U drugom dijelu naše serije o Izraelu i Palestini, Francesco Merli istražuje ratove, manevre i ustanke koji su karakterizirali desetljeća nakon stvaranja izraelske države i koji su palestinski narod ostavili potlačenim.

Prije 75 godina, stotine tisuća Palestinaca raseljeno je sa svoje zemlje u Nakbi, što je bio brutalan čin neophodan za formiranje Izraela.

To je otvorilo razdoblje od nekoliko desetljeća goleme borbe, u kojoj su se palestinske mase neprekidno borile za svoju slobodu, dok su ih regionalne i globalne imperijalističke sile koristile kao sitniš.

655421 16A 1772 x 1181 1024x682 jpg

U ovome članku Francesco Merli prati ovu povijest od formiranja Izraela, preko Šestodnevnog rata, prve Intifade i izdaje sporazuma iz Osla 1993. godine.

Znatno prije proglašenja države Izrael (14. svibnja 1948.), cionistički san o formiranju države koja bi štitila Židove udahnuvši novi život biblijskoj zemlji Izrael proizveo je samo noćnu moru.

“Zemlja bez naroda za narod bez zemlje” – slogan koji je u različitim oblicima prihvatila cionistička propaganda – bila je mistifikacija stvarnog stanja Palestine, uklanjajući iz slike nezgodnu prisutnost Palestinaca.

Cionističko je vodstvo, međutim, predobro shvaćalo da je sukob s arapskom većinom za kontrolu nad Palestinom neizbježan. David Ben-Gurion, prvi vođa novonastale države Izrael, rekao je još 1919. godine na sastanku vodećeg cionističkog tijela:

“Svi vide poteškoću u pitanju odnosa između Arapa i Židova. Ali ne vide svi da za ovo pitanje nema rješenja. Nema rješenja! Postoji jaz i ništa ga ne može premostiti... Ne znam koji će se Arapin složiti da Palestina pripadne Židovima... Mi, kao nacija, želimo da ova zemlja bude naša ; Arapi, kao nacija, žele da ova zemlja bude njihova .” (Citirano u B. Morris, Pravedne žrtve, str. 91 ).

U očima cionističkih vođa, svaki doseljenik koji je kročio u Palestinu predstavljao je još jednog vojnika u ratu za osvajanje zemlje. Svaka njihova akcija bila je usmjerena na stvaranje uvjeta koji bi im omogućili da istjeraju većinu arapskog stanovništva iz Palestine i dovedu do rođenja izraelske države.

“Pokušaj da se riješi židovsko pitanje preseljavanjem Židova u Palestinu sada se može vidjeti kakav jest, tragično ismijavanje židovskog naroda”, napisao je Lav Trocki u srpnju 1940. govoreći o obrnutom britanskom imperijalizmu, koje su prvo favorizirale židovsku imigraciju, da bi je pokušale nasilno zaustaviti kada više nije odgovaralo njihovim interesima.

Trocki je istaknuo da bi svako rješenje židovskog pitanja na temelju trulog kapitalističkog sustava postalo krvava zamka za stotine tisuća Židova. Trocki nije mogao poživjeti da vidi kako će rat završiti i kako će ravnoteža snaga proizašla iz njega utjecati na izglede cionizma. U novom omjeru snaga proizašlom iz rata, međutim, ono što se činilo malo vjerojatnim postalo je moguće, a potom i stvarnost.

Izrael je osnovan na ruševinama britanskog mandata. Međutim, rođen je kapajući palestinskom krvlju, zahtijevajući raseljavanje 750.000 Palestinaca sa svoje zemlje. Nova država osnovana je po cijenu da se mora temeljiti na sustavnom potiskivanju i ugnjetavanju palestinskog naroda. Pokazalo se da je cionistički projekt reakcionarna utopija prepuna tragičnih posljedica. Njegovo provođenje zadalo je rane koje su i danas otvorene, više od sedam desetljeća kasnije.

Od svog osnutka, povijest Izraela bila je isprekidana ratovima. To je počelo s takozvanim Ratom za neovisnost 1948.-49. i Nakbom (katastrofom). Uslijedio je Sueski rat 1956.; Šestodnevni rat 1967.; Yom Kippurski rat 1973., kao i tri invazije na Libanon, 1978., 1982. i 2006., bezbrojna bombardiranja i okršaji tijekom desetljećima dugog rata iscrpljivanja s Hezbolahom u južnom Libanonu, i pola tuceta 'ratova' (što znači uglavnom teške kampanje bombardiranja iz daljine), protiv Hamasa u Gazi.

Povijest Izraela također je obilježena bezbrojnim pokretima koji su izražavali palestinski otpor, uključujući masovne pobunjeničke pokrete (prva intifada 1987.-1992. i druga intifada 2000.-2003.) nikad ukroćenog stanovništva teritorija okupiranih 1967. godine.

Umjesto 'sigurnog utočišta' za Židove, konkretna stvarnost 'obećane zemlje' pokazala se kao tvrđava pod opsadom, okružena neprijateljskim narodima i drugim neprijateljima. Izraelska vladajuća klasa vješto je iskoristila ove ratove kako bi učvrstila duboko ukorijenjeni mentalitet opsade među većinom židovskog naroda u Izraelu i pristašama Izraela u židovskoj dijaspori.

Cionistički terorizam i britansko povlačenje

Tijekom rata većina cionista i arapskih nacionalista surađivala je s britanskom vojskom. Židovska brigada od 23 000 ljudi borila se pod savezničkim zapovjedništvom. Palestinski kontingent je brojao 9.000 ljudi.

Godine 1944. zemlja koju su stekli cionisti u Palestini još uvijek nije iznosila više od 6,6 posto teritorija britanskog mandata. Međutim, cionizam je izašao znatno ojačan iz rata. Židovska agencija je zapravo postala, barem u embrionalnom obliku, polu-država, obdarena vlastitom odvojenom ekonomijom, vlastitim institucijama i iznad svega vlastitom vojskom s tisućama obučenih i naoružanih od strane Saveznika tijekom rata.

 The King David Hotel after the bombing 1946 Image The Palestine Post
 Hotel kralja Davida nakon bombardovanja 1946./ Foto: The Palestine Post

Nakon što je rat završio, cionistički su vođe promijenili taktiku. Između 1945. i 1948. HaganaIrgun Zwai Leumi (naoružana milicija cionističke desnice) udružili su snage u napadima na britansku okupaciju i arapsko stanovništvo.

Najteži među ovim cionističkim terorističkim napadima zadao je smrtni udarac u samo srce Mandatne uprave. Dana 22. srpnja 1946. Irgun je pod zapovjedništvom budućeg izraelskog premijera Menachema Begina postavio dovoljno eksploziva da digne u zrak južno krilo hotela King David u Jeruzalemu, gdje je bilo sjedište civilne uprave britanskog mandata. U eksploziji je poginuo 91 Britanac, Palestinac i Židov, a deseci su ozlijeđeni.

Ova iznenadna eskalacija učinila je situaciju neodrživom za britanski imperijalizam. Velika Britanija, iako pobjednica u Drugom svjetskom ratu, iz njega je izašla oslabljena, s Carstvom u dronjcima. Stoga je u travnju 1947. Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo svoje odstupanje iz Palestine u roku od godinu dana.

To je pokrenulo raspravu o statusu Palestine. Središte imperijalističke moći odlučno se pomaknulo u korist svjetske sile u usponu, Sjedinjenih Država. Ispravno su protumačili britansko stajalište kao znak slabosti prenapregnutog i škripavog carstva, te su počeli koristiti židovsko-palestinski sukob kao batinu za zadavanje udaraca utjecaju bivšeg saveznika na Bliskom istoku.

Rezolucija UN-a 181 donesena je 29. studenog 1947. kao rezultat pritiska SAD-a. Plan UN-a može se sažeti kao podjela Palestine na tri zone: arapsku državu (obuhvaća područje od 11.500 četvornih kilometara za 804.000 Palestinaca i 10.000 Židova); židovska država (14.000 četvornih kilometara za 558.000 Židova i 405.000 Palestinaca); i područje (Jeruzalem), koje će se staviti pod međunarodnu kontrolu.

