske četvrti, pljačkajući ih i napadajući stanovništvo. Stotine tisuća Židova protjerane su iz Rusije i Ukrajine kako bi pobjegli od terorističke kampanje ubijanja, premlaćivanja, silovanja, linčovanja i uništavanja njihovih sredstava za život i imovine.

Uslijedilo je više valova pogroma 1903.-1906., a još veći 1917. i 1921. koje su pokrenule bijele armije tijekom građanskog rata protiv boljševičke revolucije.

Krajem 19. stoljeća još jedna epizoda izazvala je golem šok. Godine 1894.-95. Alfred Dreyfus, francuski židovski časnik, nepravedno je osuđen za izdaju. Njegovo suđenje pokrenulo je val antisemitizma u Francuskoj.

 main qimg 314d3f0ec0fd2742f1c2df4fb715eb6a lq jpg
 Portret Theodora Herzla, jednog od intelektualnih vođa cionizma.

“Dreyfusova afera” odigrala je važnu ulogu u obraćenju na cionizam kozmopolitskog židovskog buržoaskog intelektualca Theodora Herzla (1860.-1904.). Zapravo, Herzl je napisao Židovsku državu, ono što će postati politički manifest cionizma, nakon suđenja.

Herzl je postao glavni organizator i teoretičar cionističkog pokreta i razvio ga je kao međunarodnu snagu. Osmislio je taktiku organiziranja masovnog iseljavanja Židova iz Europe u Palestinu.

Također je došao do zaključka da se rast antisemitskih tendencija u Europi treba smatrati potencijalnom pomoći cionističkom projektu, sredstvom pritiska na ono što je smatrao sekularnom židovskom inercijom.

Stoga se cionistički politički projekt temeljio na nastojanju da se lobira kod europskih šefova država i ministara (često gorljivo antisemitskih) u pokušaju da ih se uvjeri da emigracija Židova u Palestinu predstavlja zlatnu priliku da se oslobode židovskog problema, kao i činjenica da bi židovska država u Palestini mogla biti korisna velikim silama kao “predstraža europske civilizacije protiv azijskog barbarstva”.

Od samog početka cionistički projekt morao se oslanjati na pokroviteljstvo jedne od glavnih imperijalističkih sila kao jamstvo za svoj uspjeh.

Herzl je javno uvjeravao osmanske vlasti da bi imigracija Židova materijalno koristila Carstvu, kako bi osigurao potrebnu suglasnost osmanskih vlasti. Međutim, privatno je priznao da ne može postojati židovska država bez izvlaštenja i protjerivanja Palestinaca.

“Moramo nježno izvlastiti. […] Siromašno stanovništvo pokušat ćemo protjerati preko granice tako što ćemo ga zaposliti u tranzitnim zemljama, a uskratiti mu bilo kakvo zaposlenje u našoj zemlji. […] I proces izvlaštenja i uklanjanje siromašnih moraju se provoditi diskretno i oprezno.” Herzl je zabilježio u svom dnevniku 1895. (citirano u B. Morris, Pravedne žrtve ).

Ostvarenje cionističke reakcionarne utopije pretvorilo je Palestinu u bojno polje i koštalo bi Palestince (ali i židovske doseljenike) neizrecivih patnji. Njegove reakcionarne posljedice traju do danas.

Cionistički pokret na početku 20. stoljeća, međutim, još je uvijek predstavljao tek neznatnu manjinu, ograničenu na uski krug židovskih buržoaskih i malograđanskih intelektualaca i mecena.

Razvoj arapske nacionalne svijesti

Stalni razlog za zabrinutost cionističkog vodstva bilo je da će se arapski radnici organizirati protiv sopstvene eksploatacije. Drugi strah bio je da će razvoj arapske nacionalne svijesti ujediniti Arape u otporu cionističkoj kolonizaciji.

Arapska nacionalna svijest počela se razvijati 1880-ih. Mladoturska revolucija 1908. pobudila je nade u emancipaciju za sve narode diljem Osmanskog Carstva.

Brzi zaokret novog režima prema turskom nacionalizmu ubrzao je masovni proces taloženja nacionalne svijesti među svim narodima Carstva, posebice među Arapima, koji su dijelili teritorij od suvremenog Iraka do Maroka, zajednički jezik i tradiciju.

 Lithograph of Young Turk revolution 545x400 jpg
 Litografija koja slavi mladotursku revoluciju 1908.

