Svi vidimo
da adekvatna zdravstvena nega postaje sve više privilegija onih koji mogu da ga plate, a sve manje pravo svakog čoveka;

da se danima čeka na slobodan termin kod lekara opšte prakse, a na specijalističke preglede i zahvate i po nekoliko meseci;

da znatan broj lekara upućuje pacijente u svoje privatne klinike. Ko ove ne može da priušti, osuđen je na trku sa vremenom u često predugim redovima za čekanje;

da se vrši pritisak na lekare u državnim ustanovama da izdaju što manje skupih pregleda i recepata. U protivnom, preti im se odbijanjem od plate.

Istovremeno
Podaci Zavoda za zapošljavanje govore da postoje hiljade nezaposlenih lekara.

Na snazi je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uključujući i zdravstvo.

Domaća farmaceutska industrija se sistematski razrušila, iako su mnogi njeni radnici pokušavali da je spasu.

Gazde izbegavaju da radnicima overe zdravstvene knjižice, dok se penzionerima, kojima je zdravlje najugroženije, smanjuju prihodi, a trudne radnice dobijaju otkaze.

Zašto?
Merama štednje država sve više favorizuje privatne zdravstvene ustanove, veštački čineći državne ustanove slabije opremljenima i manje efikasnima. Kada bi se radilo o trci, državne ustanove bi imale vezane i ruke i noge, dok bi privatnicima bila data kraća staza.

„Povoljna poslovna klima“, koju stalno uzdižu svi predstavnici vlasti i opozicije, u kontekstu zdravstva znači pakt sa privatnim sektorom, koji zdravstvenim preduzetnicima omogućava da zarade na ljudskoj nevolji, a političarima da uštede na našem zdravlju i ugrabe sebi deo. Javno zdravlje je na tržištu nebitno – osim ako garantuje profit.

Rešenje postoji – POTPUNO JAVNO FINANSIRANO ZDRAVSTVO!
Ovi problemi nisu nerešivi. Izbacivanje preduzetništva iz zdravstva je nužan civilizacijski cilj svakog društva koje želi da njegovi članovi žive duge i zdrave živote. Umesto rezova, veća budžetska ulaganja u zdravstvo! Besplatno školstvo radi obrazovanje novih lekarskih kadrova, uključujući i vrhunske stručnjake.

Dole zabrane zapošljavanja u javnom sektoru! Nema razloga da lekari budu preopterećeni, a da pacijenti čekaju predugo na preglede! Za ekonomske podsticaje lekarima koji bi da se zaposle u državnim zdravstvenim ustanovama.

Za zabranu istovremenog rada u privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama. Privatno zdravstvo mora biti postepeno prevaziđeno u korist jeftinijeg i efikasnijeg državnog zdravstva.

Vratimo zdravlje u naše ruke!

Ali država nema para...?
Onda ih mora uzeti od onih koji imaju!

Protestni letak u pdf formatu možete preuzeti ovde. Svako umnožavanje i distribuiranje je dozvoljeno i poželjno.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!