Ovaj plan je bio zaogrnut utopizmom, s obzirom na to da bi se dvije države morale pridružiti Palestinskoj ekonomskoj uniji i dijeliti valutu, resurse i infrastrukturu (luke, pošte, željeznice, ceste), kao da se rat bez ograničenja između cionista i Palestinaca nije vodio više od dva desetljeća.

Cionistička ofenziva

Dok su britanski okupatori bili na odlasku, cionističko je vodstvo shvatilo da ima priliku popuniti vakuum i odrediti uvjete za podjelu prema vlastitim uvjetima.

Krajem 1947. Hagana, Irgun i Stern banda, sada udruženi u ujedinjenim naporima, pokrenuli su kampanju terora nizom koordiniranih napada na palestinska sela s desecima civilnih žrtava. Napadi su se pojačali u prvim mjesecima 1948. Tannoura, Tireh, Saasa, Haifa, Hfar Husseinia, Sarafand, sa stotinama palestinskih žrtava.

Irgun je 9. travnja masakrirao stanovništvo sela Deir Yassin u blizini Jeruzalema. Crveni križ pronašao je 254 zaklanih muškaraca, žena i djece. Neki od njih bili su osakaćeni i bačeni u svoje bunare. Begin se javno hvalio masakrom.

 Israeli soldiers attack Sasa during Operation Hiram October 1948 Image Government Press Office Israel
 Izraelski vojnici napadaju arapski grad u oktobru 1948./Foto: Government Press Office (Israel)

Kao rezultat kampanje terora, pojačane prijetnjama i glasinama koje su širili cionisti, stotine tisuća nenaoružanih Palestinaca napustilo je svoje domove, koji su kasnije sravnjeni sa zemljom kako bi njihov povratak bio onemogućen. Broj palestinskih izbjeglica porastao je sa 60.000 na 350.000 u jednom mjesecu.

Cionistički terorizam tada se usredotočio na gradove: 22. travnja Haifa je napadnuta usred noći, ostavivši 50 mrtvih i 200 ranjenih. Još 100 je ubijeno, a stotine ozlijeđeno u cionističkom napadu na kolonu palestinskih žena i djece koji su pokušavali pobjeći.

Kako objasniti takvu žestinu? Cinična kalkulacija cionističkih vođa bila je osvojiti što više zemlje na terenu i onemogućiti povratak palestinskog stanovništva: prestrašiti, zapravo terorizirati i natjerati Palestince na bijeg i sravniti njihove domove sa zemljom. Sve ovo kako bi se nametnula podjela Palestine povoljnija za buduću državu Izrael.

Država Izrael proglašena je 14. svibnja 1948. Svi glavni cionistički vođe bili su uključeni u masakre i terorizam velikih razmjera. U tom pogledu nema razlika između cionističke ljevice i desnice.

Moshe Dayan, Golda Meir, David Ben-Gurion, Menachem Begin i mnogi drugi, mlađi Ariel Sharon, Yitzhak Shamir i Yitzhak Rabin – glavni čelnici buduće države Izrael – na svom su konkretnom iskustvu naučili u kojoj mjeri odnosi moći uspostavljeni čelikom i vatrom na terenu određuju okvir mogućih scenarija na polju međunarodne diplomacije. Tu će lekciju usvojiti i sustavno primjenjivati ​​u sljedećim desetljećima.

Nakba

Odmah 15. svibnja, egipatska, iračka, sirijska, libanonska i transjordanska vojska ušle su u Palestinu, postigavši ​​neke vojne uspjehe u prvoj fazi. UN je u lipnju predložio primirje koje su prihvatile obje strane, ali ono je samo pomoglo cionistima da se organiziraju i naoružaju.

Protunapad cionističke vojske nakon 8. srpnja slomio je otpor arapskih snaga, slabo koordiniranih i često pod vodstvom britanskih časnika. Vođe arapskih režima nikad nisu odustajale od pokušaja da potajno postignu dogovor sa cionistima kako bi promicale vlastite interese. Abdullah, kralj Transjordana, sastao se nekoliko puta s Goldom Meir i Moshe Dayanom, kako bi pregovarali o pripojenju Zapadne obale svom kraljevstvu (to je postignuto u prosincu 1948.), dok su Egipćani okupirali Pojas Gaze.

Cionistički vođe bili su odlučni pomesti sve prepreke. Izaslanik UN-a, grof Folke Bernadotte, naredio je 13. rujna Izraelu da ponovno primi izbjeglice i obnovi njihove domove. Četiri dana kasnije ubila ga je banda Stern zajedno s njegovim pomoćnikom, francuskim pukovnikom Serotom.

Rodosko primirje iz 1949. sankcioniralo je arapski poraz, okončavši ono što su Izraelci smatrali svojim 'Ratom za neovisnost'. Još jednom, povijest koju su napisali pobjednici zanijekala je i pokušala ukloniti iz službenih zapisa sve reference na masakre i počinjene zločine.

Za Palestince bi 1948. umjesto toga bila godina Nakbe , katastrofe, poraza koji bi palestinske mase bacio u stanje dubokog poniženja na više od dvadeset godina.

Izbjegličko pitanje i 'izraelski Arapi'

Od ukupno 750.000 palestinskih izbjeglica, 39 posto je pobjeglo na Zapadnu obalu; daljnjih 10 posto završilo je u Jordanu; 26 posto pobjeglo je u Pojas Gaze pod Egipćanima, čiji se broj stanovnika udvostručio u nekoliko tjedana; 14 posto je pobjeglo u Libanon iz sjeverne Palestine, a 10 posto je prešlo Golansku visoravan u Siriju. Samo nekoliko (1 posto od ukupnog broja) pobjeglo je u Egipat.

Gotovo sve izbjeglice bile su stjerane u ogromne 'privremene' kampove na periferiji gradova, u uvjetima potpune bijede. U takvim su uvjetima oni i njihovi potomci ostali do danas usprkos osmostruko povećanom broju izbjeglica.

Godine 1950. osnovana je Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Od tada, prema službenim brojkama UNRWA-e, ukupan broj registriranih izbjeglica iz raseljavanja 1948. i njihove djece – tri generacije niže – dosegao je nevjerojatnu brojku od 5,9 milijuna, a u tu brojku nisu uračunate izbjeglice iz Šestodnevnog rata 1967.

 c9a1ae9d e7f1 4f0c a74a 36534f0138b4
 Izbjeglički kamp Jaramana, Damask, Sirija 1948.

Nekoliko generacija poznaje samo te logore i uvjete. Većina palestinskih izbjeglica iz 1948. i njihovih potomaka nemaju nikakva prava na državljanstvo u zemljama koje ih primaju, a kamoli Izraelu, i ovise o bilo kakvoj potpori koju UNRWA pruža.

Pitanje prava palestinskih izbjeglica na povratak u središtu je palestinskog pitanja. To se ne može riješiti u kapitalizmu. Samo socijalistička revolucija na Bliskom istoku i uspostava socijalističke federacije svih naroda s pravom na autonomiju za manjine može omogućiti uvjete za zacjeljivanje rana nagomilanih desetljećima. Samo to će materijalno osigurati osnovu (kuće, resurse, infrastrukturu itd.) za rješenje pitanja koje bi moglo zadovoljiti sve pritužbe bez stvaranja još jednog monstruoznog opresivnog sustava.

Oko 150.000 Palestinaca ostalo je na svojoj zemlji unutar 'Zelene linije', teritorije koju je 1948. godine okupirao Izrael. Danas čine više od 20 posto izraelske populacije. Izraelska država nastavila je eksproprijaciju posjeda i zemlje onih koji su pobjegli, koristeći ad hoc zakone, i sustavno je potkopavala prava preostalih Palestinaca zakonima kao što su Zakon o imovini odsutnih iz 1950., Zakon o zemljišnom vlasništvu iz 1953. i drugima. Godine 1952. arapski Izraelci (Palestinci unutar zelene linije) dobili su službeno državljanstvo Zakonom o državljanstvu iz 1952. godine.

