Daško Milinović, dugogodišnji član Antifaštičke akcije Novi Sad i jedan od voditelja podkasta Daško i Mlađa, napadnut je u petak 16. aprila u ranim jutarnjim satima od momaka za koje je primetio da su ga pratili prethodnih dana. Motiv napada su nesumnjivo njegove antifašističke i antinacionalističke pozicije. Napad je očigledno bio isplaniran i privedeni napadači su došli čak iz beogradske opštine Surčin da izvrše taj napad. Režim je brzo reagovao da privede napadače, jer mu nije odgovaralo koliko je ovaj incident odjeknuo u medijima i bilo kakva talasanja mu u ovom periodu ne trebaju. Time je takođe iskoristio priliku da demonstrira silu policije kao njegovog represivnog organa, koja se sve češće u medijima predstavlja kao spasitelj društva.

Povodom ovog incidenta, juče je održan protest „Novi Sad protiv fašizma”. Na protestu je bio odličan odziv, što se videlo po dužini kolone koja je brojala nekoliko stotina ljudi. Deo kolone je u momentima vikao antifašističke, čak i antikapitalističke parole, kao što su „No pasaran“, „Alerta antifašista“ i „Smrt fašizmu i kapitalizmu“.

Internet desničari su organizovali kontraskup pre antifašističkog i na Spomeniku žrtava novosadske racije postavili su venac koji relativizuje fašističke zločine. Do incidenata nije došlo, jer je policija rasterala malobrojne fašiste za njihovu dobrobit pre nego što su stigle snage antifašizma. Ovakvo pljuvanje u lice žrtvama novosadske racije rezultovalo je bacanjem pomenutog venca u smeće – na isto mesto na kojem pripada i fašizam.

Fašizam nisu pobedile sile nacionalizma, ali bitno je naglasiti da ga nisu pobedile ni sile građanske demokratije i pacifizma. Najdosledniju borbu protiv fašizma vodile su baš komunističke snage, koje su od okupacije oslobodili Novi Sad, kao i celu Vojvodinu, Srbiju i Jugoslaviju. Fašizam je proizvod sve dublje krize kapitalizma u Srbiji i reflektuje se u sve represivnijem odnosu režima Aleksandra Vučića prema društvu, koristeći što policijske snage, što kriminalne elemente, te jedina dosledna borba protiv fašizma, ali i protiv režima Aleksandra Vučića, leži u borbi protiv kapitalizma, a time u borbi za komunizam.

Novi Sad protiv fašizma

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!