Poslije jednogodišnje bitke, indijski farmeri su konačno pobijedili desničarsku Modijevu vladu i njene kapitalističke gospodare, primoravajući ih da ukinu njihova tri reakcionarna zakona o poljoprivredi. Ovo je velika pobjeda poljoprivrednika koja je ostvarena hrabrom i upornom borbom koja konstantno traje od septembra 2020. godine.

Bilo je uspona i padova u ovoj borbi, ali farmeri nikada nisu posustali (pročitajte naše prethodne reportaže: [1] [2] [3] [4] [5] [6]). Veliko veselje širi se među grupama farmera i hiljadama širom sveta koji su podržali njihovu borbu protiv Modijeve vlade.

 Farmers_Protest_at_Tikri_Border_Image_Randeep_Maddoke_Wikimedia_Commons 1
 Izvor: Randeep Madoke, Wikimedia Commons

Uporna borba

Ovi zakoni su bili povezani sa masovnom korporativizacijom koju je sprovela Modijeva vlada, sa ciljem da ukine minimalne cijene podrške za poljoprivrednike, koje određuje država kako bi se osiguralo da farmeri dobiju cijenu za svoje usjeve od koje mogu živjeti.

Novi zakon se odnosio na bacanje farmera vukovima multinacionalnog agrobiznisa, a njegovo usvajanje bi dovelo do ogromnog porasta siromaštva, samoubistava, neimaštine i smrti farmera (što je već u porastu), uz njihovo veliko zaduživanje bankama i korporacijama.

 cropped_March_to_Delhi_Image_Randeep_Maddoke_Wikimedia_Commons
 Izvor: Randeep Maddoke, Wikimedia Commons

Poljoprivrednici su svoju kampanju započeli prošle godine u različitim gradovima širom države Pendžab i Harijana. Pod zastavom Ujedinjenog farmerskog fronta (SKM), grupa farmera marširala je prema glavnom gradu i organizovala demonstraciju sjedenja na glavnim autoputevima koji ulaze u glavni grad, Delhi.

Ogroman talas podrške počeo je da dolazi iz svih dijelova društva, uključujući radničku klasu, u Indiji i inostranstvu. Modijeva vlada je pokrenula seriju razgovora sa liderima farmera, što se kasnije pokazalo kao diverzija koja je imala za cilj da jednostavno ukrade vrijeme i iscrpi borbu. Rukovodstvo farmera je to shvatilo nakon 11 neuspjelih pregovora.

U ovoj borbi, oko 700 farmera je poginulo, uključujući našeg veoma dragog simpatizera, Datara Singa, predsjednika Partije radnika i seljaka Pendžaba, koji je doživio smrtonosni srčani udar tokom demonstracije sjedenja na granici Delhija.

Poljoprivrednici su se danonoćno mučili na granicama. Suočili su se sa policijskim palicama, premlaćivanjem i ubistvima od strane Modijevih desničarskih nasilnika u Lakhimpuru. Nekoliko ih je zatvoreno, a mejnstrim mediji su ispljuvali njihovu borbu.

Nakon događaja 26. januara, Dana Republike Indije, kada su stotine hiljada farmera marširali u Nju Delhi i zauzeli Crvenu tvrđavu, pokret se proširio na najveću državu Utar Pradeš. Ovaj dramatičan razvoj transformisao je cijelu situaciju.

Ogroman broj farmera izašao je u državi Utar Pradeš i drugim dijelovima zemlje, a Modi je pokrenuo policiju da uguši početna okupljanja kako bi spriječio da se pokret proširi na druge države. Ali farmeri su okrenuli ploču i izašli u još većem broju. Pokret koji je u početku bio ograničen na zapadni dio države proširio se na druge dijelove i na susjedne države.

Bankrot mejnstrim partija

Sve glavne političke stranke, uključujući Kongres, SAD [desničarska, sikistički orijentisana partija], lideri Komunističke partije Indije i ostale, igrale su zločinačku ulogu, držeći distancu od borbe vodećih farmera. Jednom kada je borba dobila široku podršku javnosti, ovi partijski lideri su jednostavno plesali po rubu  pokreta.

U nekim slučajevima, bili su primorani da se okrenu lijevo pod pritiskom masa. Ekstremno desničarska partija Širomani Akali Dal (SAD) u početku je dala svoju neposrednu podršku Modiju, favorizujući zakone protiv poljoprivrednika. Međutim, suočeni sa bijesom velikog broja farmera, ubrzo su se okrenuli masi.

Kongres i druge stranke bile su potpuno moralno kompromitovane i nisu imale principijelne osnove da stanu na stranu farmera – tokom svoje vladavine, oni su sami bili ključni arhitekti korporatizacije poljoprivrede i anti-farmerskih mjera.

Staljinistički lideri KPI-M, koji su poznati kao koljači bengalskih farmera, besramno su se držali na distanci, skrivajući se iza saveza opozicionih partija predvođenih veoma reakcionarnim vođama.

Uprkos simboličnoj podršci ovog velikog saveza lopova, sve njihove akcije nisu uspjele da pomognu farmerima u njihovoj borbi. Ove partije su držale svoje lokalne članove podalje od borbe farmera kako bi se pobrinule da se ne bi zarazili radikalnim duhom farmera.

Sve strane se u principu slažu sa Modijevom eksploatatorskom politikom. Jedina zamjerka im je način na koji se ona sprovodi.