Međutim, sve do 1966. izraelski Palestinci bili su podvrgnuti policijskom satu i živjeli su u stanju segregacije s ogromnim ograničenjima njihove mobilnosti, što je izraelskim vlastima omogućilo eksproprijaciju imovine čak i onim Palestincima koji su bili interno raseljeni, ali fizički onemogućeni vraćati se svojim domovima.

U roku od nekoliko godina, 550 palestinskih sela koja su preživjela Nakbu smanjeno je na 100. Više od 25 posto palestinskih seljaka doživjelo je eksproprijaciju svoje zemlje i morali su potražiti utočište u selima 'duhova', koje Izrael smatra ilegalnima i stoga ih je vojska povremeno čistila i sravnjivala sa zemljom, da bi kasnije bila ponovno izgrađena. Njihov položaj je izbrisan s karta.

Nakon 1967., izraelska vlada je smanjila pritisak na palestinske građane, pokušavajući veću integraciju izraelskih Arapa, dok je učvrstila nova teritorijalna osvajanja Šestodnevnog rata: okupirana područja Zapadne obale, Gaze, Golanske visoravni i istočnog Jeruzalema .

Konsolidacija izraelskog kapitalizma

 Izrael je za Palestince predstavljao neprijateljski režim, uzurpatora njihove zemlje, odgovornog za genocid i masovne deportacije. Za židovske izbjeglice koje su nastavile pritjecati iz Europe nakon Šoaha i arapski svijet, gdje su stoljetne ravnoteže suživota poremećene zemaljskim utjecajem Nakbe, onemogućujući ostanak stotinama tisuća Židova – Izrael je sve više postajao najbolja prilika za obnovu života uništenih ratom i progonom.

Između 1948. i 1951. stanovništvo Izraela više se nego udvostručilo (sa 650 000 na više od 1 400 000) i nastavilo brzo rasti u sljedećim desetljećima, zahvaljujući imigraciji Židova. Stanovništvo Izraela doseglo je preko tri milijuna 1978. godine, a danas je prešlo granicu od devet milijuna.

Izraelska cionistička buržoazija i imperijalizam uspjeli su s nevjerojatnim cinizmom iskoristiti odlučnost židovskih masa da izgrade ono što su smatrali sigurnim utočištem protiv progona. Tijekom 1950-ih i 1960-ih, iskorištavali su masu židovskih izbjeglica kao prikladnu i uvijek obnovljivu jeftinu radnu snagu za svoje industrije i, ako je potrebno, kao vojnike kako bi osigurali izraelsku nadmoć nad regijom. Izvanredan razvoj izraelskog kapitalizma ne bi se mogao do dogoditi bez velikih američkih subvencija i ulaganja (procijenjenih na 140 milijardi dolara od 1949. do sredine 1990-ih).

Unatoč znatnom priljevu imigranata, kako su godine prolazile, sve veći udio izraelskih Židova rođen je u Izraelu: 27,7 posto 1949., 44 posto 1968., 57 posto 1981. Danas je Židova rođenih u Izraelu 75 posto. Hebrejski jezik, koji je krajem 19. stoljeća osmislio Eliezer Ben-Yehuda, sve se više ukorijenjavao među mlađim generacijama, postupno zamjenjujući jidiš Aškenaza i ladino Sefarda. Mnogi Izraelci druge generacije odbacili su jezike svojih zemalja porijekla.

Židovske mase su bile otporne na nacionalističku propagandu arapskih režima, koji su ih neselektivno prikazivali kao neprijatelje koje treba slomiti. Kontinuirana vojna prijetnja od strane susjednih arapskih režima i taktike individualnog terorizma koje su prihvatile palestinske nacionalističke organizacije od sredine 1960-ih otjerale su većinu Izraelaca u naručje cionističke države. To je pomoglo cionizmu da oblikuje izraelsku nacionalnu svijest, zasnovanu na strahu da ih Arapi žele uništiti.

Gospodarski procvat od 1950-ih do 1970-ih, pojačan američkom pomoći, značio je da su izraelski radnici (uključujući do određenog stupnja i arapsko-izraelsku manjinu) uspjeli postići znatno viši životni standard od arapskih masa u susjednim zemljama. Ova materijalna osvajanja predstavljala su za izraelske radnike kapital koji je trebalo braniti, posebno kada su im prijetili vanjski napadi.

Među palestinskom manjinom u Izraelu, iako podložnoj teškoj diskriminaciji, mnogi su također bili svjesni sumornog krajolika bijede koju su nudili autokratski i reakcionarni arapski režimi.

Saudijska monarhija, Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i ostale naftom bogate zaljevske zemlje, dok su tvrdile da su 'prijatelji' Palestinaca i financirale PLO, oslanjale su se na stotine tisuća Palestinaca i drugih siromašnih radnika migranata da rade u uvjetima poluropstva. No, pazili su da im ne priznaju politička ili sindikalna prava, a kamoli građanska prava, te su ih nemilosrdno iskorištavali.

To je trajalo do ranih 1990-ih, kada je utjecaj prvog Zaljevskog rata potaknuo ove režime da odbace palestinske radnike i okrenu se Indiji, Pakistanu i Nepalu kao glavnom izvoru jeftine radne snage.

Klasne suprotnosti unutar Izraela

Ne zaboravljajući ove temeljne čimbenike koji su jamčili određenu bazu podrške za izraelski kapitalizam, posebno kada je bio pod prijetnjom, mora se reći da je izraelsko društvo bilo i ostalo duboko polarizirano i daleko od homogenog.

Godine 1974., vladina istraga bila je potaknuta nasilnim prosvjedima izraelskih 'Crnih pantera' ranih 1970-ih. Ove prosvjede je oštro ugušila cionistička država. Istraga je istraživala stanje sefardskih Židova (uglavnom doseljenih u Izrael nakon 1948. iz Sjeverne Afrike, Iraka, Jemena i ostataka bivšeg Otomanskog carstva), koji su predstavljali polovicu židovske populacije Izraela.

Izvješće je otkrilo postojanje siromašnog i izrabljivanog 'drugog Izraela'. Sefardskog podrijetla bilo je 92% djece s problemima pothranjenosti i 90% židovske zatvorske populacije; njihova stopa srednjoškolskog obrazovanja bila je samo 17 posto dok je za Židove europskog podrijetla (Aškenaze) bila 41 posto; na sveučilištima je sefardska mladež bila 20 posto ukupnog broja, nasuprot 78 posto Aškenaza.

Sefardski društveni sastav činio je 62 posto radničke klase (prema 39 posto) i samo 5 posto buržuja (prema 14 posto). To je, uz mnoge druge statistike, pokazalo duboke podjele unutar samog Izraela. Radikalna pobuna sefardske mladeži u Izraelu protiv ugnjetavanja i diskriminacije nije slučajno inspirirana borbom Crnih pantera u SAD-u.

Izraelski kapitalizam je posljednjih desetljeća postao sve nejednakiji. Godine 1992. najbogatijih 10% stanovništva prisvojilo je 27% nacionalnog dohotka, dok je najsiromašnijih 10% imalo samo 2,8%. (CIA, Svjetska knjiga činjenica 1999. ).

Od tada je nejednakost enormno porasla. Prema Izvješću o svjetskoj nejednakosti za 2022., koje je objavio The World Inequality Lab:

“Izrael je jedna od najnejednakopravnijih zemalja s visokim dohotkom. Najnižih 50% stanovništva u prosjeku zarađuje 11.200 € prema PPP-u ili 57.900 NIS, dok 10% na vrhu zarađuje 19 puta više (211.900 € prema PPP-u, 1.096.300 NIS). Stoga su razine nejednakosti slične onima u SAD-u, pri čemu donjih 50% stanovništva zarađuje 13% ukupnog nacionalnog dohotka, dok je udio prvih 10% stanovništva 49%."