U Palestini se takav proces još više zaoštrio zbog rastućeg neprijateljstva prema posljedicama useljavanja Židova. Svako stjecanje zemlje od strane doseljenika podrazumijevalo je automatsko protjerivanje palestinskih farmera, često nesvjesnih da su je službeni odsutni vlasnici zemlje prodali pridošlicama, namamljeni rastućom cijenom zemlje.

Prema povjesničaru Bennyju Morrisu, prosječna cijena zemlje skočila je s 5,3 palestinskih funti po dunamu 1929. godine na 23,3 funte 1935. godine. Cijena zemlje 1944. godine iznosila je 50 puta više od one 1910. godine.

Doseljenici nisu govorili arapski, niti su bili upoznati s lokalnom kulturom i tradicijom, a u mnogim slučajevima nisu ih htjeli naučiti, kršeći davno uspostavljene običaje, zajedničke zemlje, pašnjake i iznad svega pristup vodi. Nije prošlo dugo prije nego što su Palestinci osjetili rastući osjećaj prijeteće prijetnje od kontinuiranog priljeva doseljenika.

Balfourova deklaracija

Zainteresirali su se stratezi britanskog imperijalizma. Shvatili su da bi cionistički projekt mogao postati koristan alat za provođenje britanskih planova za Bliski istok nakon pada Osmanskog Carstva.

2. studenoga 1917. ovaj je pomak sažet u pismu koje je Lord Balfour u ime britanske vlade uputio Lordu Rothschildu i Cionističkoj federaciji. U deklaraciji stoji:

“Vlada Njegovog Veličanstva sklona je osnivanju nacionalnog doma za židovski narod u Palestini i dat će sve od sebe kako bi olakšala postizanje ovog cilja, uz jasno razumijevanje da se neće učiniti ništa što bi moglo naštetiti građanskim i vjerskim pravima postojećih nežidovskih zajednica u Palestini ili pravo i politički status koji uživaju Židovi u bilo kojoj drugoj zemlji.”

 Balfour declaration unmarked jpg
 Fotografija Balfourove deklaracije.

Ove rečenice jasno pokazuju da su čak i u to vrijeme britanski imperijalisti očito razumjeli implikacije njihova odobravanja. Na kapitalističkoj osnovi, takozvano “rješenje” za vjekovno ugnjetavanje Židova, nužno je dovelo do izgaranja “palestinskog pitanja”.

Godine 1923. desničarski cionist, Vladimir Jabotinski, napisao je svoj politički manifest, Željezni zid . Prepoznao je važnost Balfourove deklaracije i tvrdio da se Palestince mora prisiliti na pokornost "željeznim zidom od židovskih bajuneta" i, dodao je, "britanskih bajuneta". Po njegovom mišljenju, održivost cionističkog projekta oslanjala se na aktivnu potporu i pokroviteljstvo britanskog imperijalizma.

Takva podrška postala je stvarnost nakon raspada Osmanskog carstva i uspostave britanskog mandata nad Palestinom.

Pod britanskom vladavinom, cionistima je bilo dopušteno razviti institucije polu-države: Židovsku agenciju kao embrionalnu vladu; Židovski nacionalni fond kao način usmjeravanja financija i kupnje zemlje, i što je najvažnije, židovsku miliciju – Haganu .

Međutim, prilikom izbijanja Prvog svjetskog rata u Palestini još uvijek nije bilo više od 60.000 Židova, dok je zemlja kupljena do 1908. godine iznosila samo 1,5 posto raspoložive zemlje. U 1920-ima – kao rezultat britanskog mandata nad Palestinom – protok novih doseljenika se ubrzao.

Godine 1929. ukupna bilanca židovske emigracije od 1880. bila je sljedeća: od oko 4 milijuna Židova koji su u tom razdoblju emigrirali iz srednje i istočne Europe, samo 120 000 otišlo je u Palestinu (neki od njih samo privremeno), u usporedbi s 2,9 milijuna u Sjedinjene Države, 210 000 u Veliku Britaniju, 180 000 u Argentinu, 125 000 u Kanadu. Doseljena židovska populacija u Palestini je rasla, dostigavši ​​150 000 1929. godine, a do 1936. godine narasla je na preko 400 000.

Sve veća trvenja između Palestinaca i doseljenika kulminirala su u nemirima u Jaffi u svibnju 1921. s desecima ubijenih ljudi na obje strane.

U kolovozu 1929. ustanak Palestinaca protiv britanske okupacije pretvorio se u krvav niz napada na židovske zajednice. Jedan od tih napada pogodio je malu palestinsku židovsku zajednicu Hebron (oko 600 ljudi), zajednicu koja datira iz 16. stoljeća.

 

U napadu je ubijeno 66 Židova, unatoč pokušaju mnogih Palestinaca da zaštite one koji su bježali udomivši ih u svojim domovima. Židovska zajednica u Hebronu je izbrisana. Hagana je odbila druge napade. Međutim, tragično, broj mrtvih u “krvavim danima” kolovoza 1929. bio je 133 Židova i 116 Palestinaca.

To je dalo odlučujući poticaj konsolidaciji židovske milicije Hagane, sve više u suradnji s britanskim okupatorom.

Formiranje Palestinske komunističke partije

Tijekom 1920-ih i 1930-ih doista su se pojavile prilike za izgradnju revolucionarne alternative, utemeljene na radničkoj klasi, koja je mogla izbjeći izbijanje građanskog rata u kojem bi židovski i arapski radnici imali sve za izgubiti.

Početkom 1920-ih, prisutnost britanske kolonijalne uprave potaknula je određeni stupanj industrijskog razvoja obalnog pojasa, pomažući u stvaranju gospodarskog sektora u kojem su židovski i palestinski radnici radili rame uz rame. Taj je razvoj utjecao na pretežno ruralno palestinsko gospodarstvo i doveo do intenzivnog useljavanja iz sela u obalne gradove.

Oko kolonijalne uprave nastale su željeznice, telefonska tvrtka, pošta i telegraf, luke i brodogradilišta, civilne uprave kojima su dodane lokalne uprave gradova s ​​mješovitim stanovništvom, a također u privatnom sektoru neke velike tvrtke sa stranim kapitalom zapošljavale su židovsku i palestinsku radnu snagu. Na primjer, tvornica cementa Nesher, terminal Iračke naftne kompanije i rafinerija u Haifi te brzo rastuća građevinska industrija.

 Palestinian Communist Party propagada poster ww2
 Palestinska komunistička partija, propagandni plakat iz WWII.

Između popisa stanovništva 1922. i 1931. broj palestinskih Arapa porastao je za 40%, a u gradovima poput Jaffe i Haife za 63%, odnosno 87%. Pridošlice su povećale redove proletarijata u svim sektorima, brzo potaknuvši značajan val sindikalnih borbi. Doseljavanju sa sela pridružilo se doseljavanje iz susjednih zemalja, posebice Egipta.

Nedostatak židovske radne snage koja bi zamijenila arapsku radnu snagu vrlo je često dovodio do uvoza jeftine židovske radne snage u Palestinu iz Jemena ili Magreba. Oni su činili dio židovske radničke klase koji je bio posebno izrabljivan i udaljen od većine cionista europskog podrijetla, koji su uglavnom govorili jidiš i zauzimali sva vodeća mjesta u cionističkim institucijama.

U tom je razdoblju nastala sve veća podjela između aškenaskih i sefardskih Židova (potomaka dijaspore španjolskih Židova koji su se naselili u Osmanskom carstvu), koja i danas obilježava izraelsko društvo.

Sefardi su se izražavali na ladinu, dijalektu koji potječe iz španjolskog. Često su mogli govoriti ili razumjeti arapski i zauzimali su društveni stupanj malo iznad mase arapskog proletarijata. U tim se uvjetima brzo pojavila klasna svijest među tim slojem, koji se instinktivno osjećao bližim Arapima nego velikim židovskim tajkunima poput Rothschilda i društva.

Cionističke “socijalističke” stranke, međutim, oštro su se protivile svakom zahtjevu da se židovski radnički sindikati otvore arapskim radnicima.

Razlike su se kretale od Hadut Haavoda Davida Ben-Guriona , koji je bio za ujedinjenje Arapa, ali u zasebnim organizacijama “jednakog dostojanstva” (pod cionističkim vodstvom), i Hapoel Hatzaira Hayyima Arlosoffa, koji je branio isključivo židovski karakter sindikalne organizacije kako bi se promicala sve veća podjela rada između židovske radničke aristokracije s najkvalificiranijim i najbolje plaćenim poslovima i mase neorganiziranih arapskih fizičkih radnika.

