Između 24. i 27. jula, preko 2800 marksista i marksistkinja iz preko 50 zemalja širom svijeta, okupili su se na Svjetskom kongresu Internacionalne marksističke tendencije (IMT). Ovaj kongres je prvobitno bio zakazan za 2020. godinu, ali je pomjeren zbog pandemije korona virusa.

Umjesto da se kongres održi uživo, uslovljen pandemijom održan je onlajn – ali prednost toga je što su po prvi put hiljade drugova i drugarica imali mogućnost učešća. Atmosfera je odisala entuzijazmom i samopouzdanjem. Kroz četiri dana trajanja kongresa stvorio se osjećaj čvrste povezanosti u jednu internacionalnu revolucionarnu organizaciju, uprkos udaljenosti koja nas razdvaja.

Kongres Internacionalne marksističke tendencije 2021 
 Slika: In Defense of Marxism

Dok su se drugovi na zapadnoj obali SAD-a budili u 05h prije podne, kongres je počinjao kasno naveče za drugove iz Indonezije. Prisutni su bili drugovi iz: Argentine, Australije, Austrije, Bangladeša, Belgije, Bolivije, Brazila, Britanije, Kanade, Čilea, El Salvadora, Gvatemale, Kostarike, Hondurasa, Kolumbije, Čehoslovačke, Danske, Holandije, Francuske, Njemačke, Gruzije, Grčke, Haitija, Mađarske, Indije, Indonezije, Irske, Italije, Liberije, Mauritanije, Meksika, Maroka, Mijanmara, Nepala, Nigerije, Norveške, Pakistana, Perua, Poljske, Portugala, Rusije, Južne Afrike, Španije, Šri Lanke, Sudana, Švedske, Švajcarske, Tajvana, SAD, Venecuele i Jugoslavije.

Doprinos druga Kazima, delegata nigerijske sekcije, bio je posebno potresan trenutak. Rasistički propisi spriječavali su nigerijske delegate da direktno učestvuju na kongresu sve do ovog trenutka. Sada je po prvi put cijela Internacionala s ponosom mogla iz prve ruke slušati izvještaj o sjajnom radu nigerijskih drugova.

Događaj je bio pravi podvig za organizaciju, uz timove koji su se u pozadini trudili da sve prođe bez zastoja, uprkos velikom obimu kongresa. Posebno su vrijedni bili prevodilački timovi, prevodeći kongres na 10 jezika.

Rezultat je bio ogroman uspjeh. Odlična atmosfera kongresa odjeknula je društvenim mrežama sa heštegom #IMTCongress21. Drugovi koji su pratili kongres dijelili su slike sa svih kontinenata i svih strana svijeta, od Edmontona u Kanadi do Karačija u Pakistanu, od Lenjingrada u Rusiji do Mančestera u Britaniji.

Svijet okrenut naglavačke

Očekivanja su ispunjena bogaton diskusijom, na visokom političkom nivou kakav se ne može naći u bilo kojoj drugoj organizaciji.

 Kongres Internacionalne marksističke tendencije 2021 1
 Alan Vuds dao je uvod u bogatu diskusiju o svetskim perspektivama dajući pregled
duboke krize kroz koju kapitalizam prolazi

Alan Vuds je otvorio kongres dajući presjek istorijske krize kakvu svijet nije vidio u posljednjih 300 godina, koja se razvila u zadnjih godinu i po. Iako virus nije izazvao krizu - koja se spremala decenijama, on je u neraskidivoj vezi s istom.

Nije prvi put da je trulež kapitalističkog sistema razotkrivena ovakvom nepredvidivom katastrofom kao što je pandemija. Citirajući stratege vladajuće klase, Alan je pokazao kako su gazde poprilično svjesne epiloga koji im prijeti. Ipak, baš kao Marija Antoaneta i francuska aristokratija prije velike Francuske revolucije, kapitalistička klasa se danas nastavlja ponašati rasipnički uprkos neopisivoj patnji velike većine čovječanstva.

Dok leševi žrtava pandemije leže nesahranjeni na ulicama Indije, najbogatiji sloj uživa profit od ukupno 5 biliona dolara od 2020.

I dok radnici Amazona padaju od iscrpljenosti po podovima skladišta Džefa Bezosa, njihov gazda putuje do granice atmosfere, postajući prvi „svemirski turista“. Kao što je Alan objasnio, ove bestidnosti neće proći nezapaženo. Pandemija je razotkrila pokvarenost, korupciju i nesposobnost vladajuće klase koja nije u stanju da okonča ovu noćnu moru. Ostao je eksplozivan bijes koji ključa u srcima stotina miliona ljudi.

Ali Alan takođe napominje da samo revolucija može zbrisati ovaj sistem s lica zemlje, i zato je neophodna revolucionarna radnička partija vođena idejama marksizma.