Gospodarska i vojna moć Izraela izgrađena je na izrabljivanju izraelske i palestinske radničke klase u ništa manjoj mjeri nego u bilo kojoj drugoj kapitalističkoj zemlji. Zapravo, ove brojke pokazuju što se događa kada je radnička klasa tako učinkovito podijeljena.

Izraelska država je utemeljena na ugnjetavanju i sustavnoj diskriminaciji Palestinaca, ali to je samo značilo kontinuirano izrabljivanje Palestinaca i običnih izraelskih radnika, dok su izraelski kapitalisti akumulirali bogatstva.

Prekretnica Šestodnevnog rata

Godina 1967. bila je prijelomna godina u povijesti Bliskog istoka. Do tada je većina palestinskih izbjeglica u raznim arapskim zemljama gajila nadu da će intervencija vojski Egipta, Sirije i Jordana jednog dana jamčiti ponovnu uspostavu prava Palestinaca.

U zoru 5. lipnja, nakon mjesec dana sukoba i napetosti, izraelske zračne snage pokrenule su munjevit napad na egipatsku i jordansku zračnu luku, uništivši više od 90 posto vojnog zrakoplovstva obiju zemalja prije nego što su zrakoplovi uopće uspjeli poletjeti. Istog dana IDF je izvršio invaziju na Zapadnu obalu i Gazu te je u nekoliko dana žestokih borbi porazio jordansko arapsku legiju i egipatsku vojsku stacioniranu u Gazi.

 Israeli tanks advancing on the Golan Heights. June 1967 Image Government Press Office Israel
 Izraelski tenkovi napredju na Golanskoj visoravni, jun 1967./Foto: Government Press Office (Israel)

Dana 6. lipnja osvojili su Gazu, a sutradan su zauzeli Jeruzalem, čime je dovršena okupacija Zapadne obale. Dana 10. lipnja, dok je arapski svijet bio zapanjen, Izrael ne samo da je ujedinio cijelu Britansku mandatnu Palestinu pod svojom vlašću, već je okupirao sirijski Golan i egipatski Sinaj, nanijevši značajan poraz svojim arapskim neprijateljima i uzrokujući novi val 300.000 palestinskih izbjeglica.

Katastrofalni poraz u Šestodnevnom ratu, međutim, nije imao isti demoralizirajući učinak na palestinski narod kao Nakba; ovoga puta ljutnja je prevladala nad demoraliziranjem. Arapski poraz imao je učinak (potpuno nepredviđen od strane cionističkih stratega) brisanja svake preostale iluzije da će vanjska intervencija 'ispraviti stvari'.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) osnovana je 1964. godine odlukom Arapskog samita. Prvih godina nije bio ništa više od privjeska tih režima. Naišao je na sve veće protivljenje snaga proizašlih iz Palestinskog pokreta otpora, poput Fataha, gerilske organizacije Yassera Arafata, i onih koji su, poput njega, imali priliku iskusiti zatvore 'prijateljskih' režima ranih 1960-ih. Godine 1967. formiranje Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) Georgea Habasha odrazilo je temeljnu radikalizaciju palestinske borbe.

Arapski buržoaski nacionalizam bio je potpuno razotkriven i diskreditiran razornim porazom u Šestodnevnom ratu. Među Palestincima, koji su se iznenada našli pod izravnom izraelskom dominacijom, i među svima onima koji su se okupili u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Siriji i Libanonu, stvorilo se plodno tlo za kritiku arapskog nacionalizma i arapskih režima. Ovo vrenje dalo je ogroman poticaj palestinskom otporu (osobito Fatahu i novoformiranom PFLP-u), koji je ubrzo dobio masovnu bazu u izbjegličkim kampovima.

Izraelska vojska je 21. ožujka 1968. krenula u napad na stožer otpora u selu Karameh u Jordanu. Fatahovi borci, upozoreni na napad, držali su se na terenu. IDF nije očekivao toliki otpor i morao se povući. Ubijeno je 28, a ranjeno 69 izraelskih vojnika.

Ubijeno je više od stotinu palestinskih boraca, no ova je epizoda izazvala veliki emocionalni val u cijelom arapskom svijetu jer je palestinski otpor uspio tamo gdje vojske arapskih država uvijek nisu uspijevale: po prvi put poraziti izraelsku vojsku. To je dovelo Fatah i Arafata do vrha borbenog PLO-a u veljači 1969.

Arapski režimi potkopani od strane Palestinskog pokreta otpora

Palestinske izbjeglice bile su potisnute u bijedu prenapučenih izbjegličkih kampova. Njihovo stanovništvo je 1968. dosegnulo milijun i pol. Izbjeglice su kapitalisti raznih zemalja koristili kao jeftinu radnu snagu, podvrgavajući ih ponižavajućim uvjetima. Ali uspon Pokreta otpora u kasnim 1960-ima vratio je ponos Palestinaca, pretvarajući kampove u utočišta za organizacije Pokreta otpora.

Ovo je logore i zemlje domaćine izložilo nasilnoj izraelskoj odmazdi. Stalna trvenja između Pokreta otpora i vlada zemalja domaćina bila su pogoršana širenjem revolucionarnih ideja među Palestincima, od kojih su mnogi zamišljali palestinsku revoluciju kao dio općenitije arapske revolucije sa socijalističkim karakterom. Ova su stajališta, potkrijepljena rastućim prestižem Palestinskog pokreta otpora, odjeknula među libanonskim i jordanskim masama.

Prva kriza eksplodirala je 1969. u Libanonu, koji je već bio duboko razbijen napetostima između kršćansko-maronitske manjine. Trvenja između Pokreta otpora i libanonske vlade prerasla su u jesen 1969. u nekoliko dana žestokih borbi u kojima je libanonska vojska bila na strani gubitnika. Sporazumom iz Kaira privremeno je prekinuta konfrontacija.

Crni rujan

Sličan proces već je neko vrijeme bio u tijeku u Jordanu. Rastuća odbojnost prema bliskim vezama između Husseinove Hašemitske monarhije i američkog imperijalizma, u kombinaciji s represivnim uvjetima s kojima se suočavala velika većina stanovništva, odjeknula je u izgledima za palestinsku revoluciju.

PLO je svim silama pokušavao izbjeći izravni sukob s kraljem Husseinom, ali je revolucionarni uspon jordanskih masa svladao sve prepreke. Masovni pokret suočio se s jordanskim režimom bez pravog vodstva zbog oklijevanja PLO-a.

Počevši od ljeta 1970. eskalirao je niz sukoba između palestinskih boraca otpora i vojske. Serija otmica zrakoplova (PanAm, Swissair i British Airways, bez civilnih žrtava) od strane PFLP-a bila je izlika koju je Hussein tražio da opravda represiju međunarodnoj publici.

Palestinski otpor je nadvladao i u nekoliko tjedana osvojio veliki dio glavnog grada Ammana. Hussein je 16. rujna imenovao vojnu vladu, koja je sljedećeg dana u zoru pokrenula ofenzivu na palestinske izbjegličke kampove.

Postrojbe beduinske vojske (manje zaražene revolucionarnim raspoloženjem) pod zapovjedništvom generala al-Majalija bombardirale su kampove fosfornim i napalm granatama i rasporedile tenkove protiv radničkih četvrti Ammana. Unatoč nesrazmjeru vojnih snaga, otpor je bio toliko žestok da su borbe trajale još gotovo dva tjedna, prisiljavajući Husseina da traži sporazum 27. rujna 1970. Palestinski otpor je prihvatio napustiti Jordan i preseliti se u Libanon.

Točan broj žrtava jordanskog 'Crnog rujna' nikada nije poznat. Palestinski izvori govore o 20.000 ubijenih, drugi izvori o 5-10.000, uglavnom među civilnim stanovništvom.

Stav čelnika PLO-a i Arafata oštro je kritizirao vrlo veliki dio palestinskog revolucionarnog pokreta, koji je iz jordanskih događaja izašao u komadima. Frustracija i bijes zbog pokolja koji je počinio Hussein i šutnje ostalih arapskih naroda harali su Palestincima, ostavljajući prostor za razvoj ekstremnih terorističkih formacija, poput osnivanja terorističke skupine Crni rujan.