Treće stajalište izrazila je druga stranka cionističke ljevice, Po'aley Tziyon. Ova je stranka prešla na polurevolucionarne pozicije tražeći članstvo u Komunističkoj internacionali (KI) 1924. iako se nije u potpunosti odrekla cionizma. KI je odbila prihvatiti stranku koja nije bila potpuno oslobođena cionizma. To je dovelo do raskola i osnivanja Palestinske komunističke partije (PCP). Nova stranka odmah je izbačena iz cionističkog sindikata Histadrut.

Radničke borbe i klasno jedinstvo

PCP je branio stav u korist ujedinjenih sindikata, bez diskriminacije po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Slijedeći ovu političku liniju, PCP je bila u mogućnosti iskoristiti rastuću militantnost i zahtjev za jedinstvom koji proizlazi iz radničkog iskustva. Takvom instinktu prema jedinstvu su se, međutim, suprotstavljali i ometali i cionističko vodstvo i arapski nacionalisti.

PCP je pustila korijene i među arapskom i među židovskom radničkom klasom. Partija je izdavala dva lista na dva jezika. Unatoč glavnoj bazi podrške među arapskim radnicima, PCP je osvojila 8% glasova na izborima za Yishuv (Židovsko vijeće), preko 10% ako se uzme u obzir glasovanje u gradovima.

Jedna epizoda – ograničena, ali značajna – pokazala je potencijal za razvoj klasnog jedinstva tijekom štrajka. Dvjestotinjak židovskih radnika u tvornici cementa Nesher u Haifi u štrajku se pridružilo 80 egipatskih radnika koji su postavili svoje zahtjeve, a potonjima su smanjena prava i plaće.

Nakon dvomjesečnog štrajka, gazda je popustio u nekim zahtjevima židovskih radnika. Oni su odbacili dogovor, 170 prema 30 (prkoseći stavu vlastitog sindikata) i obećali da će nastaviti štrajk sve dok zahtjevi njihovih egipatskih drugova ne budu u potpunosti ispunjeni.

Opasnost da bi takav primjer mogao postati zarazan potaknula je vodstvo Histadruta da izvrši pritisak na britansku kolonijalnu upravu, koja je zauzvrat deportirala svih 80 egipatskih radnika.

Sklonost radničkom jedinstvu u borbi pojavila se nekoliko puta u desetljeću 1925-35. Treba spomenuti štrajk pekara, borbu lučkih radnika Haife i željezničara, štrajk javnog prijevoza i taksista 1931. Godine 1935. vidimo važnu borbu radnika Iračke naftne kompanije i Haifa rafinerije.

Tijekom tih godina, PCP je organizirala sindikate neovisno o Histadrutu i stekla važne baze podrške u mnogim područjima među većinom arapskih radnika i mnogih židovskih radnika. Njihovi uspjesi natjerali su cioniste da promijene taktiku i promiču arapske sindikate udružene s cionističkim, kako bi se suprotstavili utjecaju komunista.

Ogroman potencijal koji je predstavljao rast PCP-a, međutim, protraćen je posljedicama staljinističke degeneracije SSSR-a. Sovjetska birokracija pod Staljinom pretvorila je Komunističku internacionalu u puko oruđe za ostvarivanje svojih diplomatskih interesa. To je značilo napuštanje ispravne revolucionarne politike klasnog jedinstva, povlađivanjem arapskom nacionalizmu tijekom Velikog palestinskog ustanka 1936.-39. što je rezultiralo gubitkom većine podrške PCP među židovskim radnicima.

Tijekom Drugog svjetskog rata PCP je pretrpjela još veći udarac preokretom Moskve u korist ratne suradnje s britanskim imperijalizmom, što je potkopalo bazu partije među palestinskom radničkom klasom, prije nego što je 1948. zadobila smrtni udarac odlukom SSSR-a da podrži formiranje Izraela.

Reakcionarna uloga palestinske elite

Među Palestincima, nacionalistički tabor u nastajanju bio je hegemoniziran od strane elitnih obitelji, koje su opskrbljivale općinske službenike, suce, policajce, vjerske službenike i državne službenike osmanskoj upravi, a kasnije i britanskoj kolonijalnoj vlasti. Oni su se pojavili kao palestinsko nacionalno vodstvo. Međutim, golemi je jaz dijelio elitu od većinom siromašnih i nepismenih masa.

