Ekstatični krici i uzvici su izbili u cijeloj zemlji viješću da je Džeremi Korbin ponovo pobijedio u trci da postane novi lider Laburističke partije, sa čak još većim mandatom nego u septembru prošle godine. 313,209 članova je glasalo za njega, 61,8% glasača u odnosu na 59,5% prošle godine. Njegov suparnik Oven Smit, kandidat "jedinstva", dobio je 193,229 glasova ili 38,2% od ukupnog broja glasova. Izlazak birača je bio 77,6%, sa učešćem 506,438 članova i simpatizera.(Ukupno je 313 209 članova glasalo za njega,61,8% glasača u odnosu na 59,5 % lani.)

Korbin je dobio većinu u odnosu na Smita u svim kategorijama: članovi, registrovane pristalice i povezani sindikati. Dobio je podršku 59% glasača članova (10 procenata više nego prošle godine), 70% registrovanih simpatizera i 60% povezanih simpatizera. Ovaj rezultat je zeleno svjetlo za Korbina i veliki je udarac desnom krilu Laburističke partije.

Korbinov masovni pokret

Prisjetimo se da je Korbinova današnja pobjeda dobijena uprkos žestokoj borbi establišmenta, unutar i izvan partije i pokušajima da ga svrgnu sa vlasti. Sve je bilo protiv njega u prljavoj kampanji. 130 000 novih članova isključeno je iz glasanja, desetine hiljada suspendovano pa i protjerano u pokušaju da ih se spriječi u glasanju.Unatoč tome Korbinova većina se povećala!

Desno krilo oko Parlamentarne Laburističke partije nikad nije prihvatilo njegovu prvu pobjedu i odmah je počelo sa radom da obori njegov mandat. Ova kampanja je kulminirala desničarskim udarima od prije nekoliko mjeseci,kada je 80% poslanika laburista glasalo za prijedlog o nepovjerenju u Korbina. Pomijerali su raj i pakao da ga se riješe. Ali njihovi pokušaji su im se sada potpuno obili od glavu.

Izbor nije nikakvo iznenađenje ako se uzme u obzir raspoloženje među članstvom partije. Na kraju Oven Smit nije imao šanse. Ovo dokazuje slabost desnog krila Laburističke partije. Izgubili su kontrolu nad partijom Korbinovom pobjedom i pridruživanjem stotina hiljada članova u Laburističku partiju s ciljem da brane i podrže Korbina. Partija je gotovo utrostručila svoje članstvo od opštih izbora u maju 2015.

Korbin je svakako ojačao svoju poziciju u partiji posebno među novim članovima. Kako navodi jedan komentator: ,,On ima masovniju podršku od bilo kojeg lidera partije u prošlosti." Takva pobjeda se ne smije rasuti već iskoristiti za transformaciju Laburističke partije u masovnu, borbenu socijalističku partiju.

Jedinstvo - na osnovu čega?

Naravno, bilo je hitnih poziva parlamentarnog dijela Laburističke partije da se ujedine iza Korbina. Svi lokalni sastanci Laburističke partije sledećeg mjeseca će sigurno vršiti pritisak u ovom pravcu. Mora se zahtijevati da se potpuna nelojalnost vođstvu partije u desnom krilu laburista zaustavi, to je kontinuirano zabadanje noža u leđa od strane desničarskih parlamentaraca, koji su bili u svim medijima, i potkopavali podršku partiji. Ovi parlamentarci moraju ili prihvatiti Korbinov mandat ili odstupiti. Očito je da desno krilo pretrpjelo veliki udarac.Mnogi desni parlamentarci su se namjerno udaljili od konferencije Laburista, znajući da nemaju šta pokazati. Oni „ližu“ svoje rane, čak i govore o ,, jedinstvu" i ,,slušanju". Stiven Kinok, koji je bio glasni protivnik Korbina, poslao mu je tekst, u tonu čestitanja, oštar kao žilet. Brojevi su pokazali kako vjetar puše, a sada će se pokazati i ,,odanost". U stvarnosti oni samo kupuju vrijeme.Neki će se vratiti u Šedou Kebinet. Drugi će odbiti sa hladnim osmijehom. Desno krilo nikad neće izgubiti nadu u preokret.Povijajući glave, oni govore o novoj organizaciji unutar Laburističke partije - ,,partija u partiji" – koja će da vodi i koordinira njihovim postupcima.

Corbyn Blairites

Naredne bitke

Naravno, imaju ogroman problem : laburističko članstvo koje je odlučno odbacilo blerizam i politiku desnice. Oni traže pravu alternativu koju vide u Džeremiju Korbinu. Vrlo je vjerovatno da će članstvo nastaviti da raste što znači da će baza za desno krilo nastaviti da slabi. Otvoriće se prostor za lokalne izborne konferencije na kojima će opet biti bačena rukavica u lice desnom krilu. Oni ovo neće moći izbjeći, bez obzira što će bleristi apelovati na Korbina koji je na strani demokratije i članstva. Kada se ovo dogodi, sve će biti moguće. Ideja da će desno krilo prihvatiti ovaj lijevi zaokret je fantazija.

Fajnenšel Tajms, oštreći zube, komentariše: “Džeremi Korbin se vratio kao lider Laburista,jačajući stisak ljevice u jednoj od najstarijih političkih partija u Britaniji.” Vladajuća klasa je uzbunjena ovim napretkom ljevice i učiniće sve da to zaustavi.

Desno krilo je peta kolona krupnog kapitala unutar Laburističke partije. Oni su karijeristi kao i njihove kolege u kapitalističkim partijama. Oni će skočiti sa broda kad za to dođe vrijeme. Britanija se kreće prema nepoznatim vodama. Torijevci, iako regrupisani, se kreću prema raspadu zbog Bregzit pregovora. Raskoli u torijevskom kabinetu se već mogu vidjeti. Ovo je samo početak. Sa novom ekonomskom krizom prostor će biti pripremljen za generalne izbore. U tom trenutku, kapitalistički establišment može pozvati desno krilo Laburističke partije na raskol kako bi spriječili da Korbin dođe na vlast.

Iako se priča o “jedinstvu”, podjela između članstva i desnog krila oko Parlamentarne Laburističke grupe je nepremostiv. Borba za demokratizaciju partije mora ići zajedno sa borbom za odlučnu socijalističku politiku koja može odgovoriti na krizu kapitalizma.

Mi smo u zanimljivim vremenima. Korbinova pobjeda znači da je duh izašao iz boce. Nema povratka nazad. Sada počinje borba za promjenu društva.