Danas su političke snage okupljene oko Saveza za Srbiju još jednom pokazale kako zaista zamišljaju političke slobode i otvoren, „građanski“ karakter protesta.

Zvanični redari protesta formirali su kordon ispred Levog bloka, sa ciljem da fizički spreče naše priključivanje protestnoj koloni. Zaklonivši transparent „Stop krvavim radničkim odelima“, redari su se ponašali bahato, poput najobičnijih batinaša, provocirajući učesnike Levog bloka i otvoreno planirajući izazivanje incidenta na naše oči. Do tog incidenta je najpre došlo kada je protestna povorka krenula i kada su redari pokušali da zatvore Zmaj Jovinu ulicu, što im nismo dozvolili. U toku protestne šetnje, redari su sve očajnije nastavljali da ometaju nastup Levog bloka čak i nasrćući na naše drugarice. Njihovi panični ispadi konačno su prestali nakon podrške koju smo dobili od radnika Pošte Srbije, nakon čega su se demoralisali i udaljili.

Đilasovi redariLevi blok se neće dati zastrašiti nasiljem redarskih botova, niti bilo kojim drugim sličnim pritiscima. Nastavićemo da učestvujemo u legitimom antirežimskom narodnom buntu, sa zahtevima koji izražavaju stvarne potrebe svih radnih ljudi u Srbiji. Borba za političke slobode ne može se voditi tako što se fizički onemogućava iznošenje zahteva u interesu najširih slojeva stanovništva. Naši zahtevi su bezbednost na radu, moratorijum na nasilna iseljenja, zaustavljanje privatizacije i siguran posao za sve. Ako su ovi zahtevi nekome neprihvatljivi, kao što to očigledno jesu strukturama SZS, onda je jasno da se iza njihove politike ne krije težnja za pozitivnim političkim promenama, već ambicija da se bude kalif umesto kalifa.

Nakon što su pretnjama ućutkali glumicu Mirjanu Karanović i trenera Duška Vujoševića, nakon što su uvredama i nasrtajima izgurali LGBT aktiviste iz protestne kolone, SZS poltroni i batinaši su konačno naišli na nekog ko im se neće sklanjati i koga njihovi kordoni neće zaustaviti. Nastavićemo da se borimo za radnička prava na ulici i na svim drugim poljima. Pozivamo radne ljude željne sistemskih promena da se priključe Levom bloku, kako bismo se postarali da sa odlaskom Vučićevog režima ode i tajkunska politika štednje i privatizacije.

Marksistička organizacija „Crveni“
Marks 21
Beogradska omladinska akcija
Socijaldemokratska unija

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!