Revolucionarni bijes ključa

Teren za revoluciju je temeljno pripremljen, a plodovi toga se već primjećuju. U 2019. godini smo već vidjeli revolucionarne razvoje u Ekvadoru, Čileu, Iraku, Libanu i drugdje... A ove godine ispratili smo novi razvitak u Čileu; istorijski nacionalni štrajk u Kolumbiji; eksploziju anti-Bolsonaro pokreta u Brazilu – koja je odjekivala za vrijeme kongresa; izbor borbenog sindikaliste za predsjednika Perua; ustanički pokret indijskih farmera; eksplozivan pokret protiv generala u Mijanmaru; preuzimanje ljevice nad vođstvom najvećeg sindikata u Britaniji, i mnoga druga značajna dešavanja.

Sva ova razna dešavanja su simptomi procesa buđenja revolucionarne svijesti. S obzirom na sveopšte nezadovoljstvo prisutno u današnjem društvu, čak labilan i privremen oporavak bi pružio značajan podsticaj novim industrijskim pokretima, koji bi potresli radnički pokret.

Nakon Alanovog izlaganja drugovi su davali izvještaje iz cijelog svijeta, dodirujući se raznih pitanja koja je otvorila trenutna kriza: od poraza američkog imperijalizma u Avganistanu, pa do kolapsa skandinavske socijaldemokratije, uloge sindikata i kako bi se marksisti na najbolji način trebali boriti za očuvanje tekovina Kubanske revolucije.

Kongres je pružio raskošnu i sadržajnu diskusiju o svjetskim perspektivama koje su digle nivo svijesti svih drugova i drugarica o zadacima epohe i mogućnostima izgradnje marksističke tendencije sposobne za odlučno djelovanje u slijedu ovih velikih događaja.

U odbranu revolucionarne teorije

Da bismo izgradili marksističku tendenciju koja može težiti vođstvu radničkog pokreta širom svijeta, moramo izgraditi organizaciju zasnovanu na jasnim idejama i radu hiljada disciplinovanih marksističkih kadrova koji su usvojili te ideje i metode.

Kongres Internacionalne marksističke tendencije 2021 
Fred Veston dao je uvod u sesiji posebno posvećenoj marksističkoj filozofiji

Slogan kongresa, preuzet iz Lenjinovog remek djela: „Šta da se radi?“ rezimirao je fokus kongresa: „Bez revolucionarne teorije ne može biti ni revolucionarnog pokreta“. U tom cilju, kongres je posvetio posebnu sesiju na temu „Borba za marksističku filozofiju“.

Sesiju je otvorio Fred Veston iz internacionalnog rukovodstva IMT-a.

Poput kralja Kanutea koji je pokušao da obuzda plimu, vladajuća klasa danas pokušava da zaustavi klasnu borbu šireći sve vrste zabuna i lažnih ideja. To je glavna svrha današnje buržoaske filozofije. Na kraju njihovi napori moraju biti uzaludni, kako je objasnio Fred.

Marksističke ideje, naprotiv, izvlače svoju moć iz činjenice da su tačne i nude objašnjenje i način izlaska iz krize, tako da je IMT, sa svojim ogromnim naglaskom na teoriju, bio u mogućnosti da napreduje proteklih godina.

Fred je zapazio da sve druge organizacije koje sebe nazivaju „lijevim“ imaju tendenciju da zanemaruju teoriju, gledajući je kao mogući opcioni dodatak ili kao sterilnu razonodu koju teoretičari vode iz svojih fotelja. U stvarnosti, revolucionarna teorija je sve samo ne sterilna u kombinaciji sa revolucionarnom akcijom. Citirajući Marksa iz 1843. godine, Fred je objasnio sljedeće:

„Oružje kritike, naravno, ne može zamijeniti kritiku oružja. Materijalna sila mora biti srušena materijalnom silom; ali teorija takođe postaje materijalna sila čim je zahvate mase“.

Marksizam je u prvom redu filozofski pogled: filozofija dijalektičkog materijalizma, čije je suštinske karakteristike opisao Fred. Ali sama ova filozofija nije pala s neba. To je najviši proizvod milenijuma ljudskog razvoja i razvoja misli i filozofije.

Na kongresu je najavljeno da će IMT ove jeseni objaviti knjigu Alana Vudsa, ‘Istorija filozofije’, koja prati razvoj filozofije do dolaska Marksa i Engelsa u jasnom, naučnom pogledu.

Ova knjiga će zauzvrat pripremiti scenu za drugu knjigu koju trenutno Alan piše o filozofiji samog marksizma. Kad budu objavljene, ove knjige će biti moćno oružje u arsenalu nove generacije revolucionara.

Daleko od toga da omladinu ne  zanima „suva teorija“, publikacije IMT-a koriste sve širi slojevi revolucionarnih radnika i mladih koji se pridružuju našim redovima. Indikaciju ove žeđi za teorijom ukazali su podaci koji pokazuju napredak koji je postigla IMT-ova knjižara ‘WellRed Books’. Za samo 12 proteklih mjeseci prodaja knjiga se više nego udvostručila, a preko 10.300 knjiga je prodato 2020. godine, čin koji su ponovile i druge knjižare IMT-a širom svijeta.