Borba za prevlast između klanova Husayni i Nashashibi, sredinom 1930-ih, dovela je do formiranja dviju rivalskih arapskih nacionalističkih stranaka. Stranci nacionalne obrane pod vodstvom Nashashibija suprotstavila se izrazito nacionalistička Stranka palestinskih Arapa. Međutim, odanost Husaynija i Nashashibija arapskom nacionalizmu nije ih spriječila  da se nađu na dugačkom popisu onih koji su potajno prodali zemlju cionistima.

Palestinsko-arapska stranka radikalizirala je svoje stavove duž antisemitskih linija. Mnogi arapski nacionalisti (uključujući i budućeg egipatskog predsjednika Anwara Sadata) otvoreno su simpatizirali fašizam i nacizam. Amin al-Husaynijeve riječi potpore Hitleru u govoru njemačkom konzulu u Jeruzalemu su simbolične: “Muslimani unutar i izvan Palestine pozdravljaju novi režim Njemačke i nadaju se proširenju fašističkog antidemokratskog, državnog sustava na druge zemlje.”

Razvile su se naoružane arapske nacionalističke skupine. “Crna ruka”, koju je vodio šeik Izz al-Din al-Qassam, izvodila je rijetke napade na židovske doseljenike od 1931. godine. Al-Qassama su ubile britanske snage iz zasjede 21. studenog 1935. čime je postao figura okupljanja arapskog nacionalizma.

Tempo useljavanja Židova dodatno se povećao tijekom 1930-ih. Između 1931. i 1934. dugotrajna suša pogodila je Palestinu. Godine 1932. poljoprivredna proizvodnja naglo je pala između 30 i 75 posto, ovisno o usjevima i pogođenim površinama. To je osiromašilo palestinska sela i uzrokovalo prenapučenost sirotinjskih četvrti oko Jaffe i Haife.

Financijska kriza pogodila je i Palestinu, izazvana posljedicama situacije u Abesiniji, što je dovelo do bankrota mnogih tvrtki. Kombinacija ovih čimbenika pogoršala je položaj palestinskih masa.

Veliki palestinski ustanak 1936-1939

Iako su bili nasilni i krvavi, sukobi 1921. i 1929. izravno su pogodili samo mali sloj arapskog i židovskog stanovništva.

Međutim, u travnju 1936. palestinska pobuna se masovno proširila iz gradova, gdje su se spontano formirali “nacionalni odbori” na inicijativu radikalizirane mladeži, šababa. Tradicionalni vođe oklijevali su izravno se sukobiti s britanskim vlastima. Tek 25. travnja osnovan je Arapski viši komitet da predvodi ustanak pod vodstvom Husaynija.

Pobunu su karakterizirali šestomjesečni arapski opći štrajk i permanentna poluustanička borba i naoružana gerila na selu (od sredine svibnja do sredine listopada).

Različite razmjere ove pobune primijetio je i sam Ben-Gurion, koji je napisao da su se Arapi “borili protiv oduzimanja imovine... Arapin vodi rat koji se ne može ignorirati. Ide u štrajk, ubijaju ga, mnogo se žrtvuje.” Također je izjavio 19. svibnja 1936.: [Arapi] “vide… upravo suprotno od onoga što mi vidimo. Nije važno je li njihov pogled točan ili nije... Oni vide useljavanje u golemim razmjerima... oni vide Židove kako ekonomski jačaju... Oni vide kako najbolje zemlje prelaze u naše ruke. Oni vide da se Engleska identificira s cionizmom.”

Cionisti (na čelu sa sindikatom Histadrut) su provodili agresivnu politiku slamanja štrajka s ciljem zamjene palestinskih radnika židovskim radnicima od poduzeća do poduzeća.

Godine 1937. tajnik sindikalne federacije u Jaffi ovako je objasnio stav cionista: “Temeljni cilj Histadruta je 'osvajanje rada'... Koliko god Arapa bilo nezaposleno, oni nemaju pravo prihvatiti nikakav posao koju bi eventualni imigrant mogao zauzeti. Nijedan Arapin nema pravo raditi u židovskim poduzećima. Ako se Arapi mogu zamijeniti i drugim poslovima... to je dobro.” (Citirano u Benny Morris, Pravedne žrtve , str. 122.)

 ARMED BRITISH SOLDIERS PATROLLING A NARROW STREET IN THE OLD CITY OF JERUSALEM DURING THE ARAB RIOTING AGAINST JEWS UNDER THE BRITISH MANDATE. חיילים D221 011
 Britanski vojnici osiguravaju ulice u Jeruzalemu 1936.

