Zahtevi koje potura grupa zvana "Bosansko proleće", koju niko nije birao i o kojima niko nigde nije glasao, već su nametnuti samo usled političkog i ideološkog vakuuma koji postoji u socijalnom buntu u BiH, predstavljaju licemerje, kriminal i sabotažu i ako ih širi slojevi budu prihvatali, činiće to na svoju štetu i na štetu pokreta u celini.

Ovo "Bosansko proleće" sve više pokazuje da je posredi jedna gadna mutljavina vladajućeg režima za tupljenje oštrice demonstracija i za zabašurivanje socijalne tematike neoliberalnom ideologijom.

Tražiti da se plate u javnom sektoru izjednače sa onima u privatnom - koji se još licemerno naziva "proizvodnim", kao da u javnom sektoru još uvek nema proizvodnih pogona i kao da ne treba da ih bude više - znači smanjivati cenu radne snage i direktno napadati na položaj radne većine.

 

Sa internet stranice organizacije „Bosansko proleće“

Priča o "nepolitičnoj vladi" nije ništa drugo do priča o vladi koja samo sprovodi odluke u okviru postojeće, neoliberalne tranzicijske ideologije - dakle vlada eksperata koja stručnije pljačka od obične političke.

Posebno je bezobrazno ovo usklađivanje sa EU standardima, u vreme kada je EU zakonodavstvo sve više anti-radno i kada je jasno da se kod nas radnicima ukidaju prava baš na zahtev Brisela.

A relativizacija nasilja, gde se traži prekid nasilja policije "ali i demonstranata" je nešto što pas s maslom ne bi pojeo jer to u suštini govori - udri policijo svakoga ko neće da bude miran i da protestvuje samo tako da ne ugrožava režim. Jer od koga se očekuje da "prekine nasilje" demonstranata, koga će to poslati vlada kojoj je zahtev upućen? Vatrogasce, hitnu pomoć? Policiju, naravno!

Opasna je ovo bagra što je pisala te zahteve. Ko želi dobro radnim ljudima BiH, mora u ovoj mutnoj ekipi prepoznati protivnike.

---

U vezi sa ovim člankom: