Upad revolucionarne mladeži u zgradu kenijskog parlamenta prošlog tjedna zaprepastio je svijet i ostavio kenijske političare i vladajuću klasu u stanju panike i rasula. Gruba sila nije mogla potjerati mase s ulica. Režim je bio prisiljen pribjeći novim metodama: lukavoj kombinaciji obmana, manevara i provokacija.

Službeno, Ruto je odbio prijedlog Zakona o financijama, iako bi ga u teoriji parlament još uvijek mogao usvojiti. Zapravo, već je postalo posve jasno da istu ekonomsku politiku protiv radnika i sirotinje namjerava provoditi drugim sredstvima.

Kenya main Image fair use

Ali za veliki broj mladih Kenijaca više se ne radi samo o Zakonu o financijama 2024. Nakon događaja od prošlog utorka i četvrtka, kada su režimski meci ostavili 30 mrtvih (prema službenim brojkama), milijuni su odlučili da ovaj režim mora pasti. 'Mesar iz Sugoija', kako je Ruto sada poznat, mora se srušiti.

Ali obnovljeni prosvjedi prošlog utorka pokazuju da je za to potrebno razmišljanje.

Broj ljudi na ulicama je opao. Upravo je na to ciljao Ruto sa djelomičnim ustupcima. S druge strane, plaćeni provokatori i policija korišteni su da se ti prosvjedi pretvore u nerede i pljačku. Cilj je bio jednostavan koliko i ciničan: otuđiti jedan dio masa od pokreta kako bi se izolirali najnepomirljiviji revolucionarni elementi i opravdala represija.

Kako revolucionari mogu spriječiti te napore vladajuće klase i time osigurati ne samo da Zakon o financijama padne, već i da ga Ruto i cijeli njegov režim prate u smetlište povijesti?

Mjere štednje će se nastaviti

Neposredno nakon upada u parlament prošlog tjedna, Rutov početni odgovor odražavao je aroganciju i glupost vladajuće klase. Pokrenuo je televizijsku tiradu protiv miroljubive mladeži, koju je opisao kao "izdajničke kriminalce", dok je obećao da će rasporediti vojsku protiv masa koje idu naprijed.

Međutim, sljedeći dan, Ruto je objavio da je 'poslušao' ljude na ulicama: financijski prijedlog 2024 bit će vraćen u parlament umjesto da bude usvojen kao zakon.

 fire Image Capital FM Kenya Wikimedia Commons
 Foto: Capital FM Kenya, Wikimedia Commons

Očito su u vrhu režima prevladale trezvenije misli. Pokret se nije mogao izravno slomiti. Izvršiti Rutove prijetnje bilo bi ludilo sa stajališta kenijske vladajuće klase. Doista, kada su vojnici bili raspoređeni na prosvjedu koji je uslijedio prošlog četvrtka, očito su dobili zapovijed da ne pucaju na prosvjednike. Bilo je jasno zašto. 

Mase su s ushićenjem primale obične vojnike, videći u njima svoje zaštitnike od metaka omražene policije. Da su vojnici dobili naredbu da pucaju na mase, što bi se dogodilo? Trenutačni raskol u vojsci bio bi gotovo siguran, a pad režima uslijedio bi ubrzo nakon toga.

Ali ako je bilo koja nevina duša mislila da je odlaganjem Financijskog zakona kraj problema, nažalost se varala. Režim i dalje namjerava isporučiti mnogo plijena MMF-u i imperijalistima, a oni su počeli kovati planove kako to osigurati.

Umjesto da poveća poreze kako bi platio svoje imperijalističke vjerovnike, Ruto nije gubio vrijeme najavljujući niz mjera štednje kako bi postigao isti cilj. “Narod Kenije glasno je govorio da želi manji proračun za nas kao državu”, podrugljivo je izjavio Ruto. Vlada je već najavila otpuštanje 46.000 učitelja i velika smanjenja u izgradnji cesta, zdravstvu, stanovanju i potpori za mala poduzeća.

A onda razmislite o ovoj slučajnosti: samo pet dana nakon što je Ruto odustao od prijedloga Zakona o financijama, Istočnoafrička zajednica, kojom Kenija ekonomski dominira, odlučila je uvesti niz carina. A te se carine slučajno odnose upravo na one artikle (uključujući pelene, telefone i ulje za kuhanje) koje je Ruto uopće namjeravao oporezovati!

Mase su porazile Rutovo zakonodavstvo. To je bila pobjeda. Ali sve dok vladajuća klasa ostaje na vlasti, prisiljeni su na okolnosti koje kapitalizam opterećen krizom nameće zemlji da se uvijek iznova vrate istoj politici: prisiljavanju radnika i siromašnih da plate za krizu.

Što se dogodilo u prošli utorak?

Rutovo povlačenje prijedloga Zakona o financijama, pristajanjem na glavni zahtjev pokreta, nedvojbeno je dovelo do smanjenog odaziva kad su mase ponovno izašle na ulice prošlog utorka. Ali režim je očito pripremio sljedeće korake.

Deseci tisuća najnepomirljivije i najrevolucionarnije mladeži trebale su izaći u utorak. No, da im se sprema nešto drugo, bilo je jasno od početka.

Prvo što su prosvjednici primijetili jest da su autoceste zatvorene od jutra, uključujući autoceste Nairobi-Thika, Nairobi-Nakuru, Mombasa-Malindi i Kisii-Keroka.

Cilj je očito bio frustrirati prosvjednike, tjerajući ih dalje od žarišnih točaka poput zgrade parlamenta i Državnog doma. Kad su se vratili u vlastite zajednice, režim je očito imao za cilj izazvati nerede u kojima bi osobna imovina i mala poduzeća planuli. Po svim društvenim mrežama govorilo se o unajmljenim nasilnicima, o plaćenim provokatorima, prerušenim u prosvjednike, koji započinju pljačku i nerede, ubadaju i napadaju prosvjednike.

Već je dokazano da je režim savršeno sposoban koristiti unajmljene siledžije na ovaj način. Već prošlog četvrtka kružile su videosnimke nasilnika koje je unajmio Omar Sudi u Eldoretu da zastraše prosvjednike.

No kakvu god ulogu imale ove siledžije, jasno je da su se neredi odvijali prema dobro pripremljenom planu režima. Dok je policija terorizirala miroljubive mase ispred parlamenta prije tjedan dana, snimka pokazuje kako je ta ista policija jučer dokono stajala dok su rulje izazivale kaos.

Kuda dalje?

Režim je uspio stvoriti kaos na ulicama. Njihov cilj je podijeliti pokret kako bi ga slomili. Hoće li u tome uspjeti, drugo je pitanje: način na koji je režim krenuo u izazivanje kaosa znači da manevar neće prevariti mase onoliko koliko su se nadali.

Ipak, nastavljaju sa svojim planovima, koji sada uključuju intenziviranje uhićenja i otmica. Pojedinci su već optuženi za 'zločin' tvitanja 'Ruto mora otići'.

Ovi događaji pružaju lekciju revolucionarnim radnicima i omladini. Revolucija nije drama u jednom činu. Mase su prošlog utorka okusile svoju ogromnu moć. Ali jučerašnji dan pokazao je da sirova snaga nije dovoljna.

 smoke Image Capital FM Kenya Wikimedia Commons
 Foto: Capital FM Kenya, Wikimedia Commons

Mase se suočavaju s upornim neprijateljem – kenijskom kapitalističkom klasom koju podupire zapadni imperijalizam. Ovaj neprijatelj neće odustati bez borbe. Koristit će se svim sredstvima kako bi prisilio mase da prihvate jaram izrabljivanja i ugnjetavanja, koji iz dana u dan postaje sve teži. Klasni neprijatelji imaju organizaciju, materijalna sredstva i čvrsto su povezani sviješću o svojim interesima.

Od početka pokreta naglašavali smo činjenicu da se mase moraju ravnopravno organizirati. Jučerašnji događaji jasno su pokazali tu činjenicu.

Slogan "bez vođe, bez plemena, bez partije" bio je pozitivan utoliko što je značio odbacivanje onih potencijalnih vođa iz tabora našeg klasnog neprijatelja, kao što je tabor Rutoove lojalne opozicije oko Odinge.

Ali bez jasne organizacije i vodstva, manevri režima, kakve smo vidjeli jučer, prijete demoralizirati i zbuniti mase. Pokrenuli smo potrebu za komitetima na svakom radnom mjestu, u školi i zajednici upravo kako bismo ovom pokretu dali iskreno, revolucionarno vodstvo iznutra i jasne kanale organizacije.

Takva organizacija, kao što smo objasnili, mogla bi pomoći da se radnička klasa uvuče u borbu, da iskoristi svoju ogromnu moć da zaustavi ekonomiju. Mogla bi se svjesno povezati s redovima običnih vojnika, dovodeći ih na stranu masa. I mogla bi osigurati nadzor i samoobranu na prosvjedima, protjerivati ​​i razotkrivati ​​plaćene siledžije prerušene u 'prosvjednike', spriječavajući svaki podli manevar koji režim pokuša izvesti.

Nastavljamo apelirati na ovaj način djelovanja. No, posljednjih dana pokazalo se da ni to nije dovoljno.

Ruto je napravio ustupke. To je neke privremeno zadovoljilo, ali neće proći dugo prije nego što širokim masama postane jasno da je Ruto izveo okrutni trik. Avangarda mladih već je svjesna da je povlačenje prijedloga Zakona o financijama bila dimna zavjesa iza koje će se nastaviti po starom. Program kapitalističke klase i zapadnog imperijalizma još uvijek je na dnevnom redu!

 protest Image Capital FM Kenya Wikimedia Commons
 Foto: Capital FM Kenya, Wikimedia Commons

Napredni radnici i omladina moraju se spojiti u revolucionarnu partiju koja će provoditi sustavnu agitaciju, razotkrivajući laži ovog režima, razotkrivajući činjenicu da je Zakon o financijama samo jedna od mnogih mjera namijenjenih da radnici i sirotinja plate krizu kapitalizma. Moramo razjasniti širokim masama da nije samo Financijski zakon, nije samo Ruto, nego je cijeli kapitalistički sustav koji mora biti počišćen kako bi se zajamčio pristojan život masama.

Kako bi proširila pokret, proširila svoje horizonte dalje od rušenja Rutoa i Financijskog zakona, pretvorila ovaj pokret u borbu za osvajanje vlasti od strane radničke klase, takva bi partija iznijela niz programskih točaka povezanih s potrebama masa. Iako nipošto nisu iscrpne, one mogu uključivati ​​stvari kao što su:

- Sloboda za sve one koje je režim oteo;

- Pravo na besplatnu, kvalitetnu zdravstvenu skrb i obrazovanje;

- Pravo na dobro plaćen rad kroz program javnih radova;

- Poništenje svih privatizacija;

- Prestanak otimanja zemlje i eksproprijacija velikih zemljoposjednika;

- Da ovaj program plaćaju bogati, izvlaštenjem glavnih industrija, banaka i osiguravajućih društava;

- Odricanje od imperijalističkih dugova;

- Kraj svih vojnih poslova s ​​imperijalističkim silama;

- Za radničku vladu utemeljenu na snazi ​​revolucionarnih masa, organiziranu na temelju revolucionarnih komiteta.

Revolucionarna komunistička internacionala voljna je pružiti svaku pomoć u ovom radu izgradnje revolucionarne partije koja će dati organizirani, svjesni politički izraz avangardi kenijske radničke klase i mladeži. Apeliramo na vas, čitatelje, da nas kontaktirate, razgovarate s nama i pridružite nam se u ovom zadatku.

Tekst je objavljen 03. srpnja 2024.

 

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!