Diplomatski zaokret PLO

Jordanski poraz nije učinio ništa da se prevladaju temeljna ograničenja palestinskog otpora. Koncepcija oslobodilačke borbe 'donesene izvana' dodijelila je palestinskim masama okupiranih teritorija tek pasivnu ulogu. Paradoksalno je pojačana predanost PLO-a politici 'nemiješanja' u unutarnje poslove arapskih država.

Ograničenje borbe na čisto nacionalne okvire, odgađajući za kasniji datum pitanje kakvo društvo izgraditi u oslobođenoj Palestini, omogućilo je PLO-u da očuva lažno jedinstvo s arapskim režimima, ali ga nikada nije moglo zaštititi izdaje od strane tih istih režima. Kad god su se arapske mase pokušale osloboditi svojih lanaca i kad god se palestinska borba sudarila s temeljnim interesima njihovih tlačitelja, mase su bile izdane.

Pod Arafatovim vodstvom, PLO je na kraju stekao masovnu podršku među Palestincima. Međutim, suočen s međunarodnim diplomatskim pritiskom, posebice arapskih režima, Arafat je nametnuo zaokret od 180 stupnjeva: ideja da bi oslobodilačku borbu trebao postići sam palestinski narod napuštena je u korist koncepcije oružane borbe kao načina da se 'vrši pritisak' u međunarodnoj diplomaciji.

 Egyptian President Gamal Nasser brokering ceasefire ending Black September with PLO Chairman Arafat and King Hussein of Jordan 1970 photo via Wikimedia Commons e1527766570457
 Nasser pregovara o primirju sa Arafatom i kraljom Husseinom 1970.

Dana 6. listopada 1973., uoči židovskog blagdana Yom Kippur, Egipat i Sirija napali su Izrael. Izraelski obrambeni aparat zatečen je nespreman i pretrpio je težak udarac. Palestinski otpor je sudjelovao u borbama na okupiranim područjima. U ratu su sudjelovale i jordanske, iračke i marokanske jedinice te simbolični tuniski odred. Početni uspjesi arapskih snaga iskupili su u očima arapskih masa sramotan poraz iz 1967.

Yom Kippurski rat imao je dubok utjecaj na izraelsko društvo slomivši povjerenje u nepobjedivost izraelske vojske. Međutim, IDF će se na kraju reorganizirati i nadoknaditi izgubljeno i 22. listopada je postignuto primirje u trenutku kada je Izrael već ponovno preuzeo prednost.

Ojačao je 'diplomatski zaokret'. Arapski samit priznao je PLO kao 'jedinog i legitimnog predstavnika palestinskog naroda' 27. studenog 1973.

Amandmani na Palestinsku nacionalnu povelju u svibnju 1974. po prvi su put uveli mogućnost djelomičnog oslobođenja Palestine (i implicitnog priznanja Izraela).

Arafat je pozvan da održi govor u Ujedinjenim narodima 13. studenog 1974. U svom poznatom obraćanju osudio je cionizam, ali je rekao: “Danas sam došao noseći maslinovu grančicu i pušku borca ​​za slobodu. Ne dajte da mi maslinova grančica padne iz ruke.”

Arafatov zaokret omogućio je izdajničkim arapskim režimima da ponovno preuzmu inicijativu, linija koja se provodila čak i po cijenu potkopavanja jedinog izvora stvarne snage Otpora, korijena pokreta među palestinskim masama.

Revolucija i kontrarevolucija u Libanonu

Unatoč jordanskom iskustvu i sukobima 1969, palestinski otpor u Libanonu rastao je uvjeren u svoju sve veću snagu. Libanon je bio razdiran dubokim podjelama između kršćansko-maronitske vladajuće klase koju su postavili Francuzi i raznih muslimanskih buržoaskih i sitno buržoaskih frakcija.

Kao i u Jordanu, rast autoriteta palestinskog otpora išao je ruku pod ruku s porastom revolucionarnog raspoloženja među libanonskim masama. Palestinci u izbjegličkim kampovima postali su sastavni dio libanonske radničke klase.

Libanonski kapitalisti godinama su iskorištavali njihovu radnu snagu, premještajući kampove u blizini gradova i pokušavajući iskoristiti izbjeglice da potkopaju snažne organizacije libanonske radničke klase. Ova cinična računica, međutim, ubrzo je dovela do spajanja palestinskog oslobodilačkog pokreta i revolucionarnih težnji libanonskih radnika.

Prisilno preseljenje tisuća boraca PLO-a iz Jordana neizbježno je pretvorilo Libanon u njihovu glavnu bazu. Čitave četvrti Beiruta kontrolirao je PLO, koji se pojavljivao kao alternativna sila državi, dok je uživao široku potporu među libanonskim masama. Zahvaljujući financiranju prikupljenom kao podrška Pokretu otpora, brojne društvene ustanove, škole i bolnice su cvjetale oko PLO-a, često nudeći kvalitetniju podršku od one koju je libanonska država stavila na raspolaganje. Pristup svim tim ustanovama bio je otvoren cijelom stanovništvu.

Sredinom 1970-ih krhka ravnoteža se srušila. Kršćansko-maronitska vladajuća klasa, vojska i kršćanske falangističke milicije i njihovi saveznici pokrenuli su 'građanski rat'. Ovo je zapravo bio kontrarevolucionarni klasni rat, kako bi ponovno uspostavili svoju kontrolu nad društvom. Libanonske mase i njihove organizacije, poput Libanonskog nacionalnog pokreta na čelu s Kamalom Jumblattom, kao i palestinski otpor, morali su biti razbijeni. Izrael je intervenirao čestim upadima u južni Libanon kako bi udario Pokret otpora.

26. siječnja 1975. palestinski borci intervenirali su u obrani štrajka ribara Sidona protiv pokušaja represije od strane vojske. Palestinski otpor natjerao je pripadnike libanonskih snaga sigurnosti na povlačenje, ostavljajući deset mrtvih na terenu.

Kršćanska falanga pozvala je željeznu pesnicu protiv PLO-a. U veljači je propalestinski libanonski zastupnik Maarouf Saad ubijen iz vatrenog oružja, navodno od strane libanonske vojske. Dana 13. travnja, pokušaj atentata na vođu falangista Pierrea Gemayela izazvao je trenutnu odmazdu falangista koji su blokirali autobus koji je išao prema izbjegličkom kampu Tall el-Zaatar i hladnokrvno masakrirali svih 27 putnika, što je izazvalo borbe u cijelom Beirutu.

Cijelu 1975. stav PLO-a bio je ograničiti se na pomoć milicijama libanonske ljevice s logističkom podrškom i oružjem. PLO-ova taktika 'čekaj i vidi' služila je samo za produljenje sukoba, ali odluka Falangi da opsjednu izbjegličke kampove Dbayeh i Tall el-Zaatar prisilila je palestinske naoružane skupine otpora da uđu u sukob punom težinom. Kontrarevolucionarni falangisti su protjerani u planine sve dok nisu bili na rubu poraza. Tu se dogodio spektakularan preokret pozicija.

Na najavu moguće uspostave revolucionarne vlade libanonske ljevice, arapska fronta 'prijatelja' palestinske borbe je poklekla. Egipat i Jordan bili su uplašeni mogućnošću širenja revolucije po Bliskom istoku. No, otvorena izdaja došla je odakle se najmanje očekivala. Prvak antiimperijalističke borbe Hafez al-Assad, sirijski predsjednik Baatha, izveo je spektakularan zaokret, poslavši sirijske trupe da podrže falangiste u lipnju 1976.

Sirijska intervencija brutalno je preokrenula vagu. Pokret otpora morao se povući u gradove po cijenu velikih gubitaka, dok su falangisti, zaštićeni sirijskom vojskom, ponovno opsjeli logor Tall el-Zaatar. Nakon 52 dana, 12. kolovoza, Tall el-Zaatar se predao, a falangisti i Sirijci su se osvetili masakrirajući tri tisuće Palestinaca dok su evakuirali kamp.

