Preveli DM i TM

 

Drug Rijaz Lund, vodeći član pakistanske sekcije Internacionalne marksističke tendencije i dobro poznati klasni borac u Karačiju, hladnokrvno je ustreljen od strane atentatora. U kukavičkom i brutalnom napadu, on je pogođen tri puta, dva puta u stomak i jednom u grudi.

 

 

Drug Rijaz Lund Baloč, na Kongresu pakistanske sekcije IMT-a

 

Drugarice i drugovi,

 

 

Drug Rijaz Lund, vodeći član pakistanske sekcije Internacionalne marksističke tendencije i dobro poznati klasni borac u Karačiju, hladnokrvno je ustreljen od strane atentatora. U kukavičkom i brutalnom napadu, on je pogođen tri puta, dva puta u stomak i jednom u grudi.

 

U ovom trenutku nemamo dovoljno informacija o napadu. Međutim, raspolažemo sledećom kratkom objavom jednog od drugova:

 

"Moj dragi prijatelj i drug Rijaz H Baloč (Riaz H Baloch) ustreljen je tri puta u Karačiju u terorističkom napadu, dva puta u stomak i jednom u grudi. On je već bio ustreljen dva puta u proteklim godinama od strane MQM (prim. prev. Muttahida Quami Movement - Ujedinjeni nacionalni pokret) na putu svoje borbe za socijalizam u paklu na zemlji kakav je moderni Pakistan. Sve naše misli i revolucionarni plamen su sa Rijazom, koji je jedno od najveselijih ljudskih bića koje sam ikada upoznao, ali takođe i jedan od najozbiljnijih revolucionara na planeti. Ne trebaju nam mučenici! Iako je navedeno da je u krtičnom stanju, Rijaz će se sigurno oporaviti i nastaviti borbu u koju su uključeni svi drugovi IMT-a (prim prev. Internacionalna marksistička tendencija): beskompromisnu borbu do socijalističke revolucije!"

 

Iz ovog kratkog izveštaja izgleda da je, uprkos ozbiljnosti njegovih povreda, drug Rijaz preživeo i da je neposredna opasnost prošla. Kako je rečeno, ovo nije prvi put da je bio meta kontrarevolucionarnih ubica. Pre nekoliko godina je bio pogođen i ranjen od strane revolveraša iz fašističkog MQM. Preživeo je taj napad i mi se žarko nadamo da će se ponovo izvući i živeti da se bori protiv kontrarevolucionarnih snaga koje je izrodila prljava močvara trulog pakistanskog kapitalizma.

 

Drug Rijaz je jedan od najprimernijih boraca za ciljeve pakistanske radničke klase. On je vodeća figura PTUDC-a (prim prev. Kampanja za odbranu pakistanskih sindikata) i dobro poznata ličnost u radničkom pokretu Karačija. Takođe je u potpunosti posvećen cilju internacionalnog socijalizma i IMT-u. Pre samo nekoliko nedelja bio je deo pakistanske delegacije na Svetskom kongresu IMT-a u Grčkoj. Objavljujemo fotografiju sa tog Kongresa zajedno sa člankom iz pakistanske štampe:

 

"KARAČI: Dekan Pravnog fakulteta ''Šehid Benazir Buto'', Rijaz Baloč, pogođen je tri puta u Landi Manzil Pamp oblasti Karačija u subotu, zadobivši teške povrede, objavio je Ekspres njuz.

Na putu do Univerziteta, neidentifikovani napadači pucali su u dekana u navodnom pokušaju ciljanog ubistva i pljačke, navodi policija.

 

Primljen je u bolnicu Džina, gde su lekari rekli da je njegovo stanje kritično.

 

Od tri ispaljena metka, dva su ga pogodila u stomak a jedan u grudi, navodi policija.

Policija je nakon uviđaja saopštila da nema vidljivih rupa od metaka na kolima što ih je navelo da pretpostave da su naoružani napadači bili sa dekanom u kolima u vreme napada." (Tribun,  13. septembra 2014.)

 

Drug Rijaz i Alan Vuds na

Svetskom kongresu IMT-a

 Takvi kukavički napadi nikad neće slomiti volju za borbom pakistanskih marksista. Oni su navikli na život pun nevolja i opasnosti. Međutim, u ovom teškom trenutku od najveće je važnosti da osete da nisu sami.

 

Socijalisti, sindikalisti i revolucionari celog sveta iskazuju prezir prema ovom zločinačkom činu, kao i svoju solidarnost i podršku za druga Rijaza Lunda Baloča, Kampanju za odbranu pakistanskih sindikata i za sve drugove koji se bore protiv ugnjetavanja i nepravde u Pakistanu. [Pisma podržke slati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.]

 

Crveni pozdrav / lal salam / svim pakistanskim drugovima! Njihova borba je naša borba! Povreda jednog je povreda svih! Neka ovo udvstruči našu rešenost da okončamo noćnu moru kapitalizma jednom za svagda!

 

Alan Vuds, London, 13. septembar 2014.