Ova žeđ za teorijom takođe se odrazila u ogromnom entuzijazmu za novoobnovljeni časopis ‘U odbranu marksizma’ kao međunarodni kvartalni teorijski časopis. Do sad je štampano 6.000 primjeraka na engleskom, njemačkom, španskom i švedskom, sa najavljenim indonežanskim, portugalskim i drugim prevodima.

Ovaj kongres predstavlja pozornicu u tekućoj kampanji IMT-a za borbu protiv mističnih i idealističkih besmislica koje danas važe za ‘filozofiju’ u građanskom društvu - kampanja koja je u toku i koja će se nastaviti godinama i koja će postaviti temelje za izgradnju moćne marksističke tendencije.

Izgradnja revolucionarne organizacije

Nakon sjednice o marksističkoj teoriji, drugovi i drugarice diskutovali su o naporima koji su učinjeni u ime Internacionalne marksističke tendencije širom svijeta. Na svjetskom nivou, IMT porasla je za 43% samo od početka 2020. godine. U nekim sekcijama, kao što je SAD, porasli smo za čak 87%; dok u Indoneziji, u istom periodu, sekcija je porasla za čak 150%!

Iako je bilo prisutnih drugova i drugarica iz više od 50 država, IMT priznaje sekcije i grupe iz 32 od tih država. Ipak tamo gdje imamo prisutne individualne kontakte i drugove, uspostavljamo nove grupe, a tamo gdje imamo grupe izgrađujemo čvrste temelje novih sekcija. Zahtjevi za pristup dvije nove sekcije - u Jugoslaviji i Poljskoj - jednoglasno i entuzijastično su prihvaćeni na kongresu. U više od desetak drugih država gdje se konsoliduju grupe pristalica IMT-a, istovremeno se postavlja temelj za nove, važne sekcije u ne tako dalekoj budućnosti.

 Kongres Internacionalne marksističke tendencije 2021 1
 Hamid Alizade dao je organizacioni izveštaj koji je ukazao na spektakularan rast IMT

Želja za stvaranjem moćne marksističke tendencije koja može promijeniti tok istorije je vjerovatno najjasnije iskazana kroz nevjerovatnu reakciju na finansijski apel kongresa.

Apelom na drugove i drugarice da velikodušno doniraju, Džon Piterson opisao je novootvorene vidike za stvaranje marksističke sile u samoj utrobi zvijeri. U periodu od nekoliko godina, broj ljudi koji se javljaju na veb stranicu američke sekcije se utrostručio, pa onda i učetvorostručio. Brojčani rast, entuzijazam i elan naših američkih drugova i drugarica oslikao se u porastu njihovog finansijskog doprinosa.

Adam Pal iz pakistanske sekcije IMT-a apelovao je na internacionalizam svih drugova i drugarica koji mogu finansijski da doprinesu. U posljednjih nekoliko godina, drugovi i drugarice IMT-a širom svijeta pomogli su u oslobađanju zatvorenih drugova i drugarica u Pakistanu, time pokazujući moć internacionalne solidarnosti.

Za drugove i drugarice u Pakistanu, patnja i bol prouzrokovani ovom krizom nad milionima ljudi u nerazvijenim kapitalističkim nacijama, znači da doniranje izgradnji IMT-a može značiti i preskakanje obroka, školskih troškova ili važnih lijekova. Ipak, kao što Adam objašnjava, pobjeda socijalizma na tom potkontinentu je pitanje života i smrti za milione ljudi - samim tim su stotine drugova i drugarica spremni da se dobrovoljno žrtvuju.

U tom duhu ličnog požrtvovanja sakupljena je zapanjujuća cifra od preko 370 000 evra, što je za 130 000 evra više nego što je ukupno sakupljeno prošle godine na Svjetskoj školi marksizma koju je organizovala Internacionalna marksistička tendencija.

Širom svijeta, dok su druge tendencije u krizi i odišu pesimizmom, Internacionalna marksistička tendencija samouvjereno napreduje ka budućnosti, čvrsto posvećena borbi za socijalističku revoluciju.

Ulog ne može biti veći. Kao što je Alan Vuds objasnio u svojem zaključku na kongresu:

„Koji je pravi cilj socijalističke revolucije? To nije samo poboljšanje životnih uslova, nego nešto izuzetno važnije od toga. Cilj je učiniti da ono što je oduvijek bilo samo potencijal sada bude stvarnost. Kulturno prosvjetljenje svih ljudi – govorimo o iskoraku čovječanstva iz domena nužnosti ka istinskoj slobodi. To je ono za šta se borimo. To je jedini cilj za koji se vrijedi boriti u ovom presudnom trenutku ljudske istorije.“

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!