Mjesecima britanske vlasti nisu imale drugog izbora nego čekati da snaga pobune oslabi. Tek 7. rujna proglašeno je izvanredno stanje i uveden policijski sat. 20 000 vojnika dopremljeno je iz Britanije i Egipta, uz pomoć dodatnih 2 700 židovskih policajaca. Počela je protupobunjenička operacija, što je natjeralo arapske vođe da prekinu štrajk do 10. listopada, nadajući se da će to dovesti do izlaza putem pregovora.

Britanska vlada sazvala je Kraljevsko povjerenstvo predvođeno lordom Peelom kako bi provela istragu i odredila uvjete za rješenje palestinsko-cionističkog sukoba. Peelovo izvješće od 404 stranica , objavljeno 7. srpnja 1937., preporučilo je podjelu Palestine: 20 posto teritorija židovskim vlastima; Jeruzalem i koridor do Jaffe pod britanskom upravom, kao i obalni gradovi s mješovitim stanovništvom; ostatak bi se pridružio Transjordaniji i formirao jednu arapsku državu. Posljedica prijedloga bilo je prisilno premještanje 225.000 Palestinaca i 1.250 Židova.

Cionistički vođe Weizmann i Ben-Gurion smatrali su Peelovo izvješće odskočnom daskom za daljnju ekspanziju. Weizmann je komentirao: “Židovi bi bili budale da to ne prihvate, čak i kad bi [zemlja koja im je dodijeljena] bila veličine stolnjaka.” Izvješće su stoga prihvatili cionisti, dok ga je Arapski viši komitet odbacio.

Druga faza pobune

U rujnu 1937. Pobuna se snažno nastavila, ali je Arapski viši odbor bio rastrzan žestokom svađom koja je proizašla iz pokušaja Husaynija da ubije vođu protivničkog klana u srpnju 1937. “Potoci krvi sada dijele dvije frakcije ”, primijetio je Elias Sasson, viši dužnosnik Židovske agencije, u travnju 1939.

Ustanak se nastavio u spirali sukoba i represije. Arapski viši komitet je zabranjen, a 200 njegovih vođa je uhićeno, mnogi od njih obješeni, dok su drugi pobjegli.

“Izvješće Peela” potaknulo je židovsku desničarsku revizionističku stranku (one koje zahtijevaju reviziju britanskog mandata) da pokrene terorističku kampanju protiv običnih Palestinaca. Višestruki bombaški napadi Irgun Zwai Leumija pogodili su palestinske civile na autobusnim postajama i tržnicama, ubivši i osakativši stotine.

Palestinske naoružane skupine djelovale su bez centraliziranog zapovjedništva. Mnogi od njih, bez perspektive, nažalost su se pretvorili u kriminalne bande koje su pljačkale palestinske seljake, brzo gubeći njihovu podršku. Ova situacija je odlučno potkopala izglede za Ustanak.

Pobuna je trajala do svibnja 1939. a na svom vrhuncu, u jesen 1938. uključila je oko 20.000 palestinskih boraca. Uoči Drugog svjetskog rata, ono što je bila najozbiljnija i najdugotrajnija arapska pobuna protiv britanske okupacije završila je s više tisuća mrtvih i de facto porazom.

Drugi svjetski rat i Holokaust

Poraz Pobune omogućio je oštar zaokret u politici britanskog imperijalizma. Britanci su se bojali novog izbijanja arapske pobune kada se snage budu morale staviti na raspolaganje za druge frontove. Štoviše, britanski imperijalizam nije želio antagonizirati arapsku buržoaziju, pokušavajući spriječiti njihovu suradnju s nacistima.

Bijela knjiga koju je sastavila kolonijalna uprava (objavljena 17. svibnja 1939.) po prvi je put uvela ograničenje židovske imigracije (maksimalno ograničenje od 75 000 u sljedećih pet godina) i stroga ograničenja na kupnju zemlje od strane Židova. Također je postavila perspektivu unutar deset godina od stvaranja neovisne države po većinskom načelu.

 A GROUP OF FORMER BUCHENWALD INMATES ON BOARD THE REFUGEE SHIP MATAROA IN HAIFA PORT. ניצולי שואה ממחנה בוכנוואלד מגיעים לנמל חיפה.D594 083
 Židovi koji su preživjeli Holokaust stižu u Izrael 1945. 