Ogoljena je i uloga korumpiranog indijskog pravosuđa i centralne administracije. U početku, lideri farmera imali su određene iluzije da će „moćni“ i „nezavisni“ Vrhovni sud riješiti tu stvar.

 woman_fighting_Image_Jaskaran_Wikimedia_Commons
 Izvor: Jaskaran, Wikimedia Commons

Međutim, Vrhovni sud nije uradio ništa osim što je formirao komitet anti-farmerskih lidera, stručnjaka i profesora da „razmotre stvar“. Ovaj eksperiment je očajnički propao. Kada je riječ o odbrani interesa kapitalista, pravosuđe nikada nije nezavisno – i ovo iskustvo poslužilo je kao velika lekcija za poljoprivrednike.

Farmeri su pobijedili Modija i njegove kapitalističke gospodare samo svojom snagom. Oni su napravili rupu u samom kapitalističkom sistemu, koji se oslanja na državni aparat da eksploatiše poljoprivrednike i radnike. Farmeri su pobijedili ovaj aparat.

U narednim danima, ovo bi moglo da stvori košmarnu situaciju za Modija i njegove prevarante, uključujući najveće indijske mogule, Adanija i Ambanija. Biće prinuđeni da preispitaju situaciju i eventualno prilagode svoju taktiku.

Čestitke poljoprivrednicima! Za borbu radnika i farmera protiv Modija!

Poljoprivrednici zaslužuju ogromne čestitke i čitav međunarodni radnički pokret treba da pozdravi njihovu pobjedu: oni imaju pravo da slave svoj uspeh. Oni su dali primjer indijskoj i međunarodnoj radničkoj klasi. Samo odlučna i beskompromisna borba može dovesti do pobjede.

Internacionalna marksistička tendencija (IMT) podržava farmere od prvog dana njihove borbe. IMT je objavio izvještaje i članke o borbama farmera i intervjuisao pokojnog lidera farmera Datara Singa iz Kirti Kisan Union Pendžaba. Drugovi iz IMT-a intervenisali su u raznim radničkim organizacijama i sindikatima u drugim zemljama kako bi širili poruku farmera na međunarodnom nivou. Prijedlozi su iznijeti u sindikatima i stigle su mnoge poruke solidarnosti od istaknutih članova međunarodnog radničkog pokreta.

 Farmers_Protest_at_Tikri_Border_-_15_Image_Randeep_Maddoke_Wikimedia_Commons
 Izvor: Randeep Maddoke, Wikimedia Commons

Naši drugovi i simpatizeri su se umiješali u borbu sa revolucionarnim idejama i perspektivama koje su poljoprivrednici objeručke prihvatili. Poruke IMT-a su naši simpatizeri unijeli u borbu i  one su stigle do poljoprivrednika i njihovih organizacija. Ključni među njima bio je poziv na zajedničku borbu poljoprivrednika i radnika za generalni štrajk do daljnjeg kako bi se srušila Modijeva vlada.

To se poklopilo sa iskustvima samih poljoprivrednika koji su pod uticajem događaja zaključili da moraju proaktivno pristupiti organizacijama radničke klase i težiti ka ujedinjenoj borbi radnika i farmera. Međutim, staljinističko rukovodstvo indijskih sindikata besramno je izolovalo svoje članove od borbe farmera. Međutim, čak i bez učešća potonjeg, farmeri su hrabro marširali na parlament: osramotili staljinističke birokrate i pokazali običnim radnicima put naprijed.

Ovo je velika pobjeda indijskih farmera. Biće još bitaka pred nama, pogotovo kada Modi i njegovi saučesnici preispitaju situaciju i pregrupišu se da bi nastavili daljnje napade u cilju korporatizacije poljoprivrede.

Međutim, indijski farmeri su sada oprezniji, organizovaniji, svjesniji nego ranije i imaju kapacitet da se bore protiv svakog značajnog napada. Ova pobjeda će imati ogroman uticaj na politiku Indije i transformisaće je u narednim vremenima.

 women_farmers_Image_Jugnu_Grewal_Almeida_Twitter
 Izvor: Jugnu Grewal Almeida, Twitter

Masama je jasan bankrot svih opozicionih partija, pa i komunističkih, a ovim pokretom je razotkrivena trulež čitavog političkog spektra i državnih institucija.

Ovo će imati neviđeni odjek u svijesti radničke klase. U posljednjih sedam godina, Modi je prikazan kao nepogrešiv i nepobjediv vođa, ali farmeri su sada nanijeli težak poraz njemu i cijelom njegovom režimu.

Sljedeći korak je borba protiv privatizacione politike monetarnog gasovoda, protiv koje se organizuje generalni štrajk 26. novembra 2021. Poljoprivrednici moraju podržati ovaj štrajk i srušiti ovaj režim i da istovremeno idu ka generalnom štrajku do daljnjeg sa svim poljoprivrednicima i radnicima ujedinjenim u akciji.

Poljoprivrednicima i radnicima Indije potrebna je politička partija koja će svojim programom zadovoljiti njihove potrebe. Ciljevi radničke klase mogu se postići samo rušenjem kapitalizma i izvođenjem socijalističke revolucije.

Revolucionarna partija, zasnovana na idejama Marksa, Engelsa, Lenjina i Trockog, mora biti izgrađena u ovoj situaciji da bi izvršila ovaj ogroman zadatak u cilju socijalističke transformacije.

Čestitamo indijskim farmerima na pobjedi!

Živjela borba indijskih farmera!

Oduprite se svim daljnjim napadima Modija i njegovih kapitalističkih gospodara!

Poljoprivrednici i radnici, ujedinite se i borite se!

Tekst je objavljen 20. novembra 2021.