Za vikend 11. i 12. svibnja održan je peti Kongres MO Crveni a ujedno i osnivački Kongres Revolucionarnog komunističkog saveza, jugoslavenske sekcije IMT-a koji će se uskoro preimenovati u Revolucionarnu komunističku internacionalu. U Skopju su se okupili drugovi i drugarice iz raznih dijelova Jugoslavije, iz svih mjesta gdje smo organizirani. Bili su prisutni delegati iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Bili su i delegati iz Poljske, Austrije, Mađarske, Bugarske i predstavnik Internacionalnog sekretarijata.

Ovo je bio povijesni kongres iz više različitih razloga. Osim što je osnovan RKS, članovi su pokazali izrazitu odlučnost i želju za izgradnjom naše jugoslavenske sekcije i odlučniji su negoli ikada za izgradnju snaga komunizma u zemljama bivše Jugoslavije ali i diljem svijeta. Kongres je otvoren sa parolom “Naprijed prema 100 članova” jer ne postoji bolje vrijeme za izgradnju revolucionarne komunističke organizacije na Balkanu negoli sad.

438161338 853469983487043 1686101480470265027 n

Kapitalizam u zemljama Jugoslavije

Kongres je pomogao podići političku razinu cijele organizacije koja je kroz posljednjih godinu dana zabilježila ubrzani rast. Prvog dana, obradom točke o jugoslavenskim perspektivama produbilo se naše razumijevanje krize kapitalizma u zemljama Jugoslavije. Pokazalo se da se ona proširila i na Balkan koji kao periferna regija trpi i oštrije posljedice kapitalističke krize od samog centra. Gdje god da pogledamo, prisutan je samo očaj i nesposobnost slabe lokalne buržoazije da ponudi ikakvu budućnost radnicima i omladini. U najrazvijenijim zemljama bivše Jugoslavije, Sloveniji i Hrvatskoj, očigledna je devastacija zdravstvenog sustava i osnovne infrastrukture. Željeznica se urušava kao i javni prijevoz. U slabije razvijenim zemljama poput Makedonije transportni je sustav već u potpunosti urušen. Kapitalizam se na Balkanu pokazuje nedostatan da pruži osnovne uvjete života radničkoj klasi a kamoli da ponudi ikakav daljnji razvoj. Nakon više od 30 godina, nacionalizam pokazuje svoju impotentnost. Rečenica Dimitrija Tucovića stara 100 godina, “Balkan pati od suviše čestih granica.” pokazuje se istinita danas kao i onda.

Specifične okolnosti balkanskih nacionalnih sukoba i nemogućnost kapitalističkog razvoja omogućuju plodne uvjete za izgradnju naše organizacije. Utoliko se i zadatak njene izgradnje postavlja kao povijesna nužnost. Uvjeti za socijalističku revoluciju na Balkanu nisu zreli već su odavno prezreli. Najveća je trenutna opasnost produljenje agonije kapitalizma odnosno produžene krize. Jedini je trenutni nedostatak upravo subjektivni faktor, komunistička partija radnicke klase, koji mi imamo zadatak izgraditi.

1e030bcb ee4f 462b 9152 fde1a3cd6565

Nakon rata 90.-ih i devastirajućeg efekta raspada Jugoslavije, odnosno restauracije kapitalizma na našim prostorima, radnička klasa se počinje buditi i intenzivira se klasna borba. Val štrajkova zahvatio je zemlje bivše Jugoslavije, posebice Hrvatsku. Iz tog je razloga radikalizacija mlađih slojeva radnika i studenata prisutna i na Balkanu. Sklonost mladih komunističkim idejama i intenzifikacija klasne borbe samo je bljesak nagovještaja što će se dogoditi u budućnosti. Za razliku od starijih generacija, današnja omladina nema nacionalističke težnje spram drugih naroda tako da ovu buduću radničku klasu ništa ne spriječava od ujedinjenja sa ostalim balkanskim zemljama.To su generacije koje će izgraditi sile komunizma na Balkanu.

Revolucionarni komunistički savez

Kapitalizam ne crpi toliko svoju snagu iz snage represivnog aparata države koliko iz nedovoljne organiziranosti eksploatiranih i nedostatka adekvatnog programa socijalističke transformacije društva. Upravo iz tog razloga naš je zadatak izgraditi revolucionarnu organizaciju koja će brojati tisuće komunista, koji se nalaze svugdje na Balkanu, u organizaciji koja će imati plan akcije i metode povezivanja sa širim slojevima unutar radničke klase.

Kako bi to postigli potrebno je da u potpunosti prihvatimo boljševičke metode rada  i transformiramo našu organizaciju. Rad u odvojenim republikama donosi sa sobom svoje izazove, međutim boljševički mentalitet nalaže da pronađemo put preko svake prepreke koja nam se nađe na putu.

Odlučnost drugova i drugarica u izgradnji jugoslavenske sekcije pokazala se i u financijama. Na Kongresu je donacijama prikupljeno preko 5000 eura tako da smo debelo premašili svoj cilj od 3000  što nas je dovelo bliže našem cilju zapošljavanja fultajmera do sljedećeg kongresa.

438161390 853468420153866 8555019692620238058 n

Naš rad kroz proteklu godinu pokazao je da postoji značajan broj ljudi kojima je dosta kapitalizma i koji razumiju njegove efekte na općenitu zaostalost Balkana u usporedbi sa zemljama kapitalističkog centra. Postoje široki slojevi mladih koji žele za sebe ostvariti bolju budućnosti. Ubrzana kriza na Zapadu ne ostavlja, kao nekoć, našim narodima nadu da će ondje izgraditi bolji život. Upravo zato smo posljednjeg dana kongresa odlučili preimenovati našu organizaciju ovim novim i smjelijim imenom. 

Drugovi i drugarice prepuni entuzijazma pokazali su razumijevanje da ovo nije samo promjena imena u Revolucionarni komunistički savez već obnova naših snaga i testament naše ustrajnosti i odlučnosti pod nikad sjajnijim komunističkim barjakom. Ovo je važan korak kojim trebamo biti ponosni. Oslanjamo se na ponosu povijest uspješne revolucionarne borbe jugoslavenske radničke klase!

Pobijedili smo jednom, pobijediti ćemo opet!

Sve u svemu, drugovi i drugarice spremni su raditi na svim poljima kako bi izgradili Revolucionarnu komunističku internacionalu i kako bi do idućeg kongresa dostigli cilj od 100 članova jugoslavenske sekcije i konačno krenuli u pripremu osnivanja revolucionarne komunističke partije Jugoslavije. Naš sljedeći korak u tom smjeru pokretanje je novih novina Komunistička revolucija kojima ćemo najaviti osnivanje RKI. Kao nekoć, na Balkanu će se iz pepela poroditi nove i još snažnije snage komunizma.

Iz tog razloga pozivamo sve koji se žele boriti za bolju, komunističku budućnost kao dio svjetskog internacionalnog revolucionarnog proleterskog pokreta, da se u uključe u zadatak izgradnje našeg Revolucionarnog komunističkog saveza!

Pridružite nam se već danas.

I nosite zajedno s nama komunistički barjak Revolucionarnog komunističkog saveza!

Za Balkan slobodan od bratskih ratova!

Za Balkan na visokom stupnju tehnološke razvijenosti!

Za Balkan bez umjetnih granica!

Za Balkansku Socijalističku Federaciju!

 

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!