„Radnik Termoelektra Ranković  Zoran iz Obrenovca, pucao je sebi u stomak 3 puta.“ Ovim rečima počinje pismo Aleksandra Veskovića, radnika Termoelektra, upućeno medijima. 

 

U pismu se navodi da su situacija u državi, i u Termoelektru koji je u stečaju, te nemogućnost da radi i zaradi za svoje, naterali Rankovića na najgoru stvar koju je mogao da učini sebi i svojoj porodici. 

 

Zoran Ranković je preživeo, a potvrđeno nam je da je, nakon nekoliko operacija, van životne opasnosti.

 


 

I dok se radnici ubijaju, kako se navodi u pismu, Žarko Blanuša, jedan od vlasnika Termoelektra, uživa na svom splavu "Crna maca".

 

O okolnostima u Termoelektru, koje su dovele do ove tragedije, a što nam je potvrđeno od strane Zoranovih kolega, pisali smo u sklopu intervjua sa Aleksandrom Veskovićem (ovde).

 

Radnici Termoelekra će povodom novih dešavanja u stečajnom postupku organizovati konferenciju za novinare nakon prvomajskih praznika i mi ćemo izveštavati sa tog događaja. 

 

Prema dosadašnjim informacijama, koje su nam dostavili predstavnici radnika Termoelektra,  reorganizacija Termoelektra, koju su izglasali svi radnici, sada se pokušava osporiti na osnovu fiktivnog duga Termoelektra nekadašnjoj ćerki firmi, Termoelektro Projektu.

 

Termoelektro i Termoelektro Projekt imaju iste vlasnike, Termoelektro Group Ltd., odnosno prema vlasničkom udelu:

1. Laverin Investment Ltd. (Britanska Devičanska Ostrva)  35.28%;

2. Norfolk trade Ltd. (Kipar) 25%;

3. Burnet Investors Ltd. (Britanska Devičanska Ostrva)  13.24%;

4. Sergej Natsieskiy (Rusija) 8.82 %;

5. Kiril Dotsenko 8.82 %;

6. Žarko Blanuša (Srbija) po 8.82%;

7. Marc Hubert Tripet (Švajcarska) 0.02 %.

 

Oni su početkom 2012, u vreme kad je Termoelektro radio na projektima u vrednosti od 60 miliona evra, „pozajmili“ Termoelektru preko firme Termoelektro Projekt oko 2 miliona evra, a Termoelektro Projekt je u isto vreme uzimao kredite od švajcarskog COMFITRADE-a, koji ima udeo u vlasništvu i Termoelektra i Termoelektro Projekta.

 

Žarko Blanuša (desno) 2011. godine, prilikom potpisivanja

sponzorskog ugovora sa OK Partizan vredanog 100.000 €.

 

Na osnovu tog, kako radnici navode nameštenog duga, i finansijskog izveštaja za čije su sastavljanje i podnošenje stečajnoj upravnici Termoelektra Svetlani Subašić bili zaduženi  bivša finansijska direktorka Termoelektra, Verica Hrbaček, i Mirko Stojkov, direktor Termoelektro Projekta (takođe i član upravnog odbora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika) Termoelektro Projekt sada ima najveća potraživanja u stečajnom postupku Termoelektra.  Termoelektro Projekt je formirao Odbor poverilaca bez da je iko od radnika Termoelektra pozvan i obavešten, čime im se pokušava uskratiti mogućnost da osporavaju navedena fiktivna potraživanja i da, kao brojniji poverioci, odlučuju o tome da li će Termoelektro bankrotirati ili ući u reorganizaciju.

 

Problem Termoelektra je još jedan primer destruktivnog delovanja privatnog preduzetništva na našu privredu, u kojoj je za privatnike najunosnija grana postala likvidacija preduzeća i krckanje imovine koju su radnici stvarali za vreme samoupravljačkog sistema.

 

Ovaj problem još jednom potvrđuje da je nemoguće na tržišnim osnovama oporaviti privredu i da čak i one snage koje to zaista pokušavaju da urade – pre svega radnici-akcionari, koji imaju interes u proizvodnji – nemaju ekonomske ni političke snage da taj svoj cilj ispune jer u njemu nema ugradnje ni profita za krupni kapital i njegov državni aparat.

 

Indikativna za odnos krupnih političkih činilaca prema ovim gorućim pitanjima za ogroman deo stanovništva je činjenica da se o Termoelektru uglavnom u medijima ćuti. Do objavljivanja ovog teksta nismo naišli ni na jednu vest o nedavnim dešavanjima u ovoj firmi, sa izuzetkom vesti koju je objavio Tanjug pre šest dana o borbi radnika protiv stečajnog postupka.

 

„Klasna borba“ kao organ Marksističke organizacije „Crveni“ će nastaviti da doprinosi probijanju medijske blokade svim svojim kapacitetima objavljujući saopštenja koje kapitalistički mediji ignorišu ili objavljuju kao sitne retke zagušene u moru nebitnih informacija.

 

 

Naša borba je radnička borba, naše vesti su radničke vesti.

 

Podrška borbi radnika Termoelektra i svih drugih ojađenih firmi u Srbiji!

 

Dosta pljačke naših preduzeća!

 

----

Svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa slučajem Termoelektro možete pronaći na:

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!