'Najprogresivniji' od svih arapskih režima, Sirija, kada je bila ugrožena, makar i neizravno, razvojem revolucije, nije oklijevala stati na stranu najreakcionarnijeg krila buržoaske kontrarevolucije protiv istog palestinskog Pokreta otpora čije je sjedište bilo u Damasku i kojeg je financirala godinama.

Vladajuće klike Arapske lige stajale su kraj prozora i gledale ne mrdnuvši prstom, s olakšanjem. Nakon 19 mjeseci rata i 60.000 ubijenih, Libanon je podijeljen na zone u kojima su različiti pretendenti učvrstili svoje položaje u krhkom oružanom primirju. Unatoč Assadovoj izdaji, vodstvo PLO-a potrošilo se na ponižavajuće pregovore kako bi zakrpalo rascjep i obnovilo 'arapsku frontu'.

Izraelske invazije Libanona

Za Izrael je sama prisutnost palestinskih boraca na libanonskom tlu bila nepodnošljiva. Dana 14. ožujka 1978. Izrael je izvršio invaziju na Južni Libanon i za nekoliko dana svladao palestinski otpor (napustila ga je libanonska vojska).

Međutim, tadašnji premijer Begin odlučio se povući pod pritiskom američkog predsjednika Jimmyja Cartera koji je odlučio podržati bilateralne tajne pregovore Sadata i Begina. Oni su bili usmjereni na normalizaciju odnosa između Izraela i Egipta. Ugovor je službeno ratificiran u Camp Davidu 18. rujna 1978.

Za Izrael, međutim, problem nije riješen. 6. lipnja 1982. IDF je pokrenuo drugu veliku invaziju na Libanon pod zapovjedništvom Ariela Sharona, ministra obrane u Beginovoj vladi. Invazija se pretvorila u krvoproliće. U nekoliko sati, vatrena poplava izraelskih zračnih snaga obrušila se na gradove i izbjegličke kampove, dok su kolone tenkova napredovale prema Bejrutu, ostavljajući iza sebe trag smrti i razaranja: 14 000 žrtava samo u prva dva tjedna.

IDF je opsjedao zapadni Beirut u smrtonosnom zagrljaju koji je trajao 78 dana, tijekom kojih su sve opskrbe bile blokirane, a grad nemilosrdno bombardiran. 7 000 poginulih libanonskih civila i neodređeni broj palestinskih žrtava (čiji pravi broj nikad nećemo znati) nisu bili dovoljni da se slomi otpor.

Zastoj je omogućio imperijalističkoj diplomaciji da stupi u igru ​​i pregovara o potpunoj evakuaciji palestinskog otpora iz Libanona. Krajem kolovoza 1982. više od 10.000 palestinskih boraca evakuiralo je Beirut pod budnim okom francusko-talijansko-američkih snaga, ali cijena plaćena za očuvanje PLO struktura bila je izuzetno visoka.

Libanonsko stanovništvo i deseci tisuća Palestinaca koji su se i dalje gomilali u izbjegličkim kampovima prepušteni su na milost i nemilost falangistima, prosirijskim šijitskim milicijama Amala, sirijskoj i izraelskoj vojsci, uz jedino jamstvo pakta napisano u pijesku koje nitko nije imao interesa poštovati.

Izraelska osveta bila je trenutna i strašna. Između 16. i 18. rujna, čim je međunarodni 'mirovni' kontingent napustio Libanon (nakon razoružavanja i evakuacije preostalih palestinskih boraca), libanonski falangisti, zaštićeni IDF-om, su kroz 40 sati masakrirali 3000 bespomoćnih palestinskih izbjeglica opustošivši izbjegličke kampove Sabra i Shatila  u Beirutu.

Ariel Sharon je navodno promatrao operaciju s vrha zgrade, 200 metara od zida logora Shatila. Baš kao što su Sirijci učinili šest godina ranije kod Tell al-Zaatara, izraelska vojska je samo pružala logističku potporu falangistima, osvjetljavajući područje bakljama, blokirajući sve rute za bijeg iz kampova, te hraneći i pomažući falangistima koji su izvodili napade i masakr.

Utjecaj masakra u Sabri i Shatili izazvao je šok u društvu, čak je stigao i do Izraela. 25. rujna 1982. masovne demonstracije od 400.000 ljudi preplavile su ulice Tel Aviva u znak gnušanja protiv IDF-ove i Sharonove uloge u masakru. Pokrenuta je službena istraga kako bi se smirio pokret i prikrila uloga IDF-a, ali čak ni izvješće o takvoj istrazi nije moglo sakriti osobnu odgovornost Ariela Sharona, koji je bio prisiljen dati ostavku.

Vodstvo PLO-a preselilo se u Tunis, gdje su Arafat i njegova svita živjeli u zlatnom egzilu dok se nisu preselili u Gazu 1994. Sva njihova energija bila je posvećena osmišljavanju pregovaračkih strategija i žongliranju suparništvu među arapskim režimima, kao i ponovnoj uspostavi normalnog odnosa sa zaljevskim monarhijama.

Politika PLO-a sve se više temeljila na zamjeni stabilizacije na Bliskom istoku za ustupke. Kako bi stekao utjecaj za pregovaračkim stolom u očima američkog imperijalizma i Europe, Arafat bi se oslanjao na Pokret otpora, pa čak i sve više na pojedinačne terorističke taktike (koje je PLO službeno osudio), kako je moć masovnog pokreta otpora opadala nakon poraza.

Okupirana područja uoči Intifade

Tijekom dvadeset godina vojne okupacije, palestinski teritoriji su za Izrael bili dodatno tržište za njegove proizvode i izvor nekvalificirane radne snage. Važan čimbenik u odluci o okupaciji Zapadne obale i Golanske visoravni bilo je prisvajanje vodnih resursa u regiji. Zadnje što je Izrael želio bilo je da teritoriji razviju vlastiti život.

Izraelska je vlada osmislila postupno gušenje gospodarstva okupiranih teritorija, koje je uglavnom bilo vezano uz poljoprivredu, s ograničenim malim obrtom. To je potkopalo sredstva za život seljaka i poljoprivrednih radnika, koji su bili prisiljeni povećati redove od 120.000 Palestinaca koji su svakodnevno putovali na posao u Izrael (jedna trećina radne snage Zapadne obale i 50 posto Gaze). Potrebu za prelaskom 'zelene crte' izraelska je država koristila kao oružje odmazde protiv palestinskih radnika, uz stalnu prijetnju zatvaranja granice prema njihovom hiru.

Ekonomija teritorija bila je (i još uvijek jest) u potpunosti ovisna o Izraelu čak i kada je riječ o osnovnim robama široke potrošnje. Izraelska je politika pogoršala prirodnu i povijesnu gospodarsku međuovisnost teritorija s ostatkom Palestine. Godine 1970. već je 82 posto uvoza bilo podrijetlom iz Izraela, da bi se 1987. popeo na 91 posto.

Stotine tisuća Palestinaca u inozemstvu također su potaknule priljev doznaka svojim obiteljima, što je u to vrijeme iznosilo 37 posto BDP-a teritorija. Novčane doznake i danas predstavljaju značajan dio (oko 20 posto) BDP-a Zapadne obale i Pojasa Gaze. To je paradoksalno pomoglo održati tržište na koje su se izraelski proizvodni viškovi mogli izvoziti.

Tijekom prvih deset godina okupacije ukupan broj doseljenika nije premašio 7.000. Međutim, s dolaskom na vlast cionističkog desničarskog Likuda 1977, politika kolonizacije je brzo eskalirala. Tijekom sljedećih deset godina, 18.000 domova i 139 naselja izgrađeno je na palestinskoj zemlji, ugostivši ukupno 80.000 doseljenika. Postavljena je mreža posebnih cesta kako bi se doseljenici odvojili od Palestinaca, što je za posljedicu imalo ozbiljno ograničenje njihove slobode kretanja. Sve veća prisutnost židovskih doseljenika postala je najodvratnija manifestacija okupacije.

