Predstavniki alternativnih družbenih organizacij, ki že od leta 2006 zasedajo poslopje nekdanje tovarne koles Rog v središču Ljubljane, so bili minuli teden, sredi pandemije in zime, nasilno deložirani iz strani Mestne Občine Ljubljana, policije in pajdaških varnostnih služb. S tem je župan Zoran Jankovič uresničil svoje napovedi in grožnje, ter tako tudi uradno in neusmiljeno začel postopek gradnje novega gentrificiranega centra sodobnih umetnosti, ki naj bi meščanom ponudil “prave” umetiniške vsebine.

Deložacija se je zgodila le nekaj dni po sprejetnju novega mestnega proračuna, v katerem so svetniki za nov kulturni center na območju tovarne Rog namenili dodatnih nekaj miljonov evrov. S tem se nadaljuje transformacija Ljubljane v tipično zbanalizirano srednjeevropsko turistično mesto, ali kot se župan rad izrazi: »Najlepše mesto na svetu.«

Deložacija uporabnikov avtonomnega centra Rog 
 Foto: Suhadolnik in Voranc Vogel / DELO

Zapuščeno poslopje nekdnje legendarne tovarne koles Rog so pripadniki različnih oranizacij iz roba družbenega ustroja začeli zasedati leta 2006. V letih od takrat se je na območju razvilo pravo mesto v mestu, alternativni prostor v katerem so sobivali in delovali številni umetniki, umetniški kolektivi, politične združbe in skupine za socialno pomoč najšibkejšim. Uporabniki centra so že od samih začetkov v konfliktu z mestno oblastjo, saj si le-ta, kot lastnik zemljišča, jemlje pravico da z njim tudi upravlja. V odsotnosti vsakršnih načrtov in volje za ureditev tega prostora, je squat v takšni brezpravni ureditvi uspel obstati, dokler se ni pred nekaj leti začela današnja zgodba o novem in čistem umetniškem centru, ki naj bi zrasel na tem prestoru.

Zadnji poskus deložacije se je zgodil ploeti leta 2016. Takrat so tovarno sredi noči napadli pripadniki varnostne službe Valina, ki je znana po tem, da v svoje vrste novači iz neonacistične subkulture. Uporabniki so takrat s pomočjo hitre družbene akcije uspeli obraniti Rog pred rušenjem, sile kapitala pa so se umaknile in nedvomno začele načrtovati naslednji korak.

Ta naslednji korak je prišel v obliki deložacije sredi zime in najhujšega vala pandemije COVID-19 v Sloveniji. Prejšnji torek je v zgodnjih jutranjih urah na območje prišlo večje število varnostnikov prej omenjene varnostne službe tokrat okrepljenih s specialnimi enotami policije. Da ne bi ponovili »napake« iz leta 2016 so z rušenjem in deložacijo začeli nemudoma in tako smo bili priča prizorom, ko varnostniki in policisti nasilno vlečejo uprabnike iz njihovih življenskih prostorov in dobesedno teptajo njihove osebne stvari in izdelke. Med uporabniki in podporniki ter policijo in varnostniki je prišlo do lažjih spopadov, šest oseb je bilo aretiranih. V naslednjih dneh so se v Ljubljani kljub pandemiji zvrstili številni protesti v podporo uporabnikom Roga. Največji se je zgodil v petek 22.1. v večernih urah.

Poteza občine je v levo usmerjenih krogih sprožila ogorčenje. Mnoge organizacije iz Slovenije in tujine so poslale pisma podpore in solidarnosti, slavna pisateljuca Svetlana Makarrovič je denimo napovedala, da bo vrnila naziv častne meščanke mesta Ljubljana. Mnogi so tudi presenečeni nad avoritarnim postopanjem župana Jankovića, ki se v javnosti rad predstavlja kot antifašist in veliko govoriči o antifašistični zgodovini Ljubljane, hkrati pa za dosego ciljev kapitala tepta antifašistične družbene organizacije.

Vse to nam znova dokazuje, da je agentom neoliberalnega kapitalizma, ne gleda na njihovo performativno vlogo »levičarjev«, interes kapitala pomembnejši od podpiranja socialno šibkih skupin in njihovega delovanja. Če tudi nekaterim mogoče izgleda, da so največje žrtve deložacije »meščanski hipserji«, ki sedaj »ne bodo mogli več uživati drog in prodajati poceni piva« je realnost žal mnogo bolj žalostna. V Rogu so namreč svoje zatočišče našli ljudje, za katere družba v svojih normalnih ustrojih nima potrpljenja: brezdomci, begunci, žrtve nasilja in pripadniki LGBT poulacije. Za vse te skupine je s to županovo potezo življenje v Ljubljani pravkar postalo še težje.

Tako novodobni šerifi in samodržci v interesu kapitala krčijo in omejujejo javni prostor, rezultat njihovega delovanja pa je vedno bolj odtujena in razdeljena družba. Vse to nam še enkrat dokazuje, da za učinkovito grajenje alternativnih organizacij in prostorov znotraj divjega kapitalizma sedanjosti ni dovolj zgolj angažirana skupina aktivistov, potrebna sta široka družbena podpora in razredna zavest.

Solidarno z Rogom in vsemi uporabniki!

Proti gentrifikaciji, proti spreminjanju naših mest v brezosebna turistična središča, proti vladavini kapitala in privatne lastnine!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!