Na jučerašnjem protestu, nakon što se Levi blok okupio na dogovorenom mestu, primetili smo da se skuplja linija redara koja se isprečila između nas i glavne kolone protesta. Ubrzo smo shvatili da se planira ono što smo i pretpostavili – jedan od redara izjavio je da su dobili direktivu od Demokratske stranke da se Levi blok ne sme priključiti protestu. Naravno, nama nije bilo ni nakraj pameti da tako nešto dozvolimo.

Đilasovi botoviU momentu kada smo pokušali da se priključimo protestu, linija redara je pokušala da nam blokira prolaz, gurajući i pokušavajući da nam oduzmu transparente. Nakon nekog vremena guranja i raspravljanja, videle su se ozbiljne podele i kolebanje među redarima. Neki su bili uporni u tome da nas ne puste, drugi su rekli da nas treba pustiti jer smo i mi deo protesta, dok su treći čak izrazili simpatije prema Levom bloku komentarišući da komunisti imaju najbolje pesme kada su išli antifašistički hitovi „Bela ćao“ i „Aj Karmela“. Levi blok je, naravno, kao što je i planirao prošao. Očigledno lojalnost DS-u i SZS-u nije ni blizu dovoljno čvrsta da nas zaustave, što govori o šupljini njihove politike.

Pored već poznatog transparenta „STOP KRVAVIM RADNIČKIM ODELIMA“, naš glavni transparent je bio „DOLE VUČIĆ – DOLE KAPITALIZAM“. Interesantno je i da je manji transparent „VUČIĆ – ĐILAS ISTA GOVNA“, gde je govno bilo nacrtano u stilu emodžija, bio jedan od najsimpatičnijih i najbolje prihvaćenih transparenata među učesnicima protesta. Mnogi od njih su glasno komentarisali koliko je ta parola tačna.

Deo redara je nastavio da pokušava da nas sabotira. Šetačima u povorci su govorili da nas zaobilaze, dok se nekolicina njih okupila ispred našeg transparenta „STOP KRVAVIM RADNIČKIM ODELIMA“. Jedan od redara je stalno bio u komunikaciji sa nadređenima jer je imao slušalice i mikrofon sa sobom preko kojih je komunicirao. Razlog zašto se tada sa njima nismo obračunali tvrđe jeste taj što su oni zapravo tu došli da pokušaju da izazovu incident i ocrne Levi blok. Ono što su ovim pokušajem manevra zapravo pokazali jeste da je politika SZS protiv zaštite radnika na gradilištima, kao što je to i SNS-ova koja ih trenutno šalje u grob.

Poštari sa Levim blokomNe obazirući se na ova ometanja, marširali smo bez problema, držeći čvrst stav i nailazeći na nasmejana lica protestanata kojima smo delili letke. Pored parola sa ranijih protesta, vikali smo „Radnik nije rob, skela nije grob“, „Dole mere štednje i radnicima vlast“, kao i „Vučić – Đilas – ista govna“, pogotovo u momentima aktivne sabotaže redara. Nadamo se da nas je i ovog puta čuo.

U nekom momentu su nam se pridružili i radnici Pošte koji su sa osmesima dočekali naše prisustvo i sa kojima smo vikali „Pošta narodu, zatvor Vučiću“ i „Miro odlazi“, gde se mislilo na direktorku Pošte, Miru Petrović, koja je na čelu urušavanja položaja radnika Pošte. Poštari su takođe vikali i pevali sa nama parole i pesme protiv kapitalizma. Na protestu su bili i malinari, o kojima smo takođe pisali, što govori o tome da radni narod počinje organizovano da se pojavljuje na ovim protestima.

Zahteve Levog bloka i organizacije učesnica možete naći ovde. Šetnju smo završili držanjem govora, gde je govorio i naš drug Vuk Suvajdžić. Njegov govor možete poslušati u prilogu:

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!