• 1 Hrvatska: Inicijativa za radnički Zakon o radu
 • 2 LGBT: osvoboditev in revolucija
 • 3 Izbori u Srbiji: situacija je povoljnija nego što nam se čini
 • 4 Kako je zapadni imperijalizam pripremio teren za sukob u Ukrajini
 • 5 Raspad Sovjetskog Saveza i uspon Putina
 • 6 Rat u Ukrajini: stajalište klasnog internacionalizma - Izjava Internacionalne marksističke tendencije
 • 7 Saopštenje o Putinovom priznanju DNR i LNR
 • 8 Slučaj Linglong: prisilan rad u Srbiji „iznad Istoka i Zapada“
 • Hrvatska: Inicijativa za radnički Zakon o radu

  U petak 3.6. u Hrvatskoj je Inicijativa Za radnički Zakon o radu u parlamentarnu proceduru uputila svoj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu s ukupno 50 amandmana na postojeći ZOR. Rezultat je to višemjesečnog rada članova i članica ove inicijative koja želi da se najavljene izmjene aktualnog ZOR-a kreću u smjeru poboljšanja, a ne dodatnog srozavanja radničkog položaja. Inicijativa stoga predlaže mjere poput skraćivanja ugovora na određeno s najviše 3 na 1 godinu, skraćivanje radnog tjedna s 40 na 35 sati, jasnije definiranje radnog vremena, skraćivanje prekovremenog radnog vremena, snažniju zaštitu agencijskih radnika, sindikalnog djelovanja, radnika u štrajku i čitav niz drugih mjera usmjerenih protiv daljnje fleksibilizacije i liberalizacije radnog zakonodavstva, odnosno protiv daljnjeg pogodovanja kapitalu. Stoga se u ovom tekstu vrijedi osvrnuti na uzroke, svrhu i važnost nastanka ove inicijative koja može poslužiti kao dobar primjer radničkoj klasi u ostalim republikama na našim prostorima.

  Opširnije
 • LGBT: osvoboditev in revolucija

  Boj proti zatiranju spolov in diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti je v zadnjih letih v številnih državah postal množičen. Pravi izbruhi besa in upora, o katerih se je razmišljalo leta ali desetletja, proti nadležnemu vmešavanju sistema, ki si pripisuje pravico, da določa, kaj lahko ali česa ne smete početi v zasebnem življenju: s kom lahko imate čustveni ali spolni odnos, ali smete vzgajati otroka, in če odstopate od načela tako imenovane "tradicionalne družine", vas želi prisiliti v socialni in zakonodajni geto.

  Opširnije
 • Izbori u Srbiji: situacija je povoljnija nego što nam se čini

  Istrošila se još jedna predizborna euforija u Srbiji. Sva energija koja se sakupila za vreme borbe protiv Rio Tinta, koja je tresla temelje vladavine Aleksandra Vučića, deluje kao da je potpuno isparila odmah nakon izbora. Parlamentarni predstavnici zadovoljno su preraspodelili fotelje, vratio se gorak ukus u ustima birača, kao da se u Srbiji nikad ništa ne menja i sada svi možemo da nastavimo da gledamo loše isceniranu naprednjačku predstavu „mira i stabilnosti“, uz predsednika koji će nastaviti da izlazi iz frižidera kako bi nam isporučio dnevne doze usiljene drame. Ali ta bleda perspektiva važi samo ako ne gledamo ispod površine vrlo mogućeg poslednjeg mandata Aleksandra Vučića.

  Opširnije
 • Kako je zapadni imperijalizam pripremio teren za sukob u Ukrajini

  Dok ruska vojska nastavlja da granatira gradove Ukrajine, zapadna štampa i političari daju sve od sebe da prikriju ulogu zapadnog imperijalizma u ovoj katastrofi. Zapad ne samo da nije neutralan, nego je čak provocirao sukob iz svojih imperijalističkih razloga.

