Turska sve više zalazi u građanski rat. Politika nasilja je eskalirala od izbora 7. Juna vođenih od strane privremene vlade AKP. Danas, mirovni i pregovarački proces između PKK i turskih vlasti došao je do zastoja i rat je ponovo počeo.

 

HDP (Halkların Demokratik Partisi) -

Narodna demokratska partija

Samo poslednjeg meseca, ozbiljni okršaji desili su se u mnogim kurdskim gradovima kao Silopi, Lice, Šemdinli, Silvan, Juksekova i Cizre gde je civilno stanovništvo ciljano od strane državnih snaga. Desetine civila, gerilaca i članova državne bezbednosti poginuli su u sukobima. Od 24. Jula, AKP-ova privremena vlada nije napadala položaje ISIS kao što tvrdi, već Kandilske planine na teritoriji Kurdistanske regionalne vlade, takođe napadajući Kurde, demokratske snage, demokratsku politiku, civile, žene i opoziciju kao celinu u Turskoj.

 


 

Turska država i privremena vlada AKP implementiraju svakojake vrste opresivnih mera kao što su zabrana ulaska i napuštanja kurdskih gradova nad kojim se vrše vojne operacije, presecanje svih vrsta komunikacije, uključujući telefonske i internet linije, blokiranje novinara i posmatrača da bi sprečili probijanje istine na nacionalnom i internacionalnom nivou o tome šta se sve dešava na terenu. Poslednje nedelje uveden je policijski čas u provinciji Cizre gde je poginuo 21 civil. Provincija Cizre je pod opsadom već danima i postoji ozbiljna nestašica hrane, vode, problem pristupa osnovnim zdravstvenim uslugama, preventivnom tretmanu ranjenih kao i nemogućnost sahrane onih nastradalih od napada državnih snaga. Postoje ozbiljni strahovi od strane izabranih članova parlamenta i civilnih društava o mogućnosti masakra civila u Cizri.

 

U ovoj veoma nasilnoj situaciji, HDP je takođe napadnut od strane AKP predstavnika i AKP orijentisanih masovnih medija. Skoro svaki dan, naši članovi partije i pogotovo naši kopredsedavajući su ciljani od strane “nacionalistički i patriotski” orijentisanih ljudi. Mnoge izjave od strane članova AKP signaliziraju na poziv u rat protiv HDP-a. Kao rezultat ovog nasilnog diskursa AKP-a, mnoge naše građevine u nekoliko gradova napadnute su od strane ljudi povezanih sa rasističkim i fašističkim grupama. 8. Septembra, napali su i zapalili naš glavni štab u Ankari. Specifično su ciljani arhivi i zapisi naše partije. Niko nije povređen u napadu, ali naš glavni štab je značajno oštećen i nije u upotrebi.

 

Do sada, preko 128 partijskih zgrada iz cele zemlje su napadnute. Takođe, policija i ostale službe bezbednosti nisu uradile ništa da bi sprečili te napade.

 

Još jednom naglašavamo da HDP nije deo ove politike bazirane na nasilju i ratu. Kao HDP, mi nismo imali udela ni u kakvim odlukama u vezi ratne situacije. Naprotiv, nastojimo da utičemo i na PKK i na turske vlasti da okončaju ovaj oružani sukob. Neka bude jasno da je AKP strana koja insistira na ratnoj politici i implementiranju anti-demokratskih mera u celoj zemlji.

 

Uprkos ovom nepovoljnom razvoju događaja, mi pozivamo na sve internacionalne zajednice, civilna društva i internacionalne medije na solidarnost i podršku u vezi dostizanja momentalnog prekida vatre i početka mirovnih pregovora. Naš poziv takođe je za hitnu intervenciju povodom rastućeg državnog nasilja, kršenja ljudskih prava i anti-demokratskih mera u kurdskim gradovima, kao i u gradovima zapadnih regija Turske.  Više nego ikad, potrebna nam je podrška internacionalne javnosti  da bi uspeli u realizaciji dugotrajnog mira na Bliskom Istoku, u Turskoj i Kurdistanu. U ovom kontekstu, pozivamo sve naše prijatelje, političke partije, udruženja, mreže, civilna društva i sve miroljubive snage na solidarnost. Pozivamo sve internacionalne demokratske institucije i snage da izvedu konkretne korake protiv nasilnih, anti-demokratskih mera turske države koje vrši nad sopstvenim građanima.

 

Komisija spoljnih poslova HDP-a

10. septembra 2015. godine

 

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!