Ova promjena kursa nije britanskom imperijalizmu dala više arapske podrške. Međutim, to je potkopalo blizak odnos Britanije sa cionističkim vodstvom. Britanski zaokret (u trenutku kada je rastao strah od nacističke antisemitske politike) cionisti su doživjeli kao izdaju.

Britanske vlasti pomogle su prijelazu Hagane na "agresivnu obranu" protiv Palestinaca. U svibnju 1938. Hagana  je uspostavila "terenske čete" za primjenu protupobunjeničkih taktika na selu. Mjesec dana kasnije, stvoreni su Specijalni noćni odredi sa zadatkom da noću teroriziraju arapske četvrti i sela koja su podržavala Pobunu.

Ove iste taktike cionisti će desetljeće kasnije koristiti u mnogo većoj mjeri, kako bi osigurali da Palestinci pobjegnu iz svojih sela i domova u strahu, uoči uspostave Izraela.

Početkom 1939. stvorene su tri tajne jedinice poznate kao Pe'luot meyuchadot (“specijalne operacije”) sa zadatkom provođenja odmazde nad arapskim selima i gerilskim postrojbama, ali i izvođenja napada na britanske objekte i eliminacije doušnika. Ove jedinice su stavljene pod izravno zapovjedništvo Davida Ben-Guriona.

Prva izvješća o masovnim deportacijama Židova od strane nacista počela su se filtrirati, zajedno sa židovskim europskim izbjeglicama, stvarajući golem psihološki utjecaj na židovsku populaciju dijaspore (osobito u SAD-u) kojoj su nepodnošljiva odvratna ograničenja nametnuta od strane Britanske vlasti o imigraciji.

Odnos cionističkog vodstva prema nacističkoj prijetnji, međutim, karakterizirao je cinizam. U prosincu 1938. mjesec dana nakon nacističkog pogroma kasnije poznatog kao Kristalna noć , Ben-Gurion je izjavio: “Kad bih znao da je moguće spasiti svu [židovsku] djecu Njemačke njihovim prebacivanjem u Englesku, a samo polovicu njih prebacivanjem za Eretz-Yisrael, odabrao bih potonje - jer se ne suočavamo samo s knjigom ove djece, već i s povijesnim računovodstvom židovskog naroda.

U prosincu 1942. ponovno je komentirao: "Katastrofa europskog židovstva nije, na izravan način, moja stvar..." (Citirano u Benny Morris, Pravedne žrtve, str. 162).

Cionističko vodstvo iskoristilo je očaj Židova koji su bježali iz Europe kako bi ojačalo međunarodnu podršku cionizmu i otvoreno prkosilo blokadi imigracije koju su nametnule britanske vlasti, koje su bile odlučne suzbiti ilegalnu imigraciju pod svaku cijenu.

Dio cionističke desnice, međutim, odbijao je bilo kakvu suradnju s Britancima. U studenom 1944. Lohamei Herut Israel (LEHI), “Borci za slobodu Izraela” (također poznati kao Štern banda) ubili su u Kairu britanskog ministra rezidenta na Bliskom istoku, Lorda Moynea.

Niz čamaca ispunjenih izbjeglicama postavljen je u otvorenom prkosu britanskoj zabrani, izazivajući natezanje s mandatnim vlastima koje su odlučile blokirati sve pokušaje i deportirati tisuće izbjeglica u koncentracijske logore na Mauricijusu i Cipru. Izbjeglice su bile pijuni, zarobljeni u ciničnoj igri moći koja je dovela do višestrukih tragedija.

U studenom 1940. Haganah je digla u zrak Patriju, brod usidren u Haifi natovaren s 1700 imigranata koji su čekali deportaciju na Mauricijus, uzrokujući 252 smrti. Drugi brod, Struma, sa 769 izbjeglica na brodu, potonuo je 25. veljače 1942. u Crnom moru nakon što su britanske vlasti stavile veto na njihov transfer (svi osim jednog su poginuli).

Vrlo malo židovskih izbjeglica pobjeglo je u Palestinu tijekom rata, dok su nacisti istrebljivali šest milijuna Židova u Europi, zajedno s milijunima Slavena, Roma, komunista i antifašista različitih nacionalnosti, vjera i političkih opredjeljenja.

 Tekst je objavljen 5. svibnja 2023.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!