  Dok bombe i rakete padaju na ukrajinske gradove, radnici širom svijeta su prirodno zgroženi smrću i razaranjem izazvanim ruskom invazijom. Međutim, uloga koju je Zapad odigrao u ovom sukobu nikada nije objašnjena.

  Opširnije
 • Raspad Sovjetskog Saveza i uspon Putina

  U jeku ruske invazije i ukrajinske krize, javnost je zapljusnuta površnim liberalnim, i pseudo lijevim tumačenjima Putinovog režima i same Putinove ličnosti. S jedne strane Putinove metode se predstavljaju fašističkim, a Putin kao ličnost sa carskim ambicijama. Drugi pak u Putinu vide antiimperijalistu i čak zaštitnika sovjetskog socijalističkog nasljeđa. U nastavku objavljujemo tekst prvobitno objavljenog na 30. godišnjicu raspada Sovjetskog Saveza. Tekst prikazuje uspon Putina na vlast kao završetak stabilizacije ruskog kapitalizma i društva nakon kontrarevolucionarnog raspada zemlje.

  Redakcija Crvene kritike

  Opširnije
 • Rat u Ukrajini: stajalište klasnog internacionalizma - Izjava Internacionalne marksističke tendencije

  Prva žrtva rata je istina. To je također slučaj sa ruskom intervencijom u Ukrajini. Marksisti moraju biti sposobni da presjeku maglu laži i ratne propagande i analiziraju prave razloge iza sukoba; što ga je uzrokovalo; i koji stvarni interesi leže iza izgovora i opravdanja različitih uključenih strana. Prije svega, to moramo činiti sa stajališta interesa svjetske radničke klase.

  Iako se protivimo intervenciji Rusije u Ukrajini, činimo to iz vlastitih razloga, koje ćemo ovdje objasniti, a koji nemaju nikakve veze sa skandaloznom hajkom i plačem prostituisanih medija. Podrazumijeva se da je naša prva dužnost razotkriti odvratne laži i licemjere SAD-a i zapadnog imperijalizma.

  Opširnije
 • Saopštenje o Putinovom priznanju DNR i LNR

  Prenosimo saopštenje naših drugova i drugarica iz ruske sekcije Internacionalne marksističke tendencije i simpatizera iz Ukrajine i Donbasa povodom priznavanja Donjecke i Luganske republike od strane Putinovog režima. Raskrinkavajući licemjerstvo Vladimira Putina koji Donbas koristi kao žeton u svojim manevrima sa zapadnim imperijalizmom, a radni narod Donbasa kao jeftinu radnu snagu za ruske kapitaliste, od prvog dana ruske invazije, Marksistička tendencija Rusije zastupa liniju prava naroda DNR i LNR na samoopredjeljenje. Pravo na samoopredjeljenje jedino može biti istinsko ako se odvija bez pritiska Rusije, Ukrajine, EU i NATO i organizovano demokratskim referendumom uz poštovanje političkih sloboda. U isto vrijeme, dužnost ruskih i ukrajinskih komunista je borba protiv rata, ruske invazije i NATO huškanja i zalaganje za jedinstvo radnika Ukrajine, Donbasa i Rusije koje jedino može pružiti otpor imperijalističkim zločincima iz Moskve, Brisela i Vašingtona.

  Opširnije
 • Slučaj Linglong: prisilan rad u Srbiji „iznad Istoka i Zapada“

  „Gospoda su već odavno internacionalna, štaviše i temelj današnjeg društva, policija je internacionalna. Zašto, dakle ne bi i radnici sledili ovom primeru svoje gospode? To vreme mora da dođe.“ (Svetozar Marković)

  Opširnije
 • 1

V E S T I

 • 1
 • 1

Saopštenja

 • 1

NE DAMO KOZARU DODIKOVIM ČETNICIMA!