Palestinsko stanovništvo teritorija doživjelo je izuzetnu demografsku eksploziju tijekom dvadeset godina okupacije. Godine 1987. 75 posto stanovništva bilo je mlađe od 25 godina, a 50 posto čak ispod 15 godina. Većina – uoči Intifade – nije znala ništa osim sve nepodnošljivijeg, ponižavajućeg i opresivnog režima izraelske okupacije.

Intifada

Četiri desetljeća nakon Nakbe i dvadeset godina nakon Šestodnevnog rata, izgledi za palestinsku nacionalnu borbu bili su sumorni. Revolucionarni pokreti u Jordanu i Libanonu ugušeni su u krvi, a palestinski otpor slomljen. Ogromna žrtva palestinskih masa u izbjegličkim kampovima nije dala nikakav konkretan rezultat. Izrael je učvrstio svoju vlast nad cijelom Palestinom.

Veliki jaz između vodstva PLO-a u Tunisu i stvarnosti teritorija postao je toliko velik da brojne znakove promjene raspoloženja na terenu nije otkrio čak ni obično pronicljivi Arafat.

Nekoliko mjeseci prije Intifade, izvješće izraelskog sociologa Merona Benvenistija s Instituta baze podataka Zapadne obale zabilježilo je:

"Nasilje je sve više djelo neorganiziranih, spontanih skupina... Između travnja 1986. i svibnja 1987. zabilježeno je 3150 nasilnih incidenata, u rasponu od jednostavnog bacanja kamenja do blokada cesta i stotinjak napada eksplozivom ili vatrenim oružjem."

Sve veća militantnost palestinskog stanovništva pod okupacijom pokazala se 5. i 6. lipnja, kada je općim štrajkom dočekana godišnjica 20 godina izraelske okupacije.

Dana 7. prosinca 1987. dogodilo se nešto potpuno neočekivano i za izraelske obavještajne službe i za vođe PLO-a: incident, sličan mnogima drugima, pokrenuo je spontani ustanak desetaka tisuća mladih ljudi i radnika protiv izraelske okupacije u srcu okupiranih teritorija, koju su čelnici PLO-a otpisali kao kazalište masovne borbe.

 Arton8011 jpg
 Ulične barikade tokom Prve Intifade/Foto: Wiki Commons

Kamion IDF-a sudario se s civilnim automobilom, pri čemu su poginula četiri palestinska radnika. Je li to bio namjerni čin odmazde vojnika za ubojstvo Izraelca u Gazi dan ranije ili samo nesreća, nije bitno. Ovo je bila kap koja je prelila čašu. Iskra je zapalila zapaljive materijale koje je izraelska okupacija gomilala dvadeset godina.

Riječ Intifada (koncept koji se može prevesti kao 'otresanje') dobro opisuje reakciju palestinskih masa. Nakon što je započeo, ustanak je u nekoliko sati poremetio davno uspostavljenu ravnotežu snaga i mjesecima je jačao, stavljajući na ozbiljnu kušnju okupacijske snage. Intifada je također imala golem međunarodni utjecaj i izazvala je podršku unutar Izraela među izraelskim Arapima, te rastuću odbojnost među dijelom židovske mladeži prema brutalnim metodama korištenima u suzbijanju ustanka.

I najbrutalnija represija pokazala se neučinkovitom. Izrael je sustavno provodio administrativni pritvor do jedne godine bez optužbe ili suđenja. U nekoliko mjeseci izvršeno je devet tisuća uhićenja; stotine ubijenih i tisuće ranjenih; rušenje kuća i odmazda nad obiteljima ubijenih ili uhićenih; kolektivne odmazde nad selima ili četvrtima – okrunjene naredbom koju je dao izraelski ministar obrane Rabin da se 'lome ruke i noge' onima koji budu uhvaćeni kako bacaju kamenje (od kojih su većina bila djeca) – takva nemilosrdna razina represije nije služila ničemu, osim raspiriti pobunu.

Borba je poprimila oblik općih štrajkova, blokada cesta, zasjeda na izraelske patrole na meti šebaba, dječaka ustanka, koji su bacali kamenje. Bili su to oblici građanskog neposluha kao što je porezni štrajk i odbijanje poštivanja radnog vremena trgovina koje su odredile izraelske vlasti. U istočnom Jeruzalemu, izraelska vojska je uzalud pokušavala natjerati trgovine da se otvore tijekom blokade. Trgovci su pod prijetnjom otvarali, da bi opet zatvorili radnje čim bi vojnici otišli.

Od najranijih dana Intifade, Narodni odbori spontano su se javljali posvuda. U početku su koordinirali skupine mladih koje su se protiv okupacijskih snaga, IDF-a i policijskih patrola borili praćkama i zapaljenim gumama. Kako se borba nastavljala, Narodni odbori također su dijelili osnovne zalihe tijekom štrajkova i zatvaranja i uspostavili skupine koje su imale zadatak čuvati zajednice.

Ti su organi okupili i organizirali omladinske i radničke aktiviste (od kojih velika većina nije bila dio već postojećih organizacija), te su preuzeli vodstvo borbe, brinući se o svakom aspektu neposrednih potreba stanovništva i zadataka koji proizlaze iz borbe.

Posebni odbori organizirali bi različite aspekte borbe. Po naseljima i selima osnivaju se zdravstvene postaje, reorganizira se školstvo nakon što su okupacijske vlasti zatvorile škole svih razina u veljači 1988. Profesionalne rate, najamnine i cijene bile su ograničene. Organizirali su bojkot izraelskih proizvoda; raspodjelu oskudnih zaliha; čak su na prehrambenu krizu pokušali odgovoriti razvojem samoodrživosti poljoprivrede i stočarstva. Uspostavljeni su narodni sudovi. Žene su imale glavnu ulogu u funkcioniranju ove galaksije odbora.

Zbog težine vojne okupacije, odbori nisu mogli u potpunosti iskoristiti svoj potencijal kao alternativna sila kolonijalnim vlastima koordinacijom na općoj razini. Međutim, tijekom prve faze Intifade oni su bili strukture kroz koje su mase izražavale svoju moć i militantnost.

U svibnju 1988. šest mjeseci nakon ustanka, izraelski izvori procjenjuju da je bilo 45.000 aktivnih odbora. Oni su počeli koordinirati na gradskoj razini, dok je Ujedinjeno zapovjedništvo Intifade odmah uspostavljeno na inicijativu glavnih stranaka palestinske ljevice (PFLP, DFLP i PCP).

Suprotno onome što se kasnije tvrdilo, vodstvo PLO-a u Tunisu bilo je potpuno smijenjeno eksplozivnim razvojem revolucionarne mobilizacije na teritorijama. Ujedinjeno zapovjedništvo uglavnom je ignoriralo Arafatove direktive sve do godinu dana kasnije, nakon što je izraelska represija u rujnu 1988. obezglavila pokret izvornog vodstva.

Izraelske podjele

Protiv djece naoružane samo kamenjem i hrabrošću raspoređena je najmoćnija vojska u regiji. Ovo je odjeknulo kao biblijski mit o borbi Davida protiv Golijata, samo što je David postao Palestinac.

Okupacijske snage rutinski su vršile pretrese kako bi rekvirirale i spalile 'oružje' poput školskih udžbenika, lijekova i medicinskih potrepština, te uništile vrtove koji su nikli posvuda kako bi prehranili stanovništvo koje je živjelo u uvjetima krajnje neimaštine. To je uzdrmalo samopouzdanje mladih vojnika IDF-a i izazvalo sve veću odbojnost prema okupaciji među slojevima izraelske mladeži.

Oštre podjele dosegle su najviše razine u ožujku 1988., formiranjem 'Vijeća za mir i sigurnost' od strane skupine umirovljenih izraelskih generala, čije je stajalište sažeo general Orr, bivši vrhovni zapovjednik IDF-a u sjevernoj regiji (Libanon): “Svi se slažemo da okupacija mora prestati, jer njeno održavanje predstavlja daleko veću opasnost za našu sigurnost od njenog okončanja.” ( Le Monde , 2. lipnja 1988.).

