Posljednjih dana makedonski narod iskazuje sasvim opravdani bunt putem masovnih protesta radi tzv. francuskog prijedloga kojim EU rafinirano nastoji ugoditi težnjama bugarskog šovinizma oko makedonskog jezika i nacionalnog identiteta. Po uzoru na grčku vladu koja je pristupanje Makedonije Europskoj Uniji uvjetovala promjenom imena države u Sjeverna Makedonija, bugarske vlasti okomile su se na makedonski narod pseudoznanstvenim tezama i ucjenama kojima se makedonska nacija ima smatrati "umjetnom", a makedonski jezik tek varijantom "zapadnobugarskog". Kao pobornici radničkog internacionalizma i prava naroda na samoopredjeljenje, odbacujemo i osuđujemo ove reakcionarne zahtjeve bugarskih elita.

Nakon čitavih dekada posezanja i ratovanja oko makedonskog teritorija u prvoj polovici 20. vijeka, makedonski narod izborio se za svoj zasebni status i jezik tijekom Narodnooslobodilačke borbe i pristupanja u socijalističku Jugoslaviju u obliku ravnopravne federativne republike. Period socijalističke ravnopravnosti prekinut je početkom 1990-ih kada se i Makedonija našla na udaru privatizacije, osiromašenja i svjetskog tržišta u svojstvu periferne države i zone jeftine radne snage. U takvim okolnostima, u sklopu suvremenog kapitalističkog poretka, na kičmu makedonskog naroda ne pada samo teret pojačane eksploatacije, već i teret ucjena susjednih država čije buržoaske vlasti koriste poluge moći u svrhu ponižavanja makedonskog naroda, a time se u ponešto blažoj varijanti vraćamo na početak 20. vijeka.

Osim što se ovime jasno prikazuju međusobni odnosi kapitalističkih nacionalnih država koji ne počivaju na temeljima bratske suradnje i solidarnosti, već na temeljima bespoštedne konkurencije, nanovo se razotkriva i opće licemjerje, trulost i neprincipijelnost Europske unije koja se teatralno užasava nad ruskim tumačenjima ukrajinske historije i nacije, dok istovremeno ugađa šovinističkim apetitima grčkih i bugarskih vlasti oko makedonske historije i nacije.

safe image

Ali treba li se makedonski narod uopće ponižavati pred Bugarskom i Grčkom kako bi sutra stupio u Europsku uniju koja će ga nastaviti ponižavati ekonomski, kao što to uostalom već i čini. Iako formalno nije članica EU, Makedonija je već dugi niz godina zona jeftine radne snage za europske investitore, dok bi se ulaskom u EU taj odnos samo produbio i formalizirao. Jedina "perspektiva" koju EU može ponuditi Makedoniji jest lakša mogućnost iseljavanja za njezine stanovnike! Ako pogledamo status Hrvatske, Bugarske ili Rumunjske otkako su ušle u EU, vidjet ćemo upravo visoku stopu iseljavanja bez ikakvog značajnog ekonomskog napretka ili rješavanja korupcije.

Prema tome, i bugarske vlasti su najobičnije sluge i korumpirani kompradori zapadnog krupnog kapitala koji su se zadnjih godina odlučili lešinarski postaviti prema Makedoniji, kako bi pokušali spasiti obraz i sakriti vlastitu nemoć pred bugarskim narodom. Želimo istaknuti da je ovakva šovinistička politika Bugarske loša i po bugarsku radničku klasu jer je nepotrebno baca u tor nacionalnog konflikta s makedonskom radničkom klasom, te daje legitimitet domaćim korumpiranim elitama koje igraju ulogu „nacionalnih zaštitnika“. Neprijatelj bugarske radničke klase nalazi se upravo u njezinom dvorištu – to je bugarska kapitalistička vlada! Ona je kao produžena ruka zapadnog kapitala odgovorna za loš životni standard i frustracije bugarskih radnika i radnica.

S ciljem revolucionarnog povezivanja i bratstva svih balkanskih radnih naroda, mi - komunisti Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije - izražavamo solidarnost s makedonskim narodom i odbacujemo šovinističke ucjene Bugarske i Europske unije.

Proglas potpisuju:

Marksistička organizacija Crveni

Zrenjaninski socijalni forum

Komunisti Srbije

Radnička fronta

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!