Ove subote, 10.10.2020. godine, udružene neonacističke grupacije Kormilo, Serbon i Klub 28 planiraju da održe koncert u zgradi BIGZ-a. Koncert je posvećen britanskom nacisti Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču međunarodne neonacističke mreže koja za ime uzima slogan Hitlerove omladine „Krv i čast“. Na koncertu će nastupati bendovi „Iz revolta“, „Kristalna noć“ i „Predskazanje“ koji otvoreno iskazuju nacističke stavove.

AntifaProblem nije samo u održavanju ovog sramotnog koncerta, već i u tome što pomenute grupacije (Kormilo, Serbon i Klub 28) imaju prostorije unutar BIGZ-a gde se sastaju i promovišu neonacističke ideje i jačaju svoje batinaške grupe. Fašističke i nacističke organizacije i u najmanjim brojevima nanose štetu društvu. Umetnici aktivni unutar samog BIGZ-a prvi bi se našli na udaru, da li zbog svojih političkih ubeđenja ili zbog pripadništva jednoj od mnogih manjinskih grupa koje neonacističkim grupama predstavljaju omiljenu metu.

Ne treba zaboraviti ni širi društveni kontekst ovog problema: fašističkim organizacijama se uvek i svuda treba suprostavljati, jer znamo koja je njihova istorijska uloga u društvu. Oni su psi na lancu krupnog kapitala, koji se povremeno puštaju da napadaju najranjivije grupe unutar našeg društva sa ciljem da podele i zastraše radne ljude i onemoguće aktivnosti usmerene na odbranu interesa radne većine.

Imajući sve ovo u vidu, zahtevamo zabranu ovog događaja.

Pozivamo sve umetnike i ljude koji se okupljaju u BIGZ-u da stanu u odbranu svog prostora i svoje lične bezbednosti.

Pozivamo beogradsku omladinu da ne dozvoli fašistima puštanje korenja u njihovom gradu!

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Potpisali:

Marksistička organizacija Crveni
Marks21
Komunisti Srbije
Antifašistička akcija Sombora
Antifašistička akcija Novog Sada
Antifašistička akcija Niša
Savez antifašista Srbije
Ne rehabilitaciji
Zrenjaninski socijalni forum
Centar za jugoslovenske studije - Cejus
Klasna solidarnost
Lezbejska i gej solidarna mreža - LGSM
Solidarna kuhinja
Bend Džezbollah
Umetnički kolektiv Petar Drapšin
Horkestar