Kako prenosi Blic, prema navodima pojedinih radnika Pošte, direktorka Mira Petrović odbila je posao raznošenja kataloga poznatom lancu nameštaja "Ikea" za područje Beograda i Novog Sada, vredan 18 miliona dinara, jer nema dovoljan broj poštara, dok za one postojeće poštare, koji bi to mogli da urade, Petrovićeva nije našla način da im plati prekovremeni i nedeljni rad, kako bi u zadatim rokovima mogli da pruže kvalitetnu uslugu, pa im je umesto novca ponudila slobodne dane. Ona takođe odbija da isplati solidarnu pomoć zaposlenima, koju im je obećala kao uslov za prekid štrajka.

Crveni su još u prvim borbama radnika Pošte primetili da među jednim delom radnika postoji tendencija razmišljanja da je Mira Petrović samo nesposobna direktorka koju kada bi smenili, stanje u Pošti bi bilo daleko lakše. Još tada smo ukazivali da Mira Petrović ne samo da nije nesposobna, nego je vrlo „sposobna” direktorka. Sposobna je da izvlači maksimalan profit iz eksploatacije svojih radnika po što nižoj ceni i takođe je sposobna da Poštu sve više namešta privatizacionim manevrima. To je sposobnost koja se traži u kapitalizmu. I to sada radnici počinju da uviđaju jer se drugačije ne može objasniti zašto bi neka firma odbijala veoma unosan posao.

U članku se nalazi i izjava sindikata povodom ovog slučaja. Iako je važno da sindikati izveštavaju o lošem stanju u Pošti, uloga sindikata ne sme biti samo izveštavačka, nego mora biti borbena. Ironično je da su radnici van sindikata morali da organizuju prethodni štrajk u Pošti nasuprot pasivnim sindikalnim vođama. Vreme je i da se raskine sa iluzijom da su državni činovnici kao Vučić, Brnabić i Stefanović na istoj strani kao i radnici. Oni su postavili Miru Petrović za direktora vrlo svesno. Ceo državni aparat na usluzi je privatnom sektoru, od kojeg funkcioneri i direktori i njihove stranke bivaju nagrađeni za sprovođenje njegovih interesa. Zato pored pukog izveštavanja, sindikati Pošte treba da podvuku liniju između radnika sa jedne strane i direktora i funkcionera koji stoje na usluzi vladajućoj klasi sa druge strane. Pregovori sa upravom i vlastodršcima bez da se odmah ispune zahtevi služe samo kupovini vremena. Neće biti mira dok im se ne uzvrati jači udarac, a računajući na značaj Pošte, to njeni radnici definitivno mogu.

SVI U ŠTRAJK ZA SVAKOG RADNIKA!

Poštari Blic  
Izvor: Blic  

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!