Lažima i izmišljotinama skrnaveći grobove partizana i civila Kozare, koji su se borili protiv fašizma i za bolje, socijalističko društvo, Milorad Dodik nastavlja politiku četnika, saradnika ustaške NDH. Nijedan narod se ne može cijeli proglasiti fašističkim ili antifašističkim, pa tako ni narodi na ovim prostorima. Fašizam je stvar klasnog interesa i predstavlja pokret krupnog kapitala i histeričnog konzervativnog krila srednje klase. Tom histeričnom konzervativnom krilu je pripadao i jedan dio kraljevskog oficirskog kadra, predratne političke vrhuške i krupnih seljaka iz redova srpskog naroda, koji su se svrstali uz Musolinija i Pavelića radi očuvanja i uvećanja svojih privilegija. Dodik namjerno prećutkuje činjenicu da su Hrvati i Bošnjaci masovno pripadali antifašističkom Narodnooslobodilačkom pokretu, te da su neki od njih, kao Josip Madžar Šoša, bili čak vođe kozaračkog revolucionarnog otpora fašizmu, dok su srpski četnici bili bočno obezbjedjenje kozaračke ofanzive. Kao i danas tajkunske elite u RS i Srbiji, i tadašnji srpski nacionalisti su bili spremni da služe strane okupatore i da pod krinkom „spašavanja srpskih života“ vrše ili potpomažu pokolje nad radnim narodom svih nacija, pa tako i Srbima koji su se putem NOP-a odupirali okupatoru.

Gotovo svaka rečenica Milorada Dodika obiluje izmišjotinama i iskrivljavanjima činjenica. Kako se ne bi morao baviti sve gorom krizom u koju su on i drugi buržoaski političari odveli naše društvo, on pokušava da raspaljivanjem  nacionalističkih strasti mobiliše iscrpljene i eksploatisane srpske radnike. Tvrdnje poput one da su Srbi uvijek bili na pravoj strani su neistorijske izmišljotine, kojima Dodik želi da u isti koš strpa obične bosanske Srbe, koji su, zajedno sa običnim radnim ljudima ostalih naroda BiH, bili žrtve restauracije kapitalizma 1992. godine, sa srpskim tajkunima i vlastodršcima, koji su, uz svoje kolege i saučesnike iz redova drugih naroda, na klanjima, pljačkanjima i švercu 90-ih zgrnuli svoja bogatstva. „Nacionalna“ sloboda, o kojoj govore Dodik i drugi kapitalistički političari, jeste samo sloboda lopovske manjine jednog naroda da ugnjetava radni većinu tog naroda, u savezu sa imperijalizmom. „Odbrana Srpske“ nije odbrana srpskog naroda, već je odbrana privilegija tajkuna, otuđene političke elite i njihovih imperijalističkih partnera iz inostranstva. Koliko im je stalo do slobode i opstanka Srba videli smo po tome koliko se upinju da zataškaju zversko ubistvo Davida Dragičevića! U trenutku kad se obični ljudi bave preživljavanjem usljed besparice i odbranom golih života od haranja zaštićenih mafijaša, posleratni bogataš Milorad Dodik govori protiv ideja Jugoslavije i bratstva i jedinstva. Jugoslavija najviše žulja Dodika i dodike na „drugim“ stranama jer je bila radnička država i jer u njoj nisu mogli da tlače i izrabljuju, kao što mogu sada. To treba biti putokaz radnim ljudima!  Borba protiv tajkuna i lopovskih političara mora ujedno biti i borba protiv nacionalizma, za bratstvo i jedinstvo radničke klase! Jedino zajedničkim snagama ih možemo srušiti i izgraditi normalan život u budućnosti!

Slava Narodnooslobodilačkoj borbi i Narodnoj revoluciji!

Živelo bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i Bošnjaka!

Dolje nacionalistički lopovi i tajkuni!

Spomenik Kozara

Tribine

Tribine na kojima su govorili članovi Crvenih

Mediji

Crveni u medijima.

Govori

Govori članova Crvenih.