Predstavnici alternativnih društvenih organizacija, koji još od 2006. zaposjedaju prostore nekadašnje tvornice bicikala Rog u centru Ljubljane, prošle sedmice su usred pandemije i zime, nasilnički deložirani od strane opštine Ljubljana, policije i ortačkih sigurnosnih službi. Tako je gradonačelnik Zoran Janković ostvario svoje planove i službeno počeo postupak izgradnje novog džentrificiranog centra modernih umjetnosti, koji će navodno mještanima nuditi “pravu” umjetnost.

Izvirno besedilo v slovenščini preberite tukaj

Deložacija se dogodila samo nekoliko dana poslije usvajanja novog gradskog budžeta u kojem su gradski vijećnici za novi kulturni centar na prostorima tvornice Rog namijenili dodatnih nekoliko miliona evra. Tako se nastavlja pretvaranje Ljubljane u tipičan banalizirani srednjoevropske turistički grad, ili kako se gradonačelnik rado izražava: “Najlepše mjesto na svetu.”

Deložacija uporabnikov avtonomnega centra Rog 
 Foto: Suhadolnik in Voranc Vogel / DELO

Opustošene zgrade nekadašnje legendarne tvornice bicikala Rog su pripadnici različitih alternativnih organizacija počeli zaposjedati 2006. godine. U sljedećim godinama se na tom prostoru razvilo pravo mjesto u mjestu - alternativni prostor u kojem su živjeli i radili mnogi umjetnici, umjetnički kolektivi, političke grupacije i grupe za pomoć najranjivijima. Korisnici centra su već od samih početaka u sukobu sa gradskom vlašću, zato što ona kao vlasnik zemljišta ima prava da sa tim zemljištem upravlja. U nedostatku planova i volje za uređenjem tog prostora, skvot je uspio opstati u ovakvom stanju dok nije prije par godina počela današnja priča o novom čisto umjetničkom centru, koji je planiran na njegovom mestu.

Zadnji pokušaj deložacije dogodio se u ljeto 2016. godine. Tada su u tvornicu uredno upali pripadnici sigurnosne službe Valina, koja je poznata po tome da svoje zaštitare regrutuje iz skinhed neonacističke supkulture. Korisnici su tada uz pomoć brze društvene akcije uspjeli odbraniti tvornicu Rog od rušenja, a sile kapitala su se maknule u pozadinu i počele sa planiranjem sljedećeg koraka.
Taj sljedeći korak dolazi kao pokušaj deložacije usred zime i najgoreg vala pandemije KOVID-19 u Sloveniji. Prošli utorak je u ranim jutarnjim satima u prostor Roga došao veći broj zaštitara pomenute zaštitarske službe, sada u društvu specijalnih jedinica policije. Da ne bi ponovili “greške” iz 2016. godine, rušenje je počelo doslovce gaženjem ličnih stvari i radova. Između korisnika i policije i zaštitara došlo je do lakših povreda, a šest osoba je uhapšeno. Sljedećih dana se u Ljubljani, uprkos pandemiji, dogodilo mnogo različitih protesta i skupova podrške korisnicima Roga. Najveći skup se dogodio u petak 22.01. u večernjim satima.

Ovaj potez gradskih vlasti je u lijevim društvenim krugovima izazvao ogorčenje. Mnoge organizacije iz Slovenije i šire poslale su pisma podrške i solidarnosti, čuvena spisateljica Svetlana Makarovič je recimo najavila, da će vratiti titulu “počasne građanke” Ljubljane. Mnogi su iznenađeni autoritarnim pristupom gradonačelnika Jankovića, koji se u javnosti rado predstavlja kao antifašista i puno govori o antifašističkoj istoriji Ljubljane, a istovremeno za ciljeve kapitala doslovce gazi antifašističke društvene organizacije.

Sve to nam ponovo pokazuje da je kapitalističkim agentima, ne gledajući na njihovu performativnu ulogu “ljevičara”, interes kapitala važniji od podupiranja socijalno ugroženih grupa i njihovog rada. Iako nekima možda izgleda da su najveće žrtve ove deložacije gradski boemi, koji sada “neće više moći da se drogiraju i prodaju jeftino pivo”, realnost je mnogo ozbiljnija. U Rogu su naime svoje utočište našli ljudi, za koje društvo u svojim normalnim uslovima nema strpljenja: beskućnici, izbjeglice, žrtve nasilja i pripadnici LGBT populacije. Za sve te skupine je sa ovim gradonačelnikovim potezom život u Ljubljani postao još teži.

Tako savremeni šerifi i vlastodršci u interesu kapitala krče i ograničavaju javni prostor, a rezultat njihovog rada je sve više otuđeno i podijeljeno društvo. Ovo nam pokazuje da za efektivno građenje alternativnih organizacija i prostora unutar kapitalističkog sistema današnjice nije dovoljna samo angažovana grupa aktivista, potrebna je široka društvena mobilizacija radničke klase protiv nasrtaja kapitala.

Solidarno sa Rogom i svim korisnicima!

Protiv džentrifikacije, protiv transformacije naših gradova u bezlična turistička središta, protiv vladavine kapitala i privatnog vlasništva!

Uključi se i ti! Budi dio svjetske borbe za socijalizam!