Radnici i seljaci Bosne i Hercegovine, pod rukovodstvom Komunističke partije Jugoslavije, prije 75 godina jasno su rekli NE fašizmu i starim društvenim odnosima, kojima je fašizam bio posljednje utočište. Borba protiv fašizma, bijesnog psa koje kapitalističko, građansko društvo pušta na radničku klasu, bila je ujedno i borba za napredak jugoslovenskih naroda van odnosa tržišne eksploatacije.

Nakon restauracije kapitalizma krvavim razbijanjem jugoslovenske radničke države, vlast se vratila u ruke privatnih preduzetnika – ratnih profitera i stranih investitora – kao za vrijeme propale Kraljevine i NDH. Od osnivanja tobože ‘’nezavisnih’’ i ‘’suverenih’’ kapitalističkih bantustanata, naši krajevi se nalaze pod čizmom nacionalizma, koji nije proizvod težnji radnog naroda, već interesa profiterske gospode na vrhu. Gazeći preko leševa radnika oni rasprodaju društvenu imovinu i pune svoje džepove i džepove svojih stranih sponzora. Čim se osjete imalo ugroženima, pune nam glave izmišljenim ‘’nacionalnim interesom’’ i trude se da širenjem laži i stalnim podgrijavanjem nepovjerenja i ratnih trauma drže naše radnika podijeljenima. Naši radnici se muče, naša omladina odlazi kao jeftina radna snaga, a krupni kapital zajedno sa domaćom parazitskom tajkunsko-političkom elitom deklamuje nacionalističke bajke dok uvećava profit.

Podsjećamo da je prije 75 godina radnička klasa osvojila vlast i uspjela da po prvi put u istoriji ovih prostora izgradi od blatnjavih ulica kojim vlada nepismenost društvo po mjeri modernog čovjeka – društvo masovne zaposlenosti, opismenjavanja i civilizovanog života. Obilježavanjem dana ZAVNOBIH-a mi jasno kažemo NE kojekakvim srpskim, hrvatskim, bosanskim nacionalistima, mi jasno kažemo NE svakom nacionalizmu, ali najvažnije od svega, mi jasno kažemo NE osnovi iz koje proizilaze ovakve vrste podjela, osnovi koja je izazvala dva svjetska rata, koja je proizvela nacizam i fašizam. Mi jasno kažemo NE kapitalizmu.

Jedino komunizam može pobijediti fašizam! Borbom za socijalističko društvo borimo se za iskorijenjivanje društvenih odnosa iz kojih izvire fašizam. Zato je naš zadatak da ZAVNOBIH i sve tekovine Jugoslovenske revolucije branimo od istorijskog revizionizma koji se povampirio proteklih 30 godina. Vjerodostojni antifašisti ističu komunistički i internacionalni karakter ZAVNOBIH-a. Naglašavamo da je ZAVNOBIH stvorio preduslove utemeljenja Bosne i Hercegovine kao radničke države svih njenih naroda, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost. Ovakvim pristupom mi ZAVNOBIH branimo od napada srpskog i hrvatskog nacionalizma koji su aktivno radili na razbijanju i dejtonskom komadanju Bosne i Hercegovine, a takođe i od prisvajanja od strane bosanskog nacionalizma kojemu odgovara samo sterilisano i bezubo posmatranje ZAVNOBIH-a, kao nekakvog ulickanog građanskog pokreta za očuvanje statusa quo. Fokusiranjem isključivo na činjenicu da je ZAVNOBIH donio državnost Bosni i Hercegovini, a ignorisanjem revolucionarne politike i borbe za socijalističku Jugoslaviju kao uvertiru u Balkansku Socijalističku Federaciju i kao još jedan korak ka svjetskoj komunističkoj revoluciji, razni desničari u ljevičarskoj koži negiraju najsvjetliji cilj Narodnooslobodilačke borbe bez kojeg ona nikada ne bi završila pobjedom – oslobođenje čovječanstva od okova privatne svojine i tržišne privrede, od eksploatacije radne većine od posjedničke manjine.

Neka nam ZAVNOBIH bude primjer jedinstva naših radnih ljudi i poziv na hrabru, dostojanstvenu i beskompromisnu klasnu borbu protiv kapitalističkog sistema. Organizujmo se u radničku partiju, sa programom komunističkog preobražaja društva.

ZA RADNIČKU BOSNU I HERCEGOVINU

ZA BALKANSKU SOCIJALISTIČKU FEDERACIJU

Uključite se u rad Marksističke organizacje ‘’Crveni’’!

 

 

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!