Njihovu peticiju potpisali su bivši šef Mossada (Yariv) i bivši upravitelj Zapadne obale (Sneh), kao i 30 generala divizije i 100 generala brigade – polovica rezervnih generala.

Shamir je, umjesto toga, odlučio izaći iz krize udvostručivši represiju na teritorijima. U kolovozu 1988. zabranjeni su Narodni odbori, a za njihove članove uvedene su zatvorske kazne do 10 godina. Intifada je, godinu dana nakon početka, počela trpjeti udare represije i sve lošijih ekonomskih uvjeta.

Ujedinjeno zapovjedništvo priznalo je autoritet PLO-a kao "jedinog predstavnika palestinskog naroda" krajem 1988. Dana 15. studenog, Arafat je proglasio neovisnost palestinske države na teritorijima koje je okupirao Izrael, nedugo nakon čega je PLO krenuo s vraćanjem kontrole nad mobilizacijom u teritorijama. Odbori su asimilirani u PLO-ove socijalne strukture i lišeni su svoje uloge embrionalnih organizama vlasti palestinskih masa.

Time je zadat odlučujući udarac masovnosti Intifade i otvorena druga, oštrija faza ustanka koji je u sloju mladeži dobio očajnički zaokret. Nimalo slučajno, kako je masovnost pobune jenjavala, jačala je uloga islamskih formacija poput Hamasa i Islamskog džihada.

Hamas

Muslimansko bratstvo nije igralo nikakvu ulogu u prvoj fazi Intifade. Hamas je kao zasebna organizacija osnovan nakon što je Intifada već započela, kako bi zaštitio interese Mujame Al-Islamiye, organizacije koju je utemeljio vođa Bratstva iz Gaze Sheikh Ahmed Yassin.

Razotkrivajući članak Andrewa Higginsa iz 2009. u Wall Street Journalu rasvijetlio je ulogu koju je odigrao Izrael u njegovanju onoga što će postati Hamas.

Nakon dva desetljeća represije od strane egipatskog režima, Muslimansko bratstvo pronašlo je povoljne uvjete za prosperitet u Gazi pod okupacijom Izraela. Izrael je dopustio da se Mujama Al-Islamiya registrira kao dobrotvorna organizacija i da legalno djeluje tijekom 1970-ih i 1980-ih, akumulirajući novac i nekretnine.

Oko organizacije, mreža škola, klubova, džamija i Islamskog sveučilišta u Gazi dali su Muslimanskom bratstvu savršeno okruženje za razvoj svojih aktivnosti. Cilj Izraela bio je iskoristiti islamske fundamentaliste da potkopaju revolucionarni lijevi pokret palestinskog otpora.

Mujama se žestoko sukobio s palestinskom ljevicom za kontrolu nad institucijama kao što je Palestinski Crveni polumjesec (muslimanska verzija Crvenog križa), upadajući u njihove urede. Uslijedila je borba na svim razinama. Islamisti su napadali dućane koji prodaju alkohol i kina. Izraelska vojska uglavnom je stajala sa strane i promatrala.

Odnos između Mujame i izraelskih tajnih službi održan je i nakon uhićenja šeika Yasina 1984. godine i uključivao je konzultacije na najvišoj razini. Nakon izbijanja Intifade, g. Hacham, izraelski vojni stručnjak za arapska pitanja, ispričao je kako je poveo jednog od osnivača Hamasa, Mahmuda Zahara, na sastanak s izraelskim ministrom obrane Yitzhakom Rabinom, kao dio redovitih konzultacija.

Masakr u džamiji al-Aqsa u Jeruzalemu u listopadu 1990. u kombinaciji s očajem koji je nastao nakon tako dugotrajne borbe bez perspektive, stvorio je povoljno okruženje za rast Hamasa.

Sporazum iz Osla 1993.

Arafat i PLO podržali su Irak u Zaljevskom ratu 1990. Sadam Husein je palestinsko pitanje postavio protiv američkog imperijalizma, osuđujući dvostruke standarde primijenjene na Irak i Izrael, i ponudio povlačenje iz Kuvajta, ako Izrael učini isto s okupiranim teritorijima. To je izazvalo razlaz između PLO-a i SAD-a, ali i Arapske lige koja je stala iza Busha.

Sada su američki imperijalisti mislili da Arafatovu slabost mogu okrenuti u svoju korist. Sazvali su konferenciju za “rješenje palestinskog pitanja” u Madridu u ljeto 1991. kojoj se PLO pridružio, a Hamas nazvao “prodajom Palestine”. Bilateralni izraelsko-palestinski pregovori na kraju su doveli do potpisivanja Sporazuma iz Osla, službeno odobrenog u javnosti u Bijeloj kući 13. rujna 1993., poznatim rukovanjem između Yassera Arafata i izraelskog premijera Yitzhaka Rabina.

S izraelske strane sporazum je bio priznanje nemogućnosti nastavka izravne okupacije teritorija, razotkrivene Intifadom.

Rabin je veći dio života proveo boreći se protiv Palestinaca. Godine 1948. sudjelovao je u napadima na Lyddu i Ramle, između Tel Aviva i Jeruzalema. Tijekom te akcije strijeljano ih je nekoliko stotina. Godine 1967. Rabin je bio načelnik Glavnog stožera IDF-a tijekom Šestodnevnog rata, nakon čega je stekao status izraelskog heroja. U kasnim 1980-ima kao ministar obrane pod Shamirom, usmjeravao je odgovor Izraela na Intifadu, uključujući naredbu izraelskim vojnicima da lome ruke palestinskoj omladini uhvaćenoj u bacanju kamenja, što je kasnije zanijekao.

Upravo ga je Intifada uvjerila da je status quo postao neodrživ. Članak u New Yorkeru (19. listopada 2015.) citirao je Rabina koji je grupi kolega iz Laburističke stranke 1988. rekao: “Naučio sam nešto u posljednja dva i pol mjeseca. Između ostalog, da ne možete silom vladati nad milijun i pol Palestinaca.”

Rabinove riječi ilustriraju koliko je duboko revolucionarni preokret Intifade uzdrmao same temelje izraelske okupacije. To je natjeralo cionističko vodstvo da promijeni taktiku. Rabinov autoritet im je to dopustio, iako po cijenu rastućeg nezadovoljstva cionističke ekstremne desnice, što će Rabina koštati života 1995. godine.

 Bill Clinton Yitzhak Rabin Yasser Arafat at the White House 1993 09 13 cropped jpg
 Bill Clinton, Yitzhak Rabin, Yasser Arafat u Bijeloj kući 1993./Foto: Wiki Commons

Izraelska vladajuća klasa je kooptirala 'arhi-neprijatelja', vodstvo PLO-a, u neugodan kompromis, koji je u biti bio zamka. PLO je pristao priznati postojanje Izraela i odustao od zahtjeva za pravom palestinskih izbjeglica iz 1948. na povratak. Izrael je pristao na uspostavu palestinskih vlasti u dijelu okupiranih teritorija Pojasa Gaze i Zapadne obale, koje bi bile odgovorne za sigurnost Izraela.

Drugim riječima, PLO je preuzeo zadatak čuvanja vlastitog naroda u zamjenu za simulakrum palestinske poludržave, ovisne na svim razinama o hirovima Izraela. Dogovor je postignut pod pokroviteljstvom arapskih režima, 'prijatelja' Palestine i američkog imperijalizma.

Sporazumi iz Osla predstavljali su prekretnicu u situaciji, dovodeći do pada palestinskog otpora. Hamas je ostao kao jedina značajna palestinska sila koja se protivi sporazumu.

Tako su sazreli otrovni plodovi tzv. mirovnog procesa vođenog američkim imperijalizmom, koji će oblikovati okvir izraelsko-palestinskog sukoba sve do danas. Nakon cijelog ovog procesa, herojskih borbi masa, te izdaje i izdaje vodstva, ništa nije riješeno. Istina, za mnoge Nakba nikada nije završila.

 Tekst je objavljen 10. svibnja 2023.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!