(Kobane) Narodne odbrambene jedinice (YPG) sirijskih Kurda izdale su saopštenje u kome kažu kako je Turska izručila šestoro povređenih boraca  Al-Nusra Frontu, sirijskoj grupi bliskoj Al-Kaidi.

 

Jedan od komandanata YPG tvrdi da je šestorica boraca - Ahmed Šeko, Omer Kadir, Reber Sejho, Helum Ehmed, Kemal Ehmed i Bešir Mihemed - predato Al-Nusra Frontu u mestu Idlib kod graničnog prelaza Bab Al-Hava (granice između Turske i teritorija koje u Siriji drže pod kontrolom jedinice Al-Kaide).

 

YPG kaže da je šestorica boraca ranjeno u borbi sa Islamskom Državom u Kobneu prošlog meseca i prebačeno preko graničnog prelaza Muršitpinar, tik uz grad Kobne, u Tursku na lečenje. Nedugo zatim, oni su nestali iz turske bolnice.

 

Nakon nekoliko dana potrage, konačno je stigla informacija kako su sva šestorica pripadnika YPG predata od strane Turske u ruke sirijske Al-Kaide. Ranije je bilo nekoliko sukoba između terorista Al-Nusra Fronta i kurdskih YPG, nedaleko od grada Efrina. YPG tvrdi kako Turska direktno podržava operacije Al-Nusre uperene protiv Kurda u Siriji, naročito u kantonu Efrin.

 

Protekle nedelje su pripadnici FSA (Free Syrian Army - Slobodna sirijska armija), koje osposobljavaju Sjedinjene Države, prebegli u oblast pod kontrolom Kurda u Efrinu, i nedugo nakon što su prešli natrag na drugu strnu, Turska je vlast ustupila Al-Nusri listu imena i tajnih informacija o FSA i svako je od njih bio napadnut od strane Al-Nusre na izlasku iz grada Azaza, a petnaestorica njih bilo je uhvaćeno živo od strane Al-Kaide.

 

Ovkakvi postupci jasno dokazuju tvrdnje vođstva YPG, kako turska vlast svesno radi ne samo protiv Kurda već i protiv svakoga ko iz ma kojih razloga paktira sa kurdskim jedinicma, pa makar to bilo i zarad suprotstavljanja najreakcionarnijim snagama koje pamti Bliski Istok. Turska vlast, to je sad već jasno, radi planski sa ciljem da spreči samoopredeljenje Kurda a sa tim i dalje razvijnje baze za sprovođenje socijalističke revolucije, ali i jačanja svoje hegemonističke politike u regionu. 

 

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!