Na protestu pred Fabrikom akumulatora Sombor, koji je održan u ponedeljak, okupilo se 250-300 ljudi, uglavnom radnika i njihovih porodica. Pored somborskih radnika, bili su prosutni rukovodioci Samostalnog sindikata, kao i grupa subotičkih radnika iz UG Solidarnost, koji su, dosledni svom imenu, došli da podrže svoje kolege u borbi koju smatraju zajedničkom.

 

Na protestu je poručeno da je okončan štrajk glađu šestorice od sedam radnika koji su se na njega odličili i najavljena je „radikalizacija“ protesta. Rečeno je i da je probijena medijska blokada koju je tajkun Bogićević pokušao da sprovede, te da za protest bivše Trepče znaju najveće evropske sindikalne konfederacije, od kojih su mnoge poslale i pisma podrške. Značajno je primetiti da je svoje kolege podržao i sindikat sarajevskog FAMOS-a. Nacionalistička naklapanja brzo izblede pred nuždom radničkog jedinstva borbe protiv istih neprijatelja i za iste ciljeve – kvalitetan i dostojanstven život od vlastitog rada. Sudeći po masovnom pokretu koji izranja u okolnim zemljama, sve ćemo češće slušati o sve širem ujedinjavanju raznih radničkih inicijativa.

 

 

Odgovor vladajuće klike je još uvek odbijanje svakog razgovora i manevrisanje u cilju deljenja radnika.

 

Prenosimo fejsbuk status predsednika Samostalnog sindikata Fabrike akumulatora Sombor, Branka Malbaše, o sednici današnjeg socioekonomskog saveta:

Na inicijativu sindikata Fabrike akumulatora zakazana je sednica socijalno ekonomskog saveta 12.06.2013. god. U 13 časova sa pozivom da prisustvuju vlasnik g. Miroslav Bogićević, premijer Srbije ili vicepremijer Srbije da bi se rešili problemi nastali u fabrici. Mesto njih na sastanak su pozvani od strane g. Radislava Šakića, predstavnika UGS Nezavisnost, inače čoveka koji u toku štrajka pokušava da osnuje novi sindikat u dogovoru sa poslodavcem da bi se urušio štrajk koji je u toku, dva predstavnika sindikata u pokušaju, g. Živadin Rakić i g. Srećko Krička. Predstavnici Samostalnog sindikata FAS-a tražili su njihovo izuzeće sa sastanka jer njihovo prisustvo nije bilo opravdano ni potrebno, članovi socijalno ekonomskog saveta su ih zamolili da napuste sastanak što su oni i uradili. Pošto nije došlo do pojavljivanja vlasnika fabrike ni premijera ili vicepremijera Srbije sastanak nije završen na osnovu čega su predstavnici sindikata FAS-a Goran Keseić, Zoran Kalajić, Goran Milić, Milovan Batalo i Stevan Vojkić spontano odlučili da ne napuštaju prostorije socijalno ekonomskog saveta sve dok se nepojave g. Miroslav Bogićević, premijer Srbije ili vicepremijer Srbije i radnici Fabrike akumulatora Sombor ne saznaju svoju sudbinu. Štrajk u fabrici se nastavlja!!!

 

Glup i kratkovid bezobrazluk vladajuće klase i njihovih političara otkriva poptunu odsečenost od društvene realnosti. Gospodi očito nije jasno da je ono što je za njih borba za profit i čuvanje „šeme“, za radnike je borba za opstanak. Svako ko to razume će razumeti i da u toj borbi za opstanak ne može biti odustajanja jer ono znači propast kako radnika tako i njihovih porodica, pa tako i celog grada Sombora čija se privreda uništava ubijanjem ekonomskog standarda njegovih stanovnika. Pitanje je vremena kada će platiti skupu cenu svog antisocijalnog ponašanja. U krajnjoj instanci ovakvi potezi mogu samo da jačaju odlučnost radnika jer pokazuju da para ima – neće biti da gospoda štrajkbreheri rade to što rade za džabe, kao i da je Bogićeviću veoma stalo da porazi štrajk, što znači da somborske štrajkače shvata itekako ozbiljno.

 

Marksistička omladina Crveni nastavlja da svim svojim kapacitetima podržava borbu Fabrike akumulatora Sombor i poziva sve borbene sindikate i druge radničke organizacije da što tešnje sarađuju i pružaju podršku jedni drugima. Takođe pozivamo sve radne ljude Sombora da prepoznaju opšti interes koji se brani u štrajku i pridruže se borbi bivše Trepče.


Zbog tehničkih poteškoća video snimak sa protesta održanog u ponedeljak će biti ubačen naknadno.

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!