Internacionalna marksistička tendencija (IMT) osuđuje predloženo izbacivanje komunista Ofera Cassifa (poslanika Kneseta) iz izraelskog Kneseta (parlamenta) i ogorčeno protestiramo protiv gušenja demokratskih prava u Izraelu.

Ofer Cassif je vodeći član Izraelske komunističke partije (Maki) i predstavnik koalicije Hadash u Knesetu. Njega je odbor za 'Etiku' Kneseta 18. listopada suspendirao na 45 dana, nakon što je optužio vladu za sprovođenje etničkog čišćenja palestinskih teritorija. Drugim riječima, suspendiran je iz parlamenta jer je govorio istinu! Sada se režim zalaže za njegovo potpuno izbacivanje iz parlamenta.

Placard Image Ofer Cassif Twitter copy
 Foto: Ofer Cassif, Twitter

Posljednji napad na Cassifa pokrenut je nakon što je potpisao peticiju za potporu južnoafričkoj tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, koji optužuje Izrael za vršenje genocida u Gazi. Ubrzo nakon što je potpisao ovu peticiju, 85 poslanika iz vladajuće krajnje desne koalicije i 'umjerene' oporbe potpisalo je zahtjev Odboru Doma Kneseta, pozivajući na njegovo izbacivanje.

U utorak, 30. siječnja, Odbor Doma Kneseta glasao je 14-2 za podržavanje prijedloga za izbacivanje Cassifa na temelju toga da je njegova potpora tužbi Južne Afrike bila „izdajnička“ i predstavlja „podršku oružanoj borbi“ protiv izraelske države. Cassifovo izbacivanje bit će stavljeno na glasanje u Knesetu 19. veljače, a mora dobiti podršku 90 od 120 članova Kneseta da bi se usvojilo. S obzirom da je već 85 poslanika potpisalo zahtjev za izbacivanje Cassifa, vrlo je vjerovatno da će Cassif biti izbačen.

Prava namjera koja stoji iza ovog napada na Cassifa je jasna: slomiti bilo kakav otpor unutar Izraela genocidnom ratu koji provodi u Gazi i kontinuiranom etničkom čišćenju Palestinaca na Zapadnoj obali. Ekstremno desničarski ministar nacionalne sigurnosti, Ben Gvir, to je jasno stavio do znanja kada je objavio sliku drugog Hadash člana, Aymana Odeha na X (Twitter) uz komentar: „sljedeći na redu“.

Demo Image Ofer Cassif Twitter
 Foto: Ofer Cassif, Twitter

Član Hadasha, Aida Touma-Suleiman, upozorila je da “raspravom u utorak, članovi Kneseta narušavaju ostatke demokracije“ u Izraelu.

Bez obzira na naše političke razlike s Cassifom i Hadashom, podržavamo njihova demokratska prava i nudimo našu solidarnost u njihovoj borbi protiv cionističke represije. Komunisti i dosljedni demokrati cijeloga svijeta trebali bi se okupiti u znak potpore svim žrtvama represije i prosvijedovati protiv sramnog napada na temeljna demokratska prava, koji pokazuje ne samo općenito licemjerje buržoaske demokracije, već i posebno pokvarenost izraelske 'demokracije'.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!