U posljednih godinu dana koliko traje pandemija koronavirusa, status zdravstvenih radnika širom svijeta pokazao je svu bijedu kapitalizma. Snoseći veliku odgovornost vaša profesija je probudila zahvalnost u ljudima i svijest o značaju dosadašnjih uspjeha, istraživanja i otkrića na polju medicine. Nažalost, svakodnevno se susrećemo sa mnoštvom neodgovornih pojedinaca, koji svojim djelima  umanjuju ozbiljnost virusa, time otežavajući vaš svakodnevni rad.

Nemarnost i neorganizovanost vladajućih kapitalistički orijentisanih političara je dovela do masovnog broja zaraženih, prepuštajući vas u nemilosrdnu borbu sa virusom. Pandemija je ostavila kako ekonomske, tako i zdravstvene posljedice, najviše na nas, radne ljude. Poslodavci u anarhiji slobodnog tržišta ne žele da zatvore radna mjesta i da obustave proizvodnju u neesencijalnim sektorima u strahu od gubitka profita, samim tim svjesno stavljaju u rizik vaše živote i živote hiljada radnika, a ujedno prijeteći otkazima u slučaju pooštravanja epidemioloških mjera, pokazujući da ispred ljudskih života stoji interes za profitom, čime se jasno pokazuje sav apsurd kapitalističkog sistema.

Infrastruktura i zdravstveni sistemi u državama bivše Jugoslavije su jedna od mnogih zaostavština jugoslovenskog socijalizma i stoje na zavidnom nivou čak i u odnosu na neke države kapitalističkog centra. Međutim očuvanje ovih zdravstvenih sistema u kapitalizmu pada u drugi plan. Godine mjera štednje i zanemarivanja kvaliteta zdravstvenih usluga su srozale zdravstvene sisteme a pravo na zdravstvenu zaštitu radnih ljudi je iz godine u godinu sve ugroženije. Sistematsko uništavanje javnog zdravstva kako bi se gradilo privatno, tj. profitersko, dovelo je do neadekvatnog odgovora, čak i najrazvijenijih država na pandemiju. Medicinski radnici su odlučili reagovati na takvo stanje, organizujući proteste širom svijeta kao što su slučajevi u Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, SAD-u, Francuskoj, Mijanmaru, Peruu itd.

Marksistička organizacija Crveni i Savez komunista Bosne i Hercegovine ovom prilikom izražavaju solidarnost sa svim medicinskim radnicima širom Bosne i Hercegovine i poziva vas da javno izrazite nezadovoljstvo trenutnim uslovima rada. Vi se oglasite oko problema u našem zdravstvenom sistemu, a mi ćemo vam pružiti podršku, proširiti vijest preko našeg sajta i novina i nadamo se, zajedno raditi na rješenju.

Zdravlje ispred profita